Koraősszel jön az autótisztítási szezon – Így csináljuk a lehető legkényelmesebben

magasnyomsású mosó

Az autómosás és tisztítás elengedhetetlen, ha azt szeretnénk, hogy az autónk csúcsformában maradjon. Akár tetszik, akár nem, ez egy olyan munka, amelyet időről időre el kell végezni, de ha tudjuk, hogyan kell helyesen csinálni, könnyebbé tehetjük a folyamatot, és nem utolsó sorban olcsóbbá, mintha tisztítóba vinnénk a kocsit. Stummer Attila, szakértőnk tippjei segítenek, hogy minél kevesebb vesződséget okozzon ez a feladat.

autó tisztítása

Ne tisztítsunk autót extrém melegben vagy közvetlen napfényben

Ha meleg van, gyorsabban kell dolgozni, hiszen az autó egyes részei gyorsabban száradnak a szokásosnál. A szélsőséges hőség a használt tisztítószerek erősségét is befolyásolhatja. Éppen ezért a hamarosan beköszöntő koraőszi időjárás ideális erre a tevékenységre.

Mosás előtt távolítsuk el a szennyeződéseket

A szakmabeliek „előmosásként” emlegetik, aminek a lényege a lehető legtöbb szennyeződés eltávolítása az autóról. Stummer Attila szerint erre a legalkalmasabb eszköz egy magasnyomású mosó. Az eszköz használatakor arra ügyeljünk, hogy ne kerüljön túl közel a karosszériához a szórófej, mert esetleg kárt tehet a fényezésbe. A magasnyomású mosóhoz mindenképpen érdemes egy habképző tartozékot is beszerezni, ami az autósampon felvitelét teszi kényelmesebbé.

habos autó

Használjunk több vödröt

Az előmosást követően jöhet a kézi tisztítás. Lehet, hogy nem mindenkinek magától értetődő, de nem elég egyetlen vödör víz és némi szappan az autónk tisztításához. Két vödörre lesz szükség. Az egyikbe mosóoldatot, a másikba pedig sima vizet kell tölteni az öblítéshez. A mikroszálas autómosó szivacsok használata javasolt, mert ezeket úgy tervezték, hogy miközben a legtöbb szennyeződést távolítják el, mégis óvják az autó fényezését. Stummer Attila azt javasolja, hogy az autósampon mellett mélytisztító szereket és a folyamat végén waxot is használjunk.

autóápoló tisztítószerek, szivacsok

Szárításhoz hajszárító vagy speciális kendő

A mosás utáni szárítás sem hagyható el. Sokan kísérleteznek azzal, hogy menet közben próbálják leszárítani az autójukat, de ez foltokat hagyhat maga után, sőt így akár nem kívánt helyekre is víz juthat. Ezek a problémák egy nagy teljesítményű hajszárítóval megelőzhetők, de alternatív megoldásként a direkt erre a célra kitalált, többrétegű mikroszálas kendők is rendkívül hatékonyak.

A kerekek és a felnik külön figyelmet érdemelnek

A kerekeken és felniken rakódik le a legtöbb szennyeződés, ezért a legjobb, ha ezen a területen többször átmegyünk a magasnyomású mosóval. A kerekeken lévő fékpor és egyéb szennyeződések fellazításához használjunk felnitisztítószert. Ezzel egyidejűleg a gumiabroncs általános tisztítószerrel befújható. Egyszerre csak egy kerékkel foglalkozzunk, így a vegyszerek nem maradnak túl sokáig a felületen. Három-négy perc elteltével mossuk le.

felni mosás

A kocsibelső tisztítása

A kocsi belsejének tisztítását mindenképpen porszívózással érdemes kezdeni. Ha könnyen tudunk áramot biztosítani ehhez, akkor használhatjuk a sima otthoni porszívónkat, de kifejezetten erre a célra szivargyújtóról tölthető kéziporszívót is lehet kapni. A kézieszközök használata azért is lehet célravezető, mert ezekkel könnyebben bejutunk a nehezen hozzáférhető helyekre is. A porszívózást követően a különböző belső részek tisztítására használjunk adott felületre megfelelő műanyag-, bőr-, textil- esetleg fatisztítószert.

A szélvédőket tisztítsuk meg kívül-belül

Az autó szélvédőjének és tükreinek tisztítása nyilvánvalóan nem csak esztétikai kérdés, ezért ezek is különös figyelmet igényelnek. Kívül használhatjuk a jól bevált gumis szélvédőtisztítót, belül pedig üvegtisztítószerrel és mikroszálas kendővel dolgozzunk. Szakértőnk azt tanácsolja, hogy két ruhát használjunk. Fújjuk az üvegtisztítót az egyik ruhára és töröljük át az üveget és a tükröket. Ezután a második ronggyal óvatosan dörzsöljük tisztára a felületeket. Azzal, hogy a tisztítószert nem közvetlenül az üvegre, hanem a ruhára visszük fel, elkerülhetjük, hogy túl sok szer kerüljön a felületre.

szélvédő mosás

Védjük az autót ponyvával

Ha már időt fordítottunk az autónk megtisztítására végül érdemes megvédenünk azt az újabb szennyeződésektől. Használaton kívül fedjük le takaróponyvával. Arra ügyeljünk, hogy az autónk méretének megfelelő ponyvát válasszunk. Végül, az ülések igénybevételétől függően – például, ha gyakran szállítunk gyermeket – ülésvédő huzatok beszerzéséről is érdemes lehet gondoskodnunk.

Hozzászólások letiltva.