8+1 ok, miért van szükséged szárítógépre

Lány készül hajtogatni a tiszta ruhákat

A nyár, amilyen hirtelen érkezett, úgy is távozott idén, hogy helyét azonnali hatállyal átvegye az ősz. A hirtelen hőmérsékletcsökkenés, az egyre rövidebb nappalok és az esős napok számának növekedése egyértelműen jelzi azoknak is, akiket az iskolakezdés nem érint: a Nap sugarai már készülnek a télre. Azonban nemcsak az éjszakai sötétség tart minden egyes nappal tovább, hanem ruháink száradási ideje is, hiszen a rossz, borús idő miatt már nem olyan egyszerű a szabadban teregetni vagy hosszan szellőztetni. Egy-két hete még pár órával a mosás után fel lehetett venni kedvenc ruhadarabjainkat, mostantól egyre gyakrabban fordul majd elő, hogy az este kiteregetett tiszta ruha nem szárad meg még másnap estére sem. A kisebb lakásokban pedig kifejezetten kényelmetlen lehet, ha folyamatosan kerülgetni kell a ruhaszárítót, vagy hogy a magas páratartalom miatt a lakás penészesedhet, a ruhák dohosakká válhatnak. Ezekre mind megoldást jelent egy szárítógép beszerzése.

Ha az alábbi állítások több mint fele igaz rád, akkor érdemes elgondolkoznod egy szárítógép beszerzésén 

  • Kisebb lakásban élsz, ahol minden négyzetcentiméter számít, miközben sokszor szinte állandó „bútordarabbá” válik a ruhaszárító a gyakori használat miatt.
  • Sokan laktok együtt. Természetes, hogy ilyenkor gyorsan felhalmozódik a szennyes, a szárítón azonban csak limitált mennyiségű ruha fér el, beleszámítva a kilincsre és egyéb helyekre felakasztott fogasokat is.
  • Penészedésre hajlamos a lakásod. Főleg télen jön elő ez a probléma, mikor kevesebbet szellőztetünk, viszont a vizes ruháknak is bent kell megszáradniuk. A penészgombát a víz és a magas páratartalom élteti, ez a lakásban nem túl szép látvány, azonban sokkal nagyobb baj, hogy egészségünk szempontjából is rendkívül káros. Penészesedés ellen a páraelszívók is megoldást jelenthetnek, de jobb, ha csírájában szüntetjük meg a problémát.
  • Érzékeny a bőröd. Egyes öblítők bőrirritációt válthatnak ki, ráadásul mosás után egyes ruhadarabok durva tapintásúvá válhatnak.
  • Úgy érzed, túl sok idődet veszi el a házimunka. A teregetésre értékes percek mehetnek el. Belegondoltál már, hogy egy átlagos, négy fős családban éves szinten 28-30 órát töltenek csak azzal, hogy a ruhákat felpakolják a szárítókötélre?
  • Tisztaság terén nem ismersz kompromisszumot.
  • Gyakran előfordul veled, hogy amit fel szeretnél venni, még nem száradt meg.
  • Házikedvencednek köszönhetően minden ruhád tele van szőrrel. A lakásba szabad bejárású házikedvenceidtől szinte bárhonnan tudnál DNS mintát venni, ugyanis szőrük a lakás bármely pontján megtalálható, nem kivétel ez alól a kiteregetett ruhákkal teli szárító sem.

Miben segít a szárítógép?

Nem kell kerülgetned a ruhaszárító állványt, mivel a szárítógéppel a ruhák azonnal bekerülnek a szekrénybe. Ha a mosógéped elöltöltős, akár fölé is helyezheted, vagy vásárolhatsz mosó-és szárítógépet egyben, mely rendkívül helytakarékos megoldás. Csak arra vigyázz, hogy legyen körülötte elég hely a szellőzésre.

Több ember, több koszos ruha. A szárítógéppel megoldódik a helyproblémád, így a mosások előtt már nem kell azon aggódni, mennyi hely áll rendelkezésre a teregetéshez.

A vizes ruha száradása alatt megnő a lakásban a páratartalom, mely a lakás penészedéséhez hozzájárulhat. Fontos azonban felhívnunk a figyelmet arra, hogy a szárítógép használata mellet is gondoskodnunk kell a megfelelő szellőztetésről, viszont a jóval rövidebb száradási idő miatt jobban kezelhető a helyzet.

Szárítógéppel a ruhanemű finomabb tapintású és simább lesz, miközben még öblítő nélkül is jó illatú marad. Így, ha akarod, kihagyhatod az öblítőt, vagy élvezheted a még intenzívebb illatokat.

A szárítógéppel megspórolhatod a teregetés idejét, így a program lejárta után, azok azonnal bekerülhetnek a szekrénybe. (Sajnos a hajtogatást nem úszod meg. 😊)

A szárítógép eltávolítja azokat a mikroszkopikus részecskéket is, melyek a hagyományos szárítás közben a ruhában maradnak, sőt, attól sem kell félned, hogy a ruhák füstszagúak lesznek, vagy bármilyen kellemetlen szagot magukba szívnak a száradás során.

Mivel a hagyományosan, kötélen szárított ruhákhoz képest jóval hamarabb megszáradnak a dolgaid a szárítóban, így nem lehet akadálya annak, hogy felfrissítsd kedvenc bulis szettedet délután, majd este mindenkit elkápráztass vele.

A szárítógép képes az állatszőr hatékony eltávolítására, ráadásul a szekrényben még házikedvenced sem fér hozzá a ruháidhoz, így újra hordhatsz feketét is. A maradék

A ruhák száradási ideje nem függ az időjárástól, a szobahőmérséklettől, a szellőztetés mértékétől.

Hogyan válasszunk szárítógépet?

Ha az előző részben megfogalmazódott benned, hogy szárítógépre van szükséged, akkor most segítünk, hogy milyen szempontok szerint válaszd ki a számodra megfelelőt.

Típus

Alapvetően a szárítógépek három fő típusával találkozhatunk az üzletekben:

  • Kondenzációs szárítógép
    • Legnagyobb előnye, hogy csendesebben működnek és általában olcsóbbak is, mint a hőszivattyús gépek, ráadásul nincs szükségük elvezető csőre sem. Fogyasztás szempontjából viszont magasabb az energiafogyasztásuk a hőszivattyús társaikhoz képest, és jól szellőző helyet kell neki választani, illetve a működés közben összegyűjtött vízre oda kell figyelned.
  • Hőszivattyús szárítógép
    • Az energiatakarékos megoldás. Alacsonyabb hőfokon szárítanak, ezáltal jobban kímélik a ruhadarabokat, amelyek így viszont valamivel lassabban is száradnak. A hőszivattyús gépek ára magasabb, mint a kondenzációs szárítóké.
  • Mosó- és szárítógép
    • Kettő az egyben, mosógép és szárítógép egyszerre. Rendkívül helytakarékos, és karbantartása is kevesebb időt vesz igénybe, mintha két külön készüléket kellene rendszeresen tisztítani. Fontos azonban észben tartani, hogy általában a mosási és a szárítási kapacitás között van különbség, amit figyelembe kell vennünk a hatékonyság érdekében. A hibrid gépekből is létezik kondenzációs-, illetve hőszivattyús elven működő masina, ezek között árban jelentős a különbség, ami hosszabb távon térülhet meg a villanyszámla, illetve a ruhakímélés révén.

Kapacitás/töltetsúly

Nagyon fontos szempont a szárítógép kiválasztásakor. A kis háztartást vezetőknek általában elegendőek a 4-6 kg-os töltetsúllyal működő gépek is, míg ahol több, mint 5 fő él egy háztartásban, ott mindenképp a nagyobb, 8-10 kg-os példányokat javasoljuk.

Fogyasztás

A szárítógépek fogyasztása tekintetében nagy fejlődés ment végbe az elmúlt évtizedben. Ma már leginkább C-től A+++ energiaosztályba sorolt gépekkel lehet találkozni az üzletekben, melyek környezeti és gazdasági szempontból is kedvezőbbek, mint a korábbi modellek. Típusok szerint a hőszivattyús modellek általában magasabb energiaosztályba tartoznak, így azok gazdaságosabban működnek a kondenzációs gépekhez képest. Vásárlás előtt nézzük meg az éves energiafogyasztás értékét összehasonlítás végett, melyet a termékleírásnál találunk meg.

Zajszint

Az energiacímkéről leolvasható a készülék zajszintjére vonatkozó adat, mely decibelben megadva összehasonlítható a többi típussal. Átlagosan 60-70 decibelre számíthatunk. Minél kisebb ez az érték, annál csendesebben működik a szárítógép.

Programok

Egyes szárítógépek akár 15 különféle programot is ajánlanak, melyek a ruha anyagának megfelelően választhatók. Ilyen például a pamut, műszál, kímélő, sportruházat, takaró, selyem, gyapjú vagy farmer opciók. Erre érdemes odafigyelni, hiszen sem a száradási, sem gyűrődési tulajdonságai nem azonosak egy vászonnadrágnak és egy selyemblúznak.

Egyéb funkciók

Késleltetés, gyermekzár, gyűrődésgátló funkció, digitális kijelző és számos plusz funkció közül lehet válogatni egyéni igényeink szerint. Döntsük el mi az, ami kifejezetten fontos számunkra, és még a meghatározott költségkeretünkbe is belefér.

Részletesebb információkért olvassátok el korábbi blogbejegyzésünket a témában! Katt ide!

Ápoljuk megfelelően készülékünket!

A szárítógép hatékony működése érdekében ajánlott a gép rendszeres tisztítására odafigyelni. Bármelyik szárítógépre is essen a választásunk, érdemes betartani a következő utasításokat:

  • Ne felejtsük el minden tisztítási művelet előtt áramtalanítani a gépet!
  • A szárítógép külső burkolatának tisztításához használjunk egy kevés szappanos vizet vagy egy nedves mikroszálas törlőkendőt! A nedves felületet pedig mindig töröljük szárazra!
  • Az ajtó tisztítása legyen elsődleges, hiszen az ajtó belső részéről a lerakódott szöszöket el kell távolítani.
  • Mivel a szűrők is minden szöszt összegyűjtenek, kiemelten fontos ezek tisztántartása is. A szűrőket a ruhák kipakolása után töröljük át a nedves ruhával!
  • Időről-időre érdemes a dob belsejével is foglalkozni. Ezt egy ecetes törlőkendővel tegyük, hogy a szárítás során az öblítőszer és a mosószer lerakódásaiból létrejött vékony réteget is eltüntessük!
  • A gép tisztántartása mellett figyelj oda a páratartalomra is, működés közben-után érdemes szellőztetni, de hidd el, megéri. Évente akár 30 órát is spórol neked a gép, arról nem is beszélve, hogy a dolgaid hipersebességgel lesznek újra használhatók a mosás befejezése után. Aki egyszer próbálta, nem váltana vissza a köteles szárításra!

Nézd meg teljes kínálatunkat a webáruházunkban ide kattintva!

Hozzászólások letiltva.