Hogyan válasszunk tűzhelyet / sütőt-főzőlapot?

A tűzhely, illetve sütő kiválasztása az egyik legnagyobb körültekintést igénylő döntés háztartási készülékek esetében, mivel a legtöbb lehetőséget, variációt, eltérő megoldást ez a termékkör nyújtja a vásárló számára.

Beépített, vagy szabadon álló?

Elsőként mindenképpen azt kell eldönteni, hogy beépített vagy szabadonálló készüléket szeretnénk-e vásárolni. Míg más háztartási gépeknél főként ízlés vagy a konyha adottságainak függvénye ez a választás, addig ebben a termékkörben a két megoldás között egyéb szempontokból is eltérések lehetnek. A legfontosabb, hogy a tűzhely esetében a főzőfelület és a sütőtér egy készülékben kap helyet, ezzel szemben a sütő és a főzőlap két különálló készülék.

 

 


Fontos tudni!

A tűzhely esetében a főzőfelület és a sütőtér egy készülékben kap helyet, ezzel szemben a sütő és a főzőlap két különálló készülék.

Utóbbi kivitel pedig igen nagyfokú rugalmasságot biztosít a konyha kialakítása során, hiszen a két készülék egymástól függetlenül szabadon elhelyezhető, sőt akár a méreteik is lehetnek eltérőek. A legtöbb, leggyakrabban használt funkciók mindkét kivitel esetében megtalálhatóak, de a legfejlettebb beépíthető sütők esetében előfordulhatnak olyan opciók is, amelyek a tűzhely kínálatban nem találhatóak meg. Ennek ellenére a kiválasztást mégis a kivitel meghatározásával tanácsos kezdeni. Következő lépésként pedig azt kell eldönteni, hogy energiaforrás tekintetében milyen típusú készülék a legideálisabb számunkra.


Elektromos, gáz, vagy kombinált?

A tűzhelyek elektromos, gáz vagy kombinált (azaz gáz üzemű főzőfelület, de elektromos sütő) készülékek lehetnek, a sütők gázzal vagy árammal működnek, a főzőfelületekből pedig elektromos és gáz változat létezik.

Az elektromos és a gázüzemeltetésű készülékek között gyakorlati szempontból nincs jelentős eltérés. Gyakran a készülékek energiafogyasztását különbségként említik, de költségek tekintetében ez nem mérvadó. A gáz ugyan valóban olcsóbb energia, mint az áram, a gázüzemű készülékek viszont több gázt használnak, mint az elektromosok áramot. Egyrészt a kívánt hőmérséklet eléréséhez szükséges mennyiség okán, másrészt pedig az elektromos modell kikapcsol, amikor elérte a megfelelő hőmérsékletet és csak akkor kapcsol be újra, amikor szükséges, míg a gázüzemű készülék erre nem képes.

Főzőfelületeket illetően az elektromos árammal működő készülékeknek három fajtája is létezik.
– A legkorszerűtlenebb vasmagos modellek
– Az üvegkerámia felületek
– Az indukciós készülékek.

Indukciós készülékek

Ezek közül az indukciós külön említést érdemel, mert bár ezek a modellek is árammal üzemelnek, jellemzőik jelentősen eltérnek a másik két megoldástól. Az indukció mágnesességen alapul, ami gyorsabb, hatékonyabb és biztonságosabb melegítést tesz lehetővé, mivel csak az edény melegszik a főzés során. A mágnesességen alapuló technológia miatt ezeken a készülékeken csak mágnesezhető edények használhatók. A ma kapható edények zöme alkalmas erre, de ha ilyen modellt választunk, nem árt megnézni, hogy edényeink megfelelnek-e ennek a kritériumnak. Mindhárom megoldás egyébként önálló főzőlapok és tűzhelyek esetében is megtalálható.

Hőfok beállítások

Amikor arról döntünk, hogy gáz vagy elektromos készüléket válasszunk, esetleg érdemes különbségként megfontolni azt is, hogy az elektromos főzőfelületek precízebb hőfok beállítást tesznek lehetővé. Ezeket a készülékeket mindig pont ugyanarra fokozatra tudjuk állítani, ezzel szemben a gáz üzemű típusoknál inkább csak tapasztalatból, érzésből tudjuk ugyanazt a hőfokot beállítani. Ugyan léteznek már olyan gázlapok, amelyek lehetővé teszik a precíz beállítást, de ezek a készülékek igen ritkák.  Amennyiben elektromos modellt választunk, azt mindenképpen ellenőrizzük le, hogy az otthoni hálózat megfelelő-e a készülék üzemeltetéséhez. Ha eldöntöttük, hogy milyen üzemű készüléket akarunk, akkor a méret meghatározása következhet.

Méretek

Ha tűzhely mellett döntöttünk, akkor a méretekkel nem is igazán kell foglalkoznunk. A legtöbb készülék ugyanis 85 cm magas, 60 cm mély és 50-60 cm között van a szélessége. Léteznek 90 cm körüli szélességű tűzhelyek is, de hazánkban ezek a típusok nem túl gyakoriak.

Viszont, ha beépíthető sütő és főzőlap kombináció mellett tettük le a voksunkat, akkor már nagyobb a mozgásterünk.

Elsősorban főzőlapok esetében mert a sütőket illetően a helyzet hasonló, mint a tűzhelyeknél, 60 és 90 cm szélesség közül választhatunk, de a 90 cm széles kínálat nem túl bő. Főzőlapok tekintetében viszont a hagyományos 60 cm-es kivitel mellett igen széles a választék a 90 cm-es modellekből is, amelyeken egyszerre több nagyobb edényben is egyszerűen főzhetünk.

De keskenyebb modellek is léteznek, az úgynevezett dominó lapok. Ezek szélessége 35 cm körül alakul és két fontos előnyük van. Egyrészt kis konyhákban, garzonokban, nyaralókban ideálisak lehetnek, másrészt pedig találunk köztük speciálisan kialakított modelleket, például grillezéshez, vagy wok használatához kialakított típusokat.

A méreteket illetően fontos még azt is számba venni, hogy a különböző modellek beépítési méretei eltérhetnek egymástól, ezért ezek ellenőrzése különösen ajánlott, ha az új készüléket egy régi helyére szeretnénk beszerelni. A méret meghatározása ezzel azonban még nem ér véget, mert azt is el kell döntenünk, hogy milyen kapacitásra van szükségünk.

Kapacitás

A sütőtér kapacitása a külső méretből nem következik egyértelműen, két ugyanakkora készülék űrtartalma eltérhet. Nagyobb kapacitású készülékre akkor lehet szükségünk, ha nagyobb ételeket szeretnénk készíteni, vagy ha egyidejűleg több fogást szeretnénk készíteni. Utóbbihoz önmagában a nagyobb kapacitás még nem elégséges, speciális funkciókra is szükség van hozzá. Főzőfelületek esetében pedig a kapacitást a főzőzónák száma mellett azt is érdemes számba venni, hogy az egyes zónák hogyan kombinálhatók.

E tekintetben létezik változtatható méretű főzőzóna, amely szükség esetén nagyobb felületet képes melegíteni. Egyes modellekben ezt edényfelismerő funkció is kiegészíti, amely magától látja el ezt a feladatot. Továbbá olyan megoldások is léteznek, amelyeken a főzőfelületen bárhová elhelyezhetjük az edényt, a készülék érzékeli és melegíti azt. Ez jelenleg csak igen drága és ritka modellekben találhatók meg főként. Ha mindezzel megvagyunk, akkor már csak a különféle funkciók szükségességét kell mérlegelnünk, hogy a megfelelő modellt válasszuk ki.

Funkciók

Sütők és tűzhelyek esetében a legfontosabb funkció a sütőprogramok száma és fajtája.
Ezek azt állítják be, hogy a hő hol és hogyan áramoljon a sütőn belül, hogy adott ételtípusnak a legmegfelelőbb legyen.
Tészták, süteményekhez az alsó sütés, pirításhoz felsősütés, sültekhez egyszerre történő alsó és felső sütés, egyszerre több adag ugyanolyan étel készítéséhez légkeverés, több szintű sütéshez hőlégbefúvás, nyárson sült ételekhez forgónyárs, grillezéshez pedig a grill funkció az ajánlott.

További opciók lehetnek az alacsony hőfokon történő gőzsütés, a melegentartás, a kiolvasztás, vagy a gyorsfelfűtés is. Ezeken felül pedig olyan kényelmi funkciók közül is válogathatunk, mint az automatikus sütőprogramok, amelyeknél csak az étel fajtáját és súlyát kell megadni, a beépített recept szerint pedig a sütési módot és időt a készülék magától szabályozza, vagy a szöveges kijelző, amiről minden információ leolvasható a sütés aktuális állapotát illetően, illetve a különféle tisztítási funkciók. A katalitikus sütők nem engedik lerakodni a szennyeződéseket, míg a pirolitikus modellekben egy program elindítása után a készülék leégeti a sütő faláról azokat. Valamint léteznek olyan öntisztító funkció változatok is, ahol felforrósított vízgőz oldja le ezeket a rárakodott maradékokat a sütő faláról. Biztonsági funkciók közül pedig a gyerekzárat, illetve a többrétegű üvegajtót érdemes elsősorban megemlíteni. Főzőfelületek esetében pedig az extra funkciók között a maradékhő kijelzés, a gyors felfűtés vagy booster, illetve az érintés vezérlés opciók fokozhatják leginkább a kényelmet és a biztonságot.

Hozzászólások letiltva.