Iskolakezdés tablettel vagy tablet nélkül?

Az Euronics sulikezdő felmérést készített és ennek legérdekesebb eredményeit nyilvánosságra hozta. A felmérés 1 018 fő megkérdezésével készült a 18 év feletti magyar internethasználó lakosság körében 2017 júliusában.

Mikor kezdjenek digitális eszközt használni?

Az Euronics felmérése szerint a megkérdezettek egyharmada elfogadhatónak tartja, hogy már a 7 éveseknek is legyen saját okostelefonja, tabletje vagy számítógépe, de a többség úgy gondolja, hogy ezek közül először valamelyiket inkább 13-15 éves kor között vásárolná nekik meg. A felmérés szerint, ha digitális eszközökről van szó, a szülők 7 és 12 éves kor között leginkább (40%) tabletet vennének a gyereküknek, tehát sokan már az első osztályt is saját tablettel kezdhetnék.

14 éves kor alatt – mit mondanak a szülők?

A szülők többsége valahogy korlátozza a 14 éves kor alatti gyermekük otthoni digitális eszköz-, és internethasználatát. Ez sokszor jelszavas védelmet (34%), szülői felügyeletet (29%) vagy különböző szűrőprogramokat jelent (22%), de a felnőttek legtöbbször gyakorlatiasabb feltételekhez kötik a használatot. A szülők 43%-a szerint például gyermekük csak akkor használhat okostelefont, tabletet vagy laptopot, ha már készen van a leckével vagy a tanuláshoz van szüksége rá. Továbbá 10-ből 4 szülő, akinek 14 évnél fiatalabb gyermeke van, napi legfeljebb három órában maximalizálja azt az időt, amit okostelefon, tablet vagy számítógép nyomkodásával tölthet el a gyermeke.

Digitalizáció kontra kézírás

A felmérésből az is kiderült, hogy a digitalizáció nem mindenki szerint ördögtől való, a közhiedelemmel ellentétben ugyanis a kézírás eltűnését például a megkérdezetteknek csupán 5%-a jósolja a jövőben, és minden harmadik válaszadó annak is örülne, ha a gyermeke egyszer saját YouTube csatornát indítana.

Hozzászólások letiltva.