Mikrohullámú sütő kisokos

Modern mikrohullámú sütők – avagy a multifunkcionalitás mesterei

A mikrohullámú sütőt 1946-ban találta fel Percey Spencer. Először utasszállító repülőgépeken alkalmazták őket előszeretettel, de mára már – egy-két szkeptikus embert kivéve – gyakorlatilag minden konyhában megtalálható és használata a mindennapjaink részévé vált. Leginkább a hideg ételek felmelegítésére használjuk, mely a mikrohullámoknak köszönhetően közvetlenül és igen magas hőfokon történik, de ma már az sem kizárt, hogy főzzünk benne.

A technológiai fejlődésből ez a terméktípus sem marad ki, egyre hatékonyabbak lesznek a mikrók, a típusfelhozatal is bővül, így lehetőségünk nyílik személyre szabni a választást az elhelyezésnek, a designnak és a speciális funkcióknak megfelelően. De vajon egyszerű vásárlóként tudjuk-e mire kell figyelnünk a megfelelő termék kiválasztása során? Íme, a legfontosabb szempontok!

 

A tökéletes hely

Elhelyezés tekintetében elsődleges kérdés, hogy hova tesszük majd az új szerzeményt. A szabadon álló, könnyen mozgatható, vagyis mobil gépek előnye, hogy helyüket konyhánk változó berendezéséhez tudjuk igazítani. Ugyanakkor ha megtehetjük, érdemes a beépíthető készülékek közül választani, hiszen így már a konyhabútor tervezésével egy időben meg tudjuk álmodni a mikrohullámú sütőnk helyét. Ha a beépíthető típusok közül választunk további kérdés, hogy önmagában szeretnénk a szekrénybe beépíteni vagy esetleg toronyszerűen a sütő fölé helyeznénk inkább a készüléket.

Méret és teljesítmény

Az elhelyezéssel párhuzamosan érdemes azt is végig gondolni, hogy milyen méretű készülékre van szükségünk. Funkcionális szempontból erre a legjobb mód, ha számba vesszük, hogy hány főre főzünk, melegítünk a mikróban. Nyilván egy főre kevesebb ételt kell elkészíteni, míg egy 4-5 fős család vacsorájához praktikusabb egy nagyobb méretű készüléket beszerezni. A mikrohullámú sütők méretét általában űrtartalomban számítják, ez a piacon kapható termékek esetében átlagosan 17 litertől 32 literig terjedő repertoárt jelent, amiből a nagyobb családoknak a 25 liter fölötti méret az ajánlott választás.

A következő döntési pont a teljesítmény faktor. A mai mikrohullámú sütők teljesítménye többségében 750 és 1000 watt közé esik. Minél több wattos egy készülék, annál magasabb hőmérsékletű melegítésre alkalmas, ezzel gyorsabb melegítési időt eredményezve. Szintén a magasabb teljesítmény mellett szól, ha grillezni is szeretnénk benne.

Az ételkészítés új dimenziói

És ha már itt tartunk, térjünk ki egy kicsit arra is, hogy a „modern mikrók” mivel tudnak többet hagyományos társaiknál. Van pár olyan extra funkció, amelyek hallatán a mikrohullámú sütők használhatóságáról alkotott képünk  új dimenzióba helyeződik. Hogy csak néhányat említsünk ezen újdonságok közül:

  • Egyenletes melegítés és egyenletes kiolvasztás gombnyomásra – a megoldás arra, hogy a program lejártával melegnek vagy kiolvasztottnak vélt étel valóban minden pontjában azonos hőmérsékletű legyen, és ami a legjobb, ehhez még csak kísérleteznünk sem kell, a tökéletes idő és hőmérséklet kombinációt megkapjuk előre beprogramozva.
  • Eco gomb – az energiatakarékosság szolgálatában, a standby üzemmód használatával akár 40% energiát is megspórolhatunk.
  • Antibakteriális belső kialakítás – könnyű tisztítani, valamint megakadályozza az ártalmas baktériumok megtapadását a felületen.
  • Grillezés és joghurtfőzés – a legújabb készülékek gyakorlatilag egyetlen készülékben egyesítik a többféle ételkészítési módozatot, mint a grillezés, párolás, crisp vagyis ropogósra sütés vagy akár a joghurtkészítés. Fontos, hogy grillsütéshez érdemes legalább 800-900 watt-tal számolni!

Szabad, nem szabad?

Az örök kérdés, amivel kapcsolatban kifejezetten tudatosnak kell lennünk, hogy milyen edényeket szabad a mikrohullámú sütőbe tenni. Íme, a lista!

  • Cserép és porcelán edényeket – fémdíszítés nélkül!
  • Műanyag edények közül csak azokat, melyeken a gyártó megjelölte, hogy mikrohullámú sütőbe helyezhetők, és bírják a magas és alacsony hőmérsékletet is.
    (Vigyázat: a gyártó által megjelölt tulajdonságok általában csak az edényre érvényesek, a fedélre nem feltétlenül!)
  • Hőálló üvegedényeket.
  • Szilikon edényeket.
  • Speciális fedeles termoplaszt edényeket.
  • Speciálisan mikrosütőbe való kuktákat (mikrós gőznyomásos edényeket), amik jelentősen lecsökkentik a főzési időt.
  • Pároláshoz hőálló műanyagból készült párolóbetéteket.
  • Tojásfőző edényeket (keménytojás, omlett vagy buggyantott tojás elkészítéséhez).
  • Pattogatott kukorica készítő edényeket.
    (Ugyanakkor vigyázat, a kukorica magas hőmérsékleten pattog ki, így olyan edényt válasszunk, ami bírja a 110 °C feletti hőmérsékletet.)

 

Ha egy kis nasira éheznénk

A legújabb készülékek modern funkcióinak köszönhetően igazán kibővült a mikróban elkészíthető ételek száma és fajtája.

Például ha egy kis édességre vágynánk, íme a valaha látott legegyszerűbb és leggyorsabb kakaós bögrés süti receptje. Nem csalás, nem ámítás: gyakorlatilag mindennel együtt 5 perc alatt elkészül!

 
Házi chips

Alapanyagok: 1 nagy szem krumpli, só vagy más fűszer

Teljesítmény: 750 W

Elkészítés (recept forrása):

  1. A krumplit megpucoljuk és nagyon vékonyra szeleteljük, a lehető legvékonyabbra.
  2. Szűrőben átmossuk, majd konyharuhába téve megszárítjuk a krumpliszeleteket.
  3. A mikró tálcájára teszünk egy sütőpapírt, vékonyan bekenjük olajjal, majd ráfektetjük a krumpliszeleteket úgy, hogy ne fedjék egymást.
  4. Rászórjuk a fűszereket vagy a sima sót, majd betesszük a mikróba 3 percre, majd további 2-3 percre úgy, hogy 1 percenként ellenőrizzük, elkészült-e.

Almachips

Alapanyagok: alma, esetleg fahéj

Elkészítés (recept forrása):

  1. Vágjuk le az almák végét, magozzuk ki (nem muszáj), majd éles késsel vágjuk 3 mm vastag szeletekre őket.
  2. Sütőpapírral takarjunk le egy mikrózható tálcát, ezután egy rétegben fektessük rá a szeleteket, és süssük őket 4,5-5 percig.
  3. Fordítsuk meg a szeletkéket, és további 30-60 másodpercig süssük őket.
  4. Vegyük kim és hagyjuk pihenni a chipseket, míg szárazak és ropogósak nem lesznek.

 

Már elhatároztad magad egy új mikrohullámú sütő vásárlása mellett, de úgy érzed, további segítségre volna szükséged? Az Euronics országszerte elérhető üzleteiben örömmel állunk rendelkezésedre, hogy az igényeidnek leginkább megfelelő készülékkel térhess haza!

Értesülj elsőként mikrohullámú sütő akcióinkról, iratkozz fel hírlevelünkre!



 

Hozzászólások letiltva.