Nanocell, QLED vagy OLED? Milyen tévét válasszak?

Férfi és nő kanapén ülve tévét néz

Az egyre hidegebb estéken sokszor inkább választjuk otthonunk melegét, ha kikapcsolódásra vágyunk egy nehéz munkanap után, vagy ha az „édes semmittevés” mellett döntünk a hétvégén. A recept egyszerű: készítsünk egy bögre forró teát, mellé valami nassolni valót, válasszunk egy izgalmas filmet, tévéműsort vagy sportközvetítést. Ha társaságra vágyunk, akkor hívjuk át barátainkat, és kezdődhet a móka.

Ahhoz azonban, hogy az élmény tökéletes legyen, nem mindegy milyen tévével rendelkezünk. Gondoljunk bele, egy természetfilm esetén például mennyit számít a képernyő mérete, felbontása, a színek megjelenítése, a kontrasztarány. Ehhez szeretnénk most némi útmutatást adni azoknak, akik a minőségi filmnézés mellett tették le a voksukat, és prémium kategóriájú készülékben gondolkoznak.

Minden, amit a képernyőről tudni érdemes

Képernyő típusok

Itt lényegében a képalkotási technológiáról beszélünk, mely prémium kategória esetében az QLED, illetve a nanocellás képalkotást jelenti, mely a korábbi LED LCD technológiát kívánja tökéletesíteni eltérő eljárásokkal.

Nanocell

A nanocellás képalkotási technológia lényege, hogy egy olyan speciális nanométernyi részecskékből álló réteg kerül a panelba, amely képes arra, hogy elnyelje a felesleges fényhullámokat, csökkentse a színkeveredés mértékét, javítva ezzel a színpontosságot. Továbbá a nanocellás eljárásnak köszönhetően javul a betekintési szög, tehát nem kell megküzdenünk a legjobb helyekért a képernyő előtt, mivel meglehetősen nagy szögekből (oldalról) is kiváló minőségű képet láthatunk.

QLED

A QLED technológia abban különbözik az előző eljárástól, hogy itt nem egységes, hanem különböző méretű részecskéből (kvantumpontokból) áll ez a speciális filmréteg, melyben az egyes részecskék mérettől függően, különböző módon törik meg a fényt. A QLED technológia egyik nagy előnye az előző generációs LCD készülékekkel szemben, hogy igen pontos a színmegjelenítés, szélesebb a színspektrum, illetve ebben az esetben is javul a betekintési szög.

OLED

Az OLED, ellentétben a QLED technológiával nem rendelkezik háttérvilágítással, így tökéletes fekete színt és hihetetlen kontrasztot tud létrehozni. Mivel az OLED kijelzők képpontjai közvetlenül bocsátják ki a fényt, ezért nagyobb szögből láthatók, energiahatékonyságuk magas. Emellett sokkal vékonyabb készülékek előállítását teszi lehetővé ez az eljárás, továbbá a hajlított, ívelt tévék gyártása sem jelent akadályt.

Képernyő felbontás és méret

A kép képpontokból, másnéven pixelekből áll össze, ezek a legkisebb alkotórészei. A képernyő felbontása is pixelben van megadva, méghozzá a vízszintes képpontok száma szorozva a függőleges képpontok számával. Sokszor hallani azt a tételmondatot, hogy a kép annál szebb, minél nagyobb a felbontása. Mi inkább úgy fogalmaznánk, minél több képpontot tartalmaz, annál részletgazdagabb, élethűbb a megjelenítés.

A tévéknél általánosságban használt felbontások és megnevezésük:

Ha prémium kategóriáról beszélünk, akkor elsősorban a 4K és 8K felbontásra gondolunk.

A felbontás azonban kevés, ha önmagában vizsgáljuk meg. A képernyő mérete ugyanis befolyásolja a látványt, mivel minél nagyobb felületet kell lefedni, annál nagyobb lesz a pixelek közti távolság, amely a kép élességére van hatással. Az éles képet tehát a képpontsűrűség (PPI), azaz a felbontás és a képernyő méretének viszonya adja meg. A képpontsűrűség azt mutatja meg, hány képpont van egy inch (2,54 cm) hosszon. 4K esetén legalább 8 294 400 képpont alkotja a kijelzőt, míg 8K esetén ennek a négyszereséről beszélünk, így nyugodt szívvel választhatunk nagyobb méretű képernyőt. A termék leírása tartalmazza az erre vonatkozó adatokat, úgymint magasság, szélesség, mélység és képátló.

8K, a jövő

Egyértelmű, hogy képminőség szempontjából a 8K óriási előrelépést jelent. Fantasztikus részletességet és élethű megjelenítést nyújt, melyet eddig még nem tapasztalhattunk. Tudnunk kell azonban, hogy ahhoz, hogy legyen értelme a 8K felbontású képernyőnek, ahhoz megfelelő tartalom szükséges. Egyelőre azonban még nagyon kevés ilyen áll a rendelkezésünkre, magyarul jelenleg viszonylag kevés film, sorozat, tévéműsor készül ilyen technológiával. A kábeltévék jellemzően SD, vagy jobb esetben HD adást közvetítenek, így még a 4K-hoz is szükség van a tévékészülékek képjavító algoritmusaira, melyeket a gyártók folyamatosan fejlesztenek. A jövő azonban biztató, tekintve, hogy a 4K is idővel meghódította az iparágat, a streaming szolgáltatók (mint a Netflix) egyre több tartalmat tesznek elérhetővé UHD felbontásban, várhatóan pedig a 8K is ugyanilyen sikeres lesz, a kérdés csak az, mennyi idő kell hozzá.

További funkciók, tartozékok

A felső kategóriás tévéknél már alapvető, hogy rendelkezzenek HDMI és USB csatlakozási lehetőséggel, vásárlás előtt érdemes megnézni, hogy ezekből hány darab van a készülék hátulján. Érdemes számolni azzal, hogy hány eszközt szeretnénk a tévére kötni. Lejátszókat, hangrendszert, konzolt illetve asztali számítógépet is érdemes számításba venni. Arról is érdemes tájékozódnunk, hogy milyen extra tartozékok (kábelek, intelligens távirányító stb.) és funkciók (optikai hangkimenet, Dolby támogatás stb.) járnak a készülék mellé. A Bluetooth funkciónak köszönhetően pedig okos eszközeinkről is irányíthatjuk a televíziót úgy mint a telefonunk, tabletünk vagy laptopunk.Az okostévét az internetre kötve vagy wifin keresztül a streaming szolgáltatók kínálatát, YouTube videókat és számos más extra tartalmat fogyaszthatunk közvetlenül, kényelmesen.

Használd ki az okos funkciókat és hozd ki a maximumot az okostévédből!
Olvasd el, mi mindenre használható ide kattintva!

Hova tegyem a tévém?

Ahogy arról már beszéltünk, nem mindegy a méret és a felbontás. De mindez leginkább attól függ, honnan fogjuk majd nézni az új készülékünket. A néző a televíziótól való távolsága fontos az emberi szem megkülönböztető képessége és a látásélesség szempontjából. Ha túl közel ülünk az új tévénkhez, akkor érzékelhetővé válnak a képet alkotó pixelek. Ha azonban túl messze ülünk, akkor a szemünk már nem fogja érzékelni az egyes részleteket. Mindegyik eset a tévézés élvezhetőségét rontja.

Általános szabályként elmondható, hogy a Full HD felbontású készülékekre alkalmazható, hogy a legjobb távolság a képátló másfélszerese. Vagyis egy 40 colos készüléket körülbelül 1,5 méterről ajánlott nézni.

Az optimális távolság-képernyőméret-felbontás háromszög megtalálásához különböző kalkulátorok készültek, ezek segítségével könnyen kiszámolhatjuk, hogy egy bizonyos méret fölött már lehet, hogy a lakás is kicsinek bizonyul, míg a túl apró készülék miatt lehet, hogy közelebb kell ülnünk a kényelmesnél.

Tévé választásakor mindig figyeljünk oda annak súlyára és arra, hogy a tervezett fali konzol, vagy szekrény elbírja a kiválasztott példányt. Érdemes azt is számításba venni, hogy a készülékhez tervezünk-e csatlakoztatni játékkonzolt vagy egyéb felszerelést, mert ha igen, ezeknek is kábeltávolságon belül kell lenniük.

Hozzászólások letiltva.