Hogyan válasszunk fényképezőgépet?

 

Cikkünkben minden olyan szempontot összeszedtünk, amire figyelni kell, ha már tudjuk mi a pontos célunk az új fényképezőnkkel.

A digitális fényképezőgépek gyártói övön aluli ütések sorozatát szenvedték el az elmúlt években, hiszen az okostelefonokat tervező cégek imádják a fotós képességekkel eladni a termékeiket, így erőltetett tempóban fejlesztették a mobilok fényképezőit. Persze korrekt minőségű mobilos fotókat továbbra is csak drágább telefonokkal készíthetnek a vásárlók, de még így is drámaian csökkentek a belépőkategóriás digitális fényképezőgépek eladásai.

A folyamatos fejlődés ellenére a fotózással hobbiszinten foglalkozóknak továbbra is érdemes elgondolkodniuk egy dedikált fényképezőgép beszerzésén. Cikkünkben villámgyorsan átvesszük a legfontosabb alapfogalmakat, ezzel remélhetően kiindulópontot nyújtva a fényképezés alapjai iránt érdeklődők számára.

Milyen típusú fényképezőgépek vannak?

A legolcsóbbak és legkönnyebben kezelhető fényképezőgépek a kompakt, más néven point-and-shoot modellek. Ezek több előnnyel is rendelkezhetnek a mobilok kameráihoz képest, a legfontosabb mind közül talán az optikai zoom. A mobilokban tipikusan csak digitális zoom érhető el, ennek használatakor a telefon szoftvere egyszerűen ránagyít a szenzor által látott képre. Az optikai zoom sokkal jobb minőségű képet eredményez, hiszen a nagyítás a lencserendszer fizikai átállításával jön létre.

Nagy előnyt jelenthet még, hogy a kompakt gépek hatékonyabb autofókuszt és nagyobb teljesítményű vakut kínálhatnak. Természetesen a legolcsóbb point-and-shoot gépektől nem szabad csodát várni, de olyan 40 ezer forint környékén már kimondottan kellemes modelleket kínálnak a gyártók.

Egy árkategóriával feljebb lépve már bridge, továbbá cserélhető objektíves kompakt (MILC) fényképezőgépet is vásárolhatunk, ezek olyan 50 ezer forint környékén kezdődnek. A bridge gépek a drágább kompakt fényképezőkhöz minimum hasonló, de inkább jobb képminőséget nyújtanak. Elsősorban távoli fotózásra lettek kitalálva, a 60× feletti optikai zoomolási képesség sem szokatlan.

A cserélhető objektíves kompakt (MILC) modellek már évek óta szorongatják a drága DSLR kamerákat, ugyanis azokhoz hasonló funkcionalitást és képminőséget nyújtanak, de sokkal kisebbek és könnyebbek, részben mivel nem tükröznek fényt a fényképezőgép keresőjébe.

Végül a negyedik nagy termékkategória a tükörreflexes (DSLR) fényképezőgépeké, általában ezeket preferálják a profi fotósok. A rengeteg különféle objektívvel és egyéb kiegészítővel felszerelhető eszközök gyors autofókuszt, komoly sorozatfotózási képességet (~4-10 képkocka/másodperc), és kiváló képminőséget kínálnak. Rendkívül univerzálisak, de nagy méretűek, és persze meglehetősen drágák, 90 ezer forint környékén kezdődnek.

 Mit jelentenek a fontos specifikációk?

A digitális fényképezőgépek specifikációit vizsgálva könnyen elveszettnek érezhetik magukat a vásárlók. A megapixel még rendben van, de mire való az objektív, és mit jelent az ISO-érték? Nézzük az abszolút kezdők számára nélkülözhetetlen tudnivalókat!

Objektív: lencse- és tükörrendszer, ezen keresztül jut el a fényképezőgép képalkotó szenzorába a fény. Alapvetően két nagy fajtája van: a fix nagyítást kínáló modellekkel jobb minőségű képek készíthetőek, míg az állítható zoomolásra képes modellek univerzálisabbak. A többség egy 50-60 milliméteres normál objektív beszerzésével jár a legjobban, de sokféle típus kapható a piacon. A különösen érdekes fájták közül talán a teleobjektív (135+ mm) és a nagylátószögű objektív (35 millimétertől lefelé) emelhető ki.

Az objektívek másik fontos tulajdonsága az F szám (rekeszérték), ez kamera szenzorába jutó fény mennyiségét jelöli. Minél kisebb az érték, annál több fény jut be a szenzorba. A rekeszérték egyébként a mélységélességben is szerepet játszik, a szám növelésével egyre kevésbé mosódnak el a fotó fókuszán kívül eső részletek.

Megapixel: a kamera által elkészíthető digitális fotó felbontása. Nem szabad túl nagy jelentőséget tulajdonítani ennek az értéknek, a kompakt gépeknél már 8 megapixel is megfelelhet a célnak

Optikai és digitális zoom: erről fentebb már írtunk, az optikai zoom jobb minőségű, a digitális zoom csak szoftveresen belenagyít a kamera szenzora által érzékelt képbe. Általános célokra elég egy 3-4×-es optikai zoommal rendelkező gép is.

Záridő: az az időmennyiség, amelyen keresztül a kamera szenzora rögzíti a ráeső fényt. A mindig népszerű time lapse fotókat hosszú záridővel készítik.

ISO-érték: a képalkotó szenzor fényérzékenységét jelöli. Állítható a gépek menüjében, a környezet fényerősségének csökkenésével párhuzamosan emelendő az érték. Fontos, hogy minél magasabb a beállított ISO, annál zajosabb lesz a kép.

Képstabilizáció: a kézremegés ellensúlyozására lett kitalálva. A stabilizációs rendszerek általában a képalkotó szenzor fizikai mozgatásával próbálják meg korrigálni a nem kívánt mozgásból fakadó elmosódást.

Ismerd meg aktuális fényképezőgép kínálatunkat ide kattintva >>

Hozzászólások letiltva.