Laptop választás a célodra szabva

Új laptopot keresel? Elvesztél a kínálat közt? Munkára, netes böngészésre vagy játékra használnád? Esetleg nem vagy biztos benne, hogy mit jelent a processzor, miért fontos a memória, a merevlemez és az operációs rendszer típusa? Íme, néhány kapaszkodó, amikkel meghozhatod a számodra legjobb döntést!

 

Mi az a processzor és melyiket válasszam? 

A processzor szó az angol CPU (Central Processing Unit/ központi feldolgozó egység) megnevezésből ered, és egy olyan központi egység, mely a gyakorlatban a számítógép agyát testesíti meg. Definíció szerint CPU-nak nevezzük azt az eszközt, amely a programutasítások értelmezését és végrehajtását vezérli, ebből fakadóan alapvetően határozza meg a számítógép működését. Felhasználói szemmel közelítve az olyan jellemzőkre érdemes figyelni, mint az órajel (mértékegysége a GHz), amely a teljesítményt határozza meg. Egy 2 GHz -es órajel esetén a processzor 1 másodperc alatt 2 milliárd művelet végrehajtását teszi lehetővé, tehát minél nagyobb ez a szám, annál nagyobb a teljesítmény. Azonban a legtöbb processzorban már nem csak egy, hanem legalább kettő mag dolgozik szimultán a műveleteken, növeli a sebességet.

Manapság a laptopokban két gyártó, az Intel és az AMD processzorait találhatjuk meg. A kettő közti különbség, hogy az Intel processzorok (i3, i5, i7) általában energiahatékonyabbak, ezért az ezzel működő gépek általában halkabbak, gyorsabbak és hosszabb élettartamra képesek. Az Intel processzoros laptopok általában üzleti vagy általános, otthoni használatra ajánlottak. Ezzel szemben az AMD processzorok (pl. E1, E2 vagy A4, A6 stb.) nagyobb teherbírással rendelkeznek, és erősebb videokártyákat használnak. Az egyes Intel és AMD processzor szériák teljesítményben egymással párhuzamba állíthatók, ezért konkrét igényeinkkel érdemes szakértő segítségét kérni, hogy ár-érték arányban a tökéletes laptopot választhassuk.

Mennyi memóriára (RAM) van szükség?  

Az operatív memória, vagyis a RAM (Random Acces Memory) az úgynevezett ideiglenes vagy felejtő memória, mely a későbbiekben tárgyalt merevlemezzel szemben a gép kikapcsolásakor elveszti tartamát. A RAM nagysága az egyidejűleg használható alkalmazások mennyiségét határozza meg. A mai laptopok többsége 4 GB-nyi beépített RAM-mal rendelkezik, de ha ezt keveselnénk, van lehetőség a bővítésére már első használat előtt, vagy akár később is. Internetezésre, jegyzetelésre abszolút elegendő a 4 GB RAM, ellenben komolyabb programok, játékok futtatásához legalább  6-8 GB-nyi memória szükséges.

A merevlemez dilemma: HDD, SSD, vagy SSHD? Mi a különbség? 

  • A klasszikus értelemben vett merevlemezt a HDD (Hard Disk Drive), mely az adattárolásért felelős része a számítógépeknek, más néven háttértárnak is szokták nevezni. Legfontosabb jellemzői közé tartozik a méret és a kapacitás. Méret alatt a merevlemez fizikai méretét értjük, melynek értéke a laptopok esetében 2.5” (col). Kapacitás terén igen széles skálán mozog a paletta, a kisebb és könnyebb noteszgépek körében találkozhatunk akár 32 GB vagy 64 GB-os háttértárral, de a határ majdnem a csillagos ég. Ma már egyáltalán nem ritka az 1 T (Terabyte) kapacitású laptop sem, sőt már 2T-os gépek is elérhetőek. A HDD típusú merevelemezek előnye, hogy kompatibilisek a legtöbb rendszerrel és kedvező áron nagy tárkapacitást kínálnak.
  • A háttértárolók következő evolúciós lépcsőfokát jelentette a HHD után az SSD (Solid State Drive), mely a magasabb szintű megbízhatóság és gyorsaság igényére adott választ. Elmondható, hogy az SSD sikeresen javította a HDD által tapasztalt gyengeségek sorát, így jelenleg a lehető leggyorsabb működést, nagyobb strapabírást és hosszabb élettartamot kínálja a hagyományos megoldással szemben. Persze ennek is meg van az ára, szó szerint, hisz Ft/GB arányában az SSD 1GB-ját két-háromszoros áron kapjuk a HDD azonos egységéhez képest.
  • Na de mi az az SSHD? Ha már megismerkedtünk a HDD és az SSD megnevezésekkel talán nem is annyira meglepő, hogy az SSHD (Solid State Hybrid Drive) a kettő ötvözete. A hibrid megoldás az előző két technológia legjavát biztosítja számunkra, a HDD nagy kapacitását és az SSD szédítő sebességét, valamint árban is a kettő között helyezkedik el. Gyengéje, hogy az árához képest technológiában nem jelent igazi előrelépést a HDD-hez képest, viszonylag zajos és sérülékeny tud lenni és talán ebből fakadóan egyenlőre viszonylag kevésbé elérhető.

Mindegyik háttértároló rendelkezik tehát előnyökkel és hátrányokkal egyaránt. Választásunkat így legfőképp az befolyásolja, hogy milyen igényekkel milyen célra szeretnénk használni a masinát. A legjobb megoldás az SSD, ha megtehetjük mindenképp ezt válasszuk, megbízhatóság és sebesség tekintetében hasít, professzionális és nagy teljesítményű játékokhoz vagy egyéb programokhoz ajánlott. Általános használathoz, levelezéshez, filmezéshez teljesen megfelelő az alacsony áron kapható HDD. Az SSHD-t pedig akkor ajánljuk, ha a vásárlásra kerülről új laptop már alapból ezzel van felszerelve.

Milyen operációs rendszer való nekem? Windows, Linux vagy macOS? 

A hardveres felszereltség mellett az operációs rendszer az, ami leginkább meghatározza a felhasználói élményt. Az operációs rendszer az az alapprogram, amely a hardver és a felhasználó közti kapcsolatot biztosítja, vezérli a programok végrehajtását, és elosztja a készülék belső erőforrásait, tehát gyakorlatilag meghatározza mennyire tudjuk hatékonyan kezelni, kihasználni a laptop biztosította lehetőségeket.

  • A legelterjedtebb operációs rendszer a Windows, mely évtizedek óta az egyik legelterjedtebb asztali és hordozható gépeken egyaránt. A rendszer a szoftvergyártók részéről óriási támogatottságot élvez, minden feladatunkat el tudjuk végezni rajta, és a kompatibilitás is biztosított szinte minden egyéb eszközünkkel.
  • A Windows mellett választható alternatívaként a nyílt forráskódú Linux jelenik meg. Ezt régebben inkább a szakértői réteg tudta használni, majd megjelent az olyan felhasználóbarát változata is, amely mindenki számára elérhető. A fejlesztők és a közösség által erősen támogatott rendszer nem csak internetezésre és filmezésre alkalmas, de irodai munkára vagy akár specifikusabb feladatokra (pl. 3D modellezésre) is. Egyetlen jelentős hátránya talán, hogy némely szoftver futtatására kevésbé ideális.
  • Végül, de nem utolsó sorban nézzük a macOS-t! Ez az operációs rendszer kifejezetten zárt rendszert alkot, nehezebben összeköthető más gyártók egyközeivel, viszont annál fejlettebb és önállóbb szoftver- és hardverparkkal rendelkezik. Hátránya a zártság, de annyira egyedi felhasználói élményt tud adni, hogy aki egyszer megismeri valószínűleg kedvelni fogja.

Videókártya: AMD vagy Nvidia? 

A videókártya kérdése szintén fontos, mert a processzorhoz hasonlóan később ez sem vagy csak nehezen módosítható. A videókártya a grafikus számításokért és megjelenítésért felelős tartozék. Filmezéshez, általános irodai programok használatához egy hagyományos VGA teljesen megfelelő, hisz ezen feladatokhoz nincs szükség erős grafikus támogatásra. Erősebb, saját dedikált videókártyára akkor van szükséges, ha nagy számításigényű feladatokat végzünk, például nagyfelbontású videókat vágunk vagy komolyabb számítógépes játékokat futtatunk.

A két fő versenytárs ezen a területen a AMD és a Nvidia, de hogy melyik a jobb arról megoszlanak a vélemények. Ha hosszútávra tervezünk érdemes egy felsőbb kategóriás videókártyát választan. Ezen a területen az Nvidia egyértelműen viszi a prímet, de a hozzátartozó árak sem jelentéktelenek. Ha nem ragaszkodunk hozzá, hogy mindent azonnal ultra grafikával használjunk, jóval kedvezőbb áron beszerezhetünk egy erős középkategóriás AMD videókártyát is. A megfelelő választás tehát a pénzügyi és technikai megfontolásokra adott válaszainknak megfelelően adja magát.

 

 

Mekkora és milyen felbontású képernyőt válasszunk?

Érdekes tudni, hogy hagyományos értelemben a 15,6” kijelzőjű gépeket nevezzük laptopnak, ami ennél kisebb az eredetileg a notebook nevet kell viselje, persze ezt ma már kevéssé alkalmazzuk. Ha előre tudjuk, hogy sokat kell magunkkal hordanunk a laptopunkat, érdemes minél kisebb kijelzővel rendelkező gépet vásárolnunk, hiszen a kijelző méret nagyjából meghatározza a masina súlyát is. Ezen a képen a változtat, ha grafikai vagy mérnöki munkát végzünk, hisz ezekben az esetekben fontos a nagy képernyő.

A kijelzőket persze nem csak a méret, sőt, főleg nem a méret, hanem a felbontás határozza meg, amit pixelekben szoktak megadni. A HD például 1366x 768 pixel, míg a Full HD 1920x 1080 pixel felbontású a készüléket takar. Minél magasabb a felbontás, annál részletgazdagabb lesz a kép, ami elsősorban abban az esetben fontos, ha grafikai munkát végzünk, tervezünk vagy csak szimplán élvezeti szempontból szeretnénk maximalizálni a vizuális élményt. Egyéb esetekben bőven elég egy HD felbontású képernyő is.

 

Ha gyorsan döntenénk

A fenti információk hallatán még mindig elveszve érezzük magunkat? Használati szokások alapján három csoportra osztható a laptopot használók köre, és szerencsére a gyártók kínálatát is egyszerűen három szeletre vághatjuk az igények mentén. Nézzük a három vásárlói szemszöget:

  • Mindennapos, könnyed használat: Ideális netes böngészéshez, diákoknak jegyzeteléshez, filmezéshez, otthoni, általános használathoz. Ilyenkor az elsődleges cél, hogy a gép könnyű legyen, kedvező legyen az ára és hosszú az akkumulátor üzemideje. Erre a célra jó választás lehet például az ultrakönnyű, 2,2 kg-os, 15,6 colos kijelzővel rendelkező Lenovo IdeaPad 320 80XR00AWHV.
  • Professzionális, üzleti használat: Komolyabb teljesítményt igénylő programok futtatásához, jobb képernyőfelbontáshoz, illetve strapabíróbb felépítéshez érdemes olyan komolyabb gépet vásárolni, mint például az  Apple MacBook Pro 13 Mid 2017 MPXT2MG/A 13.3″ SSD 256GB Notebook, mely Intel Core i5 processzorral és nagyobb, 256 GB-os SSD háttértárral megbízható társunk lehet munka során.
  • Ha mindened a játék: A gamereknek szánt laptopok kihozzák a minimum 60 FPS-t (Frames per Second/ másodpercenkénti kép frissülések száma) minden játékból, és akár egész éjjel tartják a teljesítményt. Nem árt, ha van bennük 8 GB RAM, egy NVIDIA GeForce GTX 1050-as videókártya és egy robosztusabb hűtőrendszer. AzASUS FX504GE-DM253 pontosan ilyen laptop.

 

Álmaid laptopjának kiválasztásához fedezd fel kínálatunkat a webáruházunkban, vagy keresd fel országszerte elérhető üzleteink bármelyikét, és ha további információkra van szükséged, kérd szakértőink segítségét!

 

Értesülj elsőként laptop akcióinkról, iratkozz fel hírlevelünkre!



 

Hozzászólások letiltva.