Mosogatógép- avagy a legnagyobb segítség a konyhában

A tiszta edényeket mindenki szereti, a mosogatást azonban már kevésbé. Talán egyetérthetünk abban, hogy a kézi suvickolást leváltó automatizált mosogatógép az egyik legjobb találmány, amellyel nem csak időt és pénzt takaríthatunk meg.

Ráadásul  ma már igazi 21. századi élménnyé is tehetjük az edények tisztítását a legújabb gépek új funkcióival. Átalakítható mosogatógép belső, egyszerre két külön beállítással futó program? Lássuk, mit tudnak a legújabb készülékek!

Tévhitek nyomában, avagy tisztázzunk egy fontos dolgot

Az örök kérdés, hogy inkább akkor spórolunk (időt, áramot, vizet), ha a használt edényeinket kézzel vagy ha mosogatógéppel tisztítjuk. Míg az első generációs mosogatógépek energiahatékonysága és vízfogyasztása alapján a válasz nem volt teljesen egyértelmű, addig a mai modern masináknak köszönhetően garantáltan a gép nyerő.

Ennek egyik alapvető oka, hogy ezek a berendezések már saját vízmelegítővel rendelkeznek, nem pedig a bojlerből nyerik a forró vizet, ami a jelentős hőveszteség miatt nem volt gazdaságos. A közvetlen meleg víz csatlakozásnak köszönhetően az áramfelvétel akár 50%-kal alacsonyabb lehet, az üzemidő pedig nagyságrendileg 10%-kal is megrövidülhet. Emellett a vízfelhasználásuk hatékonysága is nagy mértékben javult, mivel korlátozott mennyiségű vizet használnak fel újra és újra.

Kép forrása: Electrolux

Kompromisszumok nélkül

És akkor még nem is beszéltünk azokról a funkciókról, melyekkel nem kell egy csepp kompromisszumot sem kötnünk! A titok a személyre szabhatóságban rejlik. Ott van például az Electrolux AutoFlex programja, ami az aktuális töltet mennyiségéhez és szennyezettségéhez igazítja a víz- és energiafogyasztást. Vagy ott van a FlexiWash is, ami arra ad lehetőséget, hogy akár egy mosogatáson belül beállítsuk, hogy a felső részt kíméletesen, az alsót intenzíven mosogassa el a gép.

Csak okosan!

Természetesen nem elég, ha a mosogatógépünk okos, nekünk is tudatosan kell azt használni! A hatékony és optimális működést, valamint a gép, illetve az edények hosszú élettartamát szem előtt tartva érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat:

  • Nincs olyan szénás szekér… Ügyeljünk arra, hogy a mosogatógépet akkor indítsuk el, amikor már tényleg tele van, miközben az edényeket sem halmozzuk egymásra.
  • Ne öblögessünk feleslegesen! A modern mosogatógépek már képesek eltávolítani az odaszáradt és a makacs szennyeződéseket is. Ha mégis szükségesnek érezzük, akkor használjunk langyos vagy hideg vizet.
  • Viszlát edényszárítás! Ha türelmesek vagyunk és tudunk várni néhány percet, nyissuk ki a gép ajtaját és várjuk meg míg a forró víz magától elpárolog.
  • A fa tabu! Kerüljük a fa eszközök gépi mosogatását, mert felszívják a vizet és az anyag is rongálódik.
  • Műanyag? Műanyag dobozok esetében mindenképp ellenőrizzük a rajtuk található jelzéseket! Ahogyan a mikróba, úgy a mosogatógépbe sem való mindegyik.

Kép forrása: NEFF

Hogyan válasszunk mosogatógépet?

A mosogatógépek útvesztőjében könnyű eltévedni, hiszen manapság már számos modell közül kell kiválasztanunk a számunkra legmegfelelőbbet.  Vásárlás előtt mindenképpen érdemes átgondolni a háztartásunk igényeit, hogy milyen gyakran és mekkora mennyiségű edényt tisztítanánk a mosogatógéppel, és hogy mennyi hely áll rendelkezésünkre. Ha nem a méret a lényeg és nincs szükségünk nagykapacitású berendezésre, jó döntés lehet az asztali mosogatógép, amely szolid méreteinek köszönhetően akár a konyhapulton is elfér.

Ha valamivel komolyabb kapacitású gépben gondolkodunk, és prioritás, hogy az egész konyhában egységes bútorok legyenek, válasszunk beépíthető típust! Amellett, hogy esztétikus és praktikus, a bútorlap mögé rejtve láthatatlan is maradhat. Remek választás lehet az A++ energiaosztályú NEFF S513G60X0E, mely egy teljesen intergrálható mosogatógép, 6 különböző programmal, töltöttségi szenzorral, késleltetett indítási lehetőséggel és további speciális funkciókkal, ráadásul kifejezetten halkan (46 dB) is dolgozik.

Amennyiben nem szeretnénk fixálni a mosogatógép helyét, vagy nem szeretnénk a konyhapultot átvariálni, érdemes szabadon álló modellt választani. Ezeknek a típusoknak a legnagyobb előnye, hogy egyszerűen mozgathatók és bármikor áthelyezhetők, így a tisztításuk és a karbantartásuk is egyszerűbb. Vegyük például a BOSCH SMS25AI04E modellt, amely a korábban tárgyalt beépíthető NEFF mosogatógéphez hasonlóan 5 mosogatási hőmérséklettel bír, illetve 1-24 órás időprogramozással és AquaSensor-ral is el van látva, mely a szennyeződés típusának és mértékének megfelelően szabályozza a vízhasználatot, fénysugarakat használva az öblítés vezérléséhez.

Kép forrása: Electrolux

Ne féljünk, nem harap!

Ha már megérkezett a csodamasina otthonunkba, további megtakarítást jelenthet, ha a szakszerviz helyett magunk üzemeljük be azt.  Az otthoni beszereléshez kövessük pontosan a gyártó használati utasításait! Nézzük, milyen lépésekből áll a beüzemelés:

  1. Kicsomagolás. Győződjünk meg róla, hogy a készülék nem sérült!
  2. Alkatrészek, kiegészítők számbavétele. Ellenőrizzük, hogy minden megvan-e!
  3. Méret ellenőrzése. Nézzük meg, hogy biztosan befér-e majd az új készülék a tervezett helyére!
  4. Bekötés. Megfelelően csatlakoztassuk a vízhez, a szennyvíz elvezetéshez és az áramhoz! Vigyázzunk, hogy ne húzzuk túl szorosra a csöveket!
  5. Beüzemelés. Rögzítsük a szűrőt és a sótartályt rögzítése, majd indítsunk el egy tisztító mosást!
  6. Készen is vagyunk, jöhetnek a piszkos edények!

Még többet olvasnál a témában? Ajánljuk figyelmedbe ezt a régebbi cikkünket, amiből szintén érdekes információkat tudhatsz meg a mosogatógépekről.

Ha te is szeretnéd mosogatás helyett mással tölteni az időt, miközben az edények és a poharak is tisztábbak lesznek, fedezd fel kínálatunkat a webáruházunkban, vagy keresd fel országszerte elérhető üzleteink bármelyikét!

Hozzászólások letiltva.