Érdemi fejlesztéseket kaphat a szülinapos iPhone

Az iPhone idén ünnepli a 10. születésnapját, amely remek apropót jelentene annak demonstrálására, hogy a jelenleg ismert okostelefonokat megteremtő készülék továbbra is a tápláléklánc csúcsát képezi. Nézzük, hogy jelenleg mit csiripelnek a madarak a következő Apple mobilokról!

Szokás szerint az idei nyár végén is érkeznek majd új Apple iPhone mobilok, ráadásul a 2017-es évjárat két okból is szimbolikusnak ígérkezik. Egyrészt idén már muszáj lenne kezdeni valamit az elmúlt évek minimális fejlesztései miatt egyre hangosabban morgolódó vásárlókkal, még ha az elégedetlenkedés ellenére a vállalat továbbra is képes abszolút rekord iPhone-eladásokat produkálni (például a tavalyi utolsó negyedévben 78,3 millió iPhone talált gazdára, ami meghaladja a kérdéses időszakban a Samsung által eladott összes androidos mobil számát). Másrészt az iPhone idén ünnepli a 10. születésnapját, amely remek apropót jelentene annak demonstrálására, hogy a jelenleg ismert okostelefonokat megteremtő készülék továbbra is a tápláléklánc csúcsát képezi. Nézzük, hogy jelenleg mit csiripelnek a madarak a következő Apple mobilokról!

Kijelző és borítás

A pletykák szerint az Apple három fő iPhone modellt fog bemutatni. A két kevésbé érdekes termék a jelenlegi iPhone 7 és iPhone 7 Plus közvetlen utódjai lehetnek, 4.7 és 5.5 hüvelykes kijelzőkkel. Nem tudni, hogy ezeket pontosan milyen névre keresztelheti majd a gyártó, ugyanis az „iPhone 8” nevet a vadiúj, 5.8 hüvelykes kijelzővel szerelt modell kaphatja, amely a legnagyobb megjelenítővel szerelt készüléknek ígérkezik a termékcsalád történetében.
Nem ez lehet az egyetlen újítás a kijelzők terén, ugyanis az új készülékek paneljei már AMOLED típusúak lehetnek. A jelenleg elsősorban Samsung mobilokban használt panel nem igényel háttérvilágítást, ugyanis maguk a képpontok bocsájtják ki a fényt, ami több szempontból is előnyös: a technológia élénk színek és mély fekete megjelenítését, továbbá vékonyabb mobilok készítését teszi lehetővé. Bizonyos fokig hajlítható is, ezt pedig állítólag ki is szeretné használni az Apple, a Samsung Galaxy S Edge készülékekhez hasonlóan az új iPhone-okban használt kijelzők is rásimulhatnak majd a készülékház lekerített oldalára.

A témánál tartva a 2017-es Apple iPhone készülékek felületének nagyját karcálló üvegborítás védheti, az egész konstrukciót pedig rozsdamentes acélból készült keret tarthatja össze; az Apple utoljára az iPhone 4s-ben használta a kerethez ezt a fémtípust. Az ujjlenyomat-olvasó a kijelző alá kerülhet, amely elsőre futurisztikusan hangozhat, de a Synaptics már tavaly bejelentett egy ilyen típusú leolvasót.

Vezeték nélküli töltés

Az egyik leghasznosabb funkcionális fejlesztésnek a vezeték nélküli töltés támogatása ígérkezik. A rivális androidos mobilgyártók mindegyike kínál már kábelek nélkül, pusztán egy padra helyezve tölthető telefonokat. Nem tudni, hogy milyen töltési szabványt kíván használni az Apple, de remélhetően nem valamiféle teljesen egyedi, semmi mással sem kompatibilis megoldást szeretne letenni az asztalra.

Szoftveres funkciók

Szoftveres téren egyelőre két pletykát hallottunk. A nagyobbik újításnak a kiterjesztett valósággal (AR, Augmented Reality) kapcsolatos tervek tűnnek, például a telefon kamerája képes lehet majd felismerni a lencse előtt lévő tárgyakat. Ezen túlmenően sokkal okosabbá válhat a Siri hangasszisztens, az Apple nemrég egy újabb gépi tanulással foglalkozó céget vásárolt fel, hogy az eddigieknél tempósabban sikerüljön javítani a szolgáltatás minőségén.

Végszóként elmondható, hogy az összes pletykált fejlesztés megvalósulása esetén az Apple iPhone 8 modellek érdemi előrelépésként vonulhatnak majd be a történelemkönyvekbe. Viszont nehéz eltekinteni a ténytől, hogy az említett funkciók nagyját a rivális mobilgyártók már bevezették, maximum a kijelző alatti ujjlenyomat-olvasó lehet nagy dobás. Persze még olyan 8 hónapra vagyunk a telefonok bejelentésétől, így nem lenne bölcs dolog korai pletykák alapján leírni a készülékeket.

(Apple iPhone 8 koncepció render: Benjamin Geskin – https://twitter.com/venyageskin1)

 

 

Hozzászólások letiltva.