Itt nézelődj, ha zsarolóvírus támadta meg a gépedet

Napjainkban az egyik trend a ransomware, vagyis a zsarolóvírus. Azonban ez nagyon rossz a felhasználók számára, ugyanis az egyik legkellemetlenebb pénzkicsalási módszerről van szó.

Manapság már nem csak egy vicces üzenetet jelenítenek meg a képernyőn: a támadók zárolják a gépünkön lévő adatokat, majd pénzt kérnek azért cserébe, hogy visszaadják a hozzáférést. Erről egy képernyőn felugró üzenetben értesítik a felhasználót, aki addigra valószínűleg észre is vette, hogy ki van zárva a rendszerből, esetleg nem fér hozzá egyetlen fájljához sem. Ha szeretné ezeket visszakapni, akkor be kell fizetnie a kért összeget, és általában Bitcoinban, hogy ne lehessen lenyomozni a hackereket. A feloldással kapcsolatos ígéretüket sokszor azonban még akkor sem teljesítik, ha valaki kifizeti az általában tetemes összeget. Tehetünk mást is, mint, hogy fizetünk és reménykedünk?

Alapesetben újratelepíthetünk mindent, és így kis szerencsével megszabadulunk a zsarolóvírustól. De így viszont az adatok is elvesznek. Szerencsére a biztonsági cégek folyamatosan dolgoznak a különböző zsarolóvírusok ellen, ezért ma már más segítséget is kaphatnak az áldozatok.

Megoldás?

A www.nomoreransom.org weboldal például 14 nyelven érhető el, és összesen 39 ingyenes eszközt kínál, amely dekódolni képes a zsarolóvírusok által zárolt tartalmakat. A projektet még 2016 nyarán indította el a Holland Nemzeti Rendőrség, az Europol, a McAfee, valamint a Kaspersky Lab. A cél az volt, hogy közösen lépjenek fel a ransomware jellegű kártevőkkel szemben. Azóta sok további partner csatlakozott világszerte a kezdeményezéshez, és nem véletlenül: a zsarolóvírusok világméretű problémát jelentenek, és még kórházakat is fenyegetnek. A legtöbben egyébként Oroszországból, Hollandiából, az Egyesült Államokból, Olaszországból valamint Németországból látogatják meg az oldalt.

Míg kezdetben angol, francia, holland, olasz, orosz és portugál nyelveken volt elérhető, addig mostanra finn, német, héber, japán, koreai, spanyol, ukrán és szlovák verzióban is létezik az oldal. Az áldozatok segítése érdekében a választási lehetőségek száma tovább bővül majd. A programhoz ráadásul időközben az Avast, a CERT Polska és az Eleven Paths – Telefonica Cyber Security Unit is csatlakoztak. Van 30 új támogatója is (a korábbi 46-on túl) a projektnek, köztük a magyar Kürt Zrt. Az ausztrál, a belga, az izraeli, a dél-koreai, az orosz és az ukrán hatóságok is beszálltak, az INTERPOL mellett. Az eddigi kódfejtők mellett újabb csomagokat is kínál az oldal. Ezek a következők:

 

– AVAST: Alcatraz Decryptor, Bart Decryptor, Crypt888 Decryptor, HiddenTear Decryptor, Noobcrypt Decryptor és Cryptomix Decryptor

– Bitdefender: Bart Decryptor

– CERT Polska: Cryptomix / Cryptoshield Decryptor

– Check Point: Merry X-Mas Decryptor és Barrax Decryptor

– Eleven Paths – Telefonica Cyber Security Unit: Popcorn Decryptor

– Emsisoft: Crypton Decryptor és Damage Decryptor

– Kaspersky Lab: frissítések, Rakhni és Rannoh Decryptor

Tipp! Adataid védelméről rendszeres biztonsági másolat készítésével is gondoskodhatsz. Nagy mennyiségű adatok biztonságos tárolására kiválóan alkalmasak a külső merevlemezek, de a legfontosabb információkat egy pendrive-on is tárolhatod.

Ne csak belülről védd meg adataidat, gondolj notebookod fizikai védelmére is! Ide kattintva megismerheted notebook kiegészítőinket. >>

Tetszett blogbejegyzésünk? Akkor biztosan tetszeni fog ez a bejegyzés is 2017 legjobban várt kütyüiről.

Hozzászólások letiltva.