Szájápolás kisokos 2. rész

Szájápolás kisokosunk második részében a szájzuhanyokat járjuk körbe. Szeretnéd egy magasabb szintre emelni a szájhigiéniád, esetleg még fehérebb mosolyt varázsolni magadnak? Olvass tovább és megválaszoljuk minden kérdésedet, ami felmerülhet benned ezzel a fantasztikus újdonsággal kapcsolatban!

 

Szájzuhany. Megéri?

Ahogy korábban említettük, önmagában a fogmosás nem elegendő a teljes körű tisztításhoz és a száj egészségének megőrzéséhez.  Habár az elektromos fogkefékkel már igen alapos tisztításra vagyunk képesek, a fogak közötti és az íny alatti területeket nagyon nehéz elérni még a legkisebb fejű fogkefével is. Érdemes külön figyelmet szentelnünk ezeknek a nehezen hozzáférhető helyeknek, ha nem szeretnénk kellemetlen fogászati panaszokkal szembenézni.

Nem elég a fogselyem

Ha a mindennapos fogmosás mellett rendszerint fogselymet is használunk, jó úton haladunk az egészséges szájüreg felé. A fogselyem ugyanis kiváló módja lehet az igazán szűk fogközök tisztításának, ugyanakkor az oldalsó és a hátsó, szélesebb fogközökben már nem képes az összes felgyülemlett lepedék eltávolítására. Ráadásul klinikai tesztek is igazolják, hogy a szájzuhany 50%-al hatékonyabban távolítja el a lerakódásokat, mint az egyszerű fogselyem.

 

 

Fogköztisztító kefe a mindennapokban

Kevésbé ismert szájápolási eszköz a fogköztisztító kefe, amelyet nemcsak a fogszabályozó, hanem a fogaink közötti nagyobb rések tisztítására is használhatunk. A fogtisztító pálcika végén apró, flexibilis kefe található, amellyel egyetlen mozdulattal, kíméletesen és óvatosan kisöpörhetjük a lepedéket a fogközeinkből. Amennyiben használatát minden esti fogmosás után vagy előtt beütemezzük, csökkenthetjük a fogszuvasodás, az ínygyulladás és a fogágygyulladás lehetőségét.

Ennyi mindenre jó a szájzuhany

Minden étkezést követően az ételmaradékokból és a baktériumokból úgynevezett plakk, ismertebb nevén lepedék alakul ki a szájüregben található kemény felszíneken, így a fogakon is. Ha a lepedéket nem távolítjuk el kellő alapossággal, akkor a baktériumok elszaporodhatnak és gyulladást okozhatnak a szájüregben.

A lepedék nem megfelelő eltávolítása az alábbi kellemetlen, vagy akár súlyosabb tüneteket is eredményezheti:

 

  • Vörös, duzzadt vagy akár vérző fogíny. Ez nemcsak kellemetlen érzéssel vagy fájdalommal járhat, de a későbbi ínysorvadás előidézésében is szerepet játszhat.

 

  • A lepedék olyan baktériumok munkájának adhat teret a szájüregben, amelyek kivonják a fogzománcból az ásványi anyagokat, majd megindítják a fogszuvasodást és a fogkőképződést.

 

  • Ha fogszabályzót használunk, a nehézkes tisztítás miatt megnő a korábban említett szájüregi panaszok kialakulásának esélye. Ha nem megfelelően tisztítjuk a fogszabályzó körüli és a drótok közötti területeket, könnyen sérülhet a fogzománc, amely később fehér foltok megjelenésével járhat a fog felszínén.

 

  • Növekszik a kockázat az implantátumok illetve a fogkorona viselése esetén is. Fokozottan ügyelnünk kell a lepedék eltávolítására, hiszen könnyen okozhat gyulladást az implantátumok körüli, illetve a fogkoronák alatti érzékeny területeken.

 

  • Kellemetlen leheletet okozhatnak egyes szájüregi panaszok, a fogkő és bizonyos baktériumok felhalmozódása.

 

  • Az elhanyagolt fogmosás és a rossz szájhigiénia súlyosabb, szájüregen kívüli következményekkel is járhat. A folyamatos gyulladás következtében legyengül az immunrendszerünk, amely szervi megbetegedések, merevedési zavarok valamint szívbetegség kialakulásához vezethet.

 

A szájzuhany legnagyobb előnye, hogy a pulzáló vízsugár az olyan íny alatti területekre is képes behatolni, amelyeket még a legapróbb fejű fogkefével is szinte lehetetlen elérni, a fogselyemmel pedig könnyen felsérthetjük a fogínyt. A szájzuhany mindennapos használatával még alaposabban távolíthatjuk el fogainkról a plakkot, amely így nem keményedik meg és a fogkő kialakulása is lassítható (ugyanis teljesen meggátolni azt nem lehet). Az extra antibakteriális hatás érdekében a szájzuhany tartályába keverhetünk némi szájöblítőt is, amely így garantáltan leszámol a szájüregünkben lévő nem kívánt baktériumokkal.

Továbbá a szájzuhany segítséget nyújt, ha fogszabályzót viselünk, fogimplantátumunk vagy fogkoronánk van, hiszen ezekben az esetekben nagyobb esélyünk van egyes szájüregi betegségek kialakulására, így fokozottan ügyelnünk kell a szájhigiéniára. Szájzuhannyal ugyanis könnyen elérhetők a legszűkebb rések is.

 

Az öröklött adottságokon túl vannak olyan állapotok, amelyek hajlamosítanak a fokozott lepedékképződésre:

  • Ha cukorbetegségtől szenvedünk, sajnos nagyobb az esélyünk valamilyen fogászati problémára is, hiszen csökken az ellenállóképességünk a szájüregi baktériumokkal szemben.
  • Ha legyengült az immunrendszerünk.
  • Ha vérképzőszervi vagy anyagcsere-betegséggel élünk.
  • Ha dohányzunk, ilyenkor ugyanis roncsolódhatnak az ínyszövetek, ami elősegíti a fogíny visszahúzódását.
  • Ha rendszeres stressznek vagyunk kitéve.
  • Ha várandósok vagyunk, az íny erei sokkal sérülékenyebbek, így ilyenkor hajlamosabbak vagyunk felületesebb fogtisztításra.
  • Ha elhanyagoljuk a szájápolást.

 

Az egészséges, ragyogó mosoly kulcsfontosságú tényezője a rendszeres és alapos szájápolás. Ne felejtsünk elegendő időt fordítani a szájhigiéniára, amelyhez lehetőség szerint használjunk elektromos fogkefét, szájzuhanyt, fogselymet, illetve szájöblítőt! Emellett ne feledkezzünk meg a rendszeres fogorvosi ellenőrzésről sem, hiszen csak így zárhatjuk ki az összes szájüregi problémát és fogászati betegséget!

Válasszunk olyan modern készülékeket, amelyekkel nem csak kellemesebb és gyorsabb lesz a szájápolás, de a hatékonyság is növelhető. Szakértő eladóink készségesen segítenek a választásban országosan elérhető üzleteink bármelyikében.

 

Kellemes szájápolást és üde reggeleket kívánunk mindenkinek!
felkeltettük az érdeklődésedet? Ismerd meg szájhigiéniai termékeinket ide kattintva!

 

Hozzászólások letiltva.