Hogyan válasszunk hűtőszekrényt?

A hűtőszekrény kiválasztása nem csak azért nem egyszerű feladat, mert az egyik legnagyobb kínálatot találjuk ebben a termékkörben, hanem azért sem, mert az ideális választáshoz számos olyan szempontot is érdemes mérlegelni, amit nem feltétlenül vennénk számításba.

A legtöbben hajlamosak vagyunk az esztétikumot, a dizájnt, a szépséget túlértékelni egy háztartási gép kapcsán, különösen egy hűtőszekrény esetében. Ez tulajdonképpen érthető is, hiszen a hűtő a konyha egyik központi eleme, annak meghatározó része, ezért magától értetődő elvárás, hogy a készülék jól mutasson konyhában. Azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy a hűtő alapvetően nem egy dísztárgy, hanem elsősorban egy használati tárgy, ezért a funkcionalitás, a praktikum szempontjait érdemesebb előtérbe helyezni. Ráadásul a választék igen széles, így nem kell azon sem aggódnunk, hogy a hűtő ugyan jó lesz, de nem lesz elég szép.

A számunkra leginkább megfelelő technikai tudással rendelkező készülékekből is akad bőséggel. Így amikor már tényleg csak az számít, hogy melyik készüléket találjuk szebbnek, még akkor is kedvünkre váltogathatunk a márkák és a típusok között.  Éppen ezért a következőkben egy olyan praktikus szempontra hívjuk fel a figyelmet, amit mindenképpen tanácsos végiggondolni hűtőszekrény vásárlás előtt.

-Sikeresen pályáztál az állami háztartási nagygép csereprogramra? Összeszedtük számodra a legfontosabb információkat a beváltáshoz. Kattints ide és olvasd el őket, vagy lapozz bele a nagy csereprogram katalógusunkba! –

Elsőként a hűtőszekrény méretét kell meghatároznunk

Alapvetően két szempontot kell ehhez mérlegelni, az egyik, hogy mekkora hely áll rendelkezésünkre a készülék elhelyezéséhez, a másik pedig az élelmiszerek tárolásával kapcsolatos szokásaink. A méret tekintetében a másik fontos aspektus, hogy mennyi élelmiszert szeretnénk tárolni a készülékben. Itt abból tanácsos kiindulnunk, hogy milyen gyakran főzünk, illetve, hogy hányan élnek a háztartásban. Mivel hűtőt több évre veszünk, ezért nem csak az aktuális állapotot kell figyelembe venni, hanem néhány éves távlatban is érdemes gondolkodni.  A vásárlók eltérő, egyedi jellemzői, illetve a készülékek belső kialakítása miatt nem lehet egyértelműen meghatározni a szükséges nettó kapacitás igényt, de nagyságrendileg személyenként 50-60 literes nettó hűtőtérfogattal számolva az esetek zömében jó lesz a becslésünk. Ha a méretet behatároltuk, akkor a következő lépésben a készülék kiviteléről kell döntenünk.

Kivitel

A hűtőszekrények kivitele főként ízlés kérdése, de van azért néhány olyan jellemző is, ami behatárolja a választást. Elsőként azt kell kitalálni, hogy beépíthető készüléket, vagy szabadon álló modellt szeretnénk. Ilyenkor a konyha kialakítása mellett azt is érdemes mérlegelni, hogy a beépíthető modellekből lényegesen kisebb a márkák kínálata. Ezek után még azt is el kell döntenünk, hogy egyajtós, alul- vagy felülfagyasztós, vagy amerikai típusú, más néven side by side modellre van szükségünk.

A választásnál azt kell figyelembe venni, hogy várhatóan mennyire használjuk majd ki a fagyasztó kapacitását. Ha kevésbé lesz szükségünk fagyasztóra, akkor az egyajtós készülék az ideális számunkra, ha viszont sok élelmiszert fagyasztunk, akkor side by side modell az ideális.

Praktikus megoldásként pedig az alul- vagy felülfagyasztós hűtők jöhetnek számításba. Utóbbi kettő kivitel között pedig a legfontosabb különbség a kialakítás. Amennyiben a fiókosrendszerezést részesítjük előnyben, akkor alulfagyasztós modellt válasszunk, ha a polcokat szeretjük jobban, akkor pedig a felülfagyasztós kivitel az optimális számunkra.

Általánosságban a kivitel nem határolja be a technikai jellemzőket, vagyis egy-egy tulajdonság, funkció nem jellemző csak egyik vagy másik készüléktípusra, bár akadhatnak kivételek is, illetve az is előfordul, hogy egy opció valamely kivitel esetében gyakoribb. Például ital- és jégadagolóval főként side by side modellekben találkozhatunk. Mielőtt azonban a funkciók között kezdenénk válogatni, vegyük figyelembe az energiafogyasztást is!

 

Energiafogyasztás

Sokat hallani az energiahatékonyság fontosságáról, szerepéről, ennek ellenére a hétköznapokban gyakran mégis főként csak a környezettudatossággal azonosítjuk. Úgy tekintünk rá, mint az emberiség jövőjét formáló tényező, ami a saját mindennapjainkra nem igazán van hatással. Ez azonban egyáltalán nem állja meg a helyét. A tudatos energiafelhasználás éppen úgy befolyásolja közös jövőnket, mint ahogyan hatással van saját életünkre. Különösen igaz ez egy hűtőszekrény vagy egy fagyasztó vonatkozásában. A hűtő ugyanis az egyetlen olyan háztartási gép, amely heti hét napban, a nap 24 órájában folyamatosan be van kapcsolva, ez nagyságrendileg 20-25 százalékát, azaz akár egynegyedét jelenti egy háztartás energiafogyasztásának. Vagyis a havi villanyszámla tekintetében egyáltalán nem mindegy, hogy egy energiahatékony, takarékos készüléket használunk, vagy sem.

Egy új hűtő vásárlása esetén ráadásul nem csak a havi kiadásokat érdemes megfontolni. A hűtőszekrénnyel minden bizonnyal nem rövidtávra tervezünk, az új készüléket jó pár évig használni fogjuk, gondoljunk csak bele, hogy a jelenlegi hűtőnket mikor vásároltuk. Ez pedig azt jelenti, hogy a most kiválasztott energiafogyasztás hosszú évekig nem lesz alacsonyabb. Azt sem árt figyelembe venni, hogy az energiaárak is változnak az évek során. Ugyan most még nem tudjuk, hogy 3 vagy 5 év múlva mennyit kell fizetni az áramért, de ha az árak csökkennek, azzal mindenképpen jól járunk, ellenben, ha emelkednek, akkor a takarékosabb készülék választása megtakarítást eredményez számunkra egy kevésbé hatékonnyal szemben.

De honnan tudjuk, hogy melyik készülék energiahatékony? Nagy segítség e tekintetben az energiacímke, amelyen megtaláljuk az egyes modellek energiaosztályba sorolását. Ez a rangsor jelenleg „A+++” –tól „D”-ig terjed, ahol az „A+++” a legjobb és a „D” a legrosszabb minősítés.  A legfejlettebb modellek akár a legjobb „A+++” osztálynál is kisebb fogyasztásra képesek, így előfordulhatnak olyan jelölések is, ahol feltüntetik, hogy az adott energiaosztálynál hány százalékkal kevesebbet fogyaszt a készülék. Az egyes energiaosztályok nagyságrendi összehasonlítása viszont már nem ennyire szemléletes. Az energiaosztályba sorolást az éves energiafogyasztás és a készülék tárolókapacitása alapján határozzák meg. Minden osztályhoz tartozik egy határérték, amin belül kell lenni az adott besoroláshoz. Ez a gyakorlatban két dolgot jelent. Az egyik, hogy azonos energiaosztályhoz tartozó két készülék között is lehet különbség az energiafogyasztásban, a másik pedig, hogy az egyes osztályok közötti eltérések nem egyformák. Egy „A+++” hűtőszekrénynek körülbelül 50 százalékkal alacsonyabb a fogyasztása, mint egy „A+” osztályba tartozó modellnek és nagyságrendileg 30 százalékkal kevesebbet fogyaszt, mint egy „A++”-os készülék. Alábbi táblázat a besorolást meghatározó úgynevezett EEI index (éves fogyasztás és tárolókapacitás aránya) határértékeket mutatja az egyes energiaosztályok esetén.

Mivel ez az összevetés kissé körülményes és nem túl gyakorlatias, hasznos lehet, ha az energiacímke másik adatát, az éves energiafogyasztást is megnézzük. Ez sokkal egyszerűbben értelmezhető információ, hiszen itt a kisebb szám, az mindig jobbat jelent, illetve éppen annyival kedvezőbb, mint amennyit az eltérés mutat. Például a 90 Kwh fogyasztás éppen 30 Kwh-val kedvezőbb, mint a 120 Kwh. Valamint ez a mutató abban is segít, hogy mérettől függetlenül is össze tudjunk hasonlítani két készüléket. Mivel, ahogyan már említettük az energiaosztályba-sorolás a mérettől is függ elképzelhető olyan eset, hogy egy nagy „A+++” osztályú készülék többet fogyaszt, mint egy kisebb „A++” osztályú modell, annak ellenére, hogy hatékonyabb. Az éves energiafogyasztásnál azonban ilyen nem fordulhat elő.

Azt is könnyen ellenőrizhetjük, hogy a különbségek a gyakorlatban mit is jelentenek a pénztárcánk számára. A www.energiakalkulator.hu oldalon elég, ha megadjuk az éves fogyasztást és már is láthatjuk, mennyit spórolhatunk meg egy takarékosabb készülékkel. Fontos tudni, hogy az energiafogyasztási adatok meghatározott környezeti jellemzők esetében állják meg a helyüket, ezért néhány szempontot érdemes figyelembe venni a készülék használata során is. Nem ajánlatos például a hűtőt sütő, vagy fűtőtest mellé elhelyezni, de az sem tesz jót a villanyszámlának, ha a hűtőszekrény ajtaja gyakran nyitva marad, ahogyan az sem előnyös, ha meleg ételeket teszünk a készülékbe.

Némely modell képes a használatból eredő túlfogyasztás elkerülését is elősegíteni. Bizonyos készülékekben például találunk nyitott ajtóra figyelmeztető jelzés funkciót, amely segít elkerülni, hogy a készülékből a hideg levegő kiszökjön és ezáltal a hűtő feleslegesen pazarolja az energiát. De egyes típusokban vakáció üzemmóddal is találkozhatunk, amelynek köszönhetően hosszabb távolét esetén a hűtő kikapcsolható, míg a fagyasztó tovább üzemel. Mindezekből látható, hogy az energiafogyasztás szempontjait kiválasztás előtt mindenképpen tanácsos végig gondolni, mert sokat takaríthatunk meg azok alatt az évek alatt, amíg a hűtőszekrényt használjuk.

Funkciók

A hűtőszekrények által kínált kényelmi és praktikus megoldások száma igen nagy és folyamatosan bővül, a vásárlók igényei pedig eltérőek, ezért fontossági sorrendet nehéz felállítani a funkciókat illetően. A komfort kapcsán érdemes lehet figyelembe venni a zajszintet, hiszen egy állandóan üzemelő készüléknél nem lebecsülendő szempont, hogy mennyire hangos. Jól jöhet a No Frost technológia, amely lehetővé teszi, hogy nem kell a leolvasztással fáradozni. De számításba vehetjük az LCD kijelzőt, amellyel amellett, hogy nyomon követhetjük a készülék működését, még a beállításokat is leegyszerűsíti. De praktikus lehet akár egy ital- vagy jégadagoló is. Hasznos opciók esetében pedig érdemes számba venni, hogy a készülékben milyen speciális rekeszek vannak, amelyek az egyes élelmiszer típusok számára ideális hőmérsékletet biztosítanak a készüléken belül. Az optimális helykihasználás tekintetében a polcok száma, vagy a rekeszek áthelyezhetősége sem mellékes. A különféle frissen tartó technológiák révén pedig tovább frissek maradhatnak a hűtőben az élelmiszerek, ami szintén előnyös lehet bárki számára. Ezek mellett a hűtőszekrényekben számos további megoldás is segít kényelmesebbé, egyszerűbbé tenni a mindennapokat, ezért a kiválasztásnál mindenképpen érdemes a készülék összes tulajdonságát megismerni. Természetesen nem csak az számít, hogy egy készülék mit tud, az is fontos, hogy mennyire tetszik, ezért az esztétikum is nagy jelentőséggel bír.

Esztétikum

Hogy mi a szép, azt mindenki maga tudja eldönteni. Az igen széles hűtőszekrény kínálatban számos különféle design vonal található a moderntől, a retrón, az elegánson keresztül a minimalista formavilágig. Sőt akár a színekből is lehet válogatni, a fehér és inox modellek mellett több színes vagy akár egyedi mintázatú készülék is előfordul a választékban. Azt, hogy melyik mellett tesszük le a voksunkat, a polcok anyaga vagy a belső világítás is befolyásolhatja, hiszen ezek is tetszetőssé tehetnek egy készüléket.

 

Nem véletlenül került az esztétikum a kiválasztást segítő összeállításunk végére. A szépség fontos ugyan, hiszen a hűtőszekrény minden konyha egyik központi eleme, de ha pusztán a külső megjelenés alapján választunk, akkor előfordulhat, hogy komoly előnyökről mondunk le. Az optimális méret, az energiahatékonyság, vagy éppen a fejlett technológiák révén közvetve és közvetlenül is pénzt takaríthatunk meg, ami egy több évre szóló beruházás esetében mindenképpen fontos szempont. Ezért a szépet érdemes a hasznossal is kombinálni.

Szakértői tippek – hogyan spórolhatunk a fogyasztáson?

  • Állítsuk be az optimális hőmérsékletet! A hűtőrészben ez általában +5 és 7 Celsius-fok között mozog, a fagyasztóban pedig a -18 fok az ideális. Tartsuk szem előtt: ha túl alacsony a hőmérsékletérték, magasra szökhet a készülék energiafogyasztása! Már 1 Celsius-fok eltérés esetén is akár 6-8 százalékkal ugorhat meg az energiafelhasználás.
  • Ha a hűtőszekrényünkben nincs automata leolvasztó (No frost) funkció, ügyeljünk a jég rendszeres leolvasztására! Öt mm-i jégréteg akár 25-30 százalékkal megnövelheti a villamosenergia-felhasználást.
  • Ne állítsuk közvetlenül a tűzhely vagy egyéb belső hőforrás mellé a hűtőt. Az sem jó, ha a betűző nyári nap sugarai elérik a készüléket, ilyenkor ugyanis a külső hőhatásokat is semlegesítenie kell, ami újabb energiafelhasználással jár.
  • A készülék elhelyezésekor hagyjunk min. 10 cm távolságot a fal és a hűtő hátoldala között! A megfelelő szellőzéssel ugyanis energiát takarítunk meg.

Értesülj elsőként hűtőszekrény akcióinkról, iratkozz fel hírlevelünkre! 

Hozzászólások letiltva.