Új kort hozhat a mobilozásban a Samsung nyújtható kijelzője

A Samsung az első olyan gyártók között volt, amelyik az OLED-kijelzőket a mindennapokban is vállalható megoldássá alakította. Ennek köszönhetően megjelentek az ilyen képernyők a fogyasztóknak szánt termékekben, mára pedig a piac legjobb paneljeinek tartják ezeket. A dél-koreai vállalatnak már évek óta vannak hajlítható AMOLED-paneljei, most azonban valami egészen mást villantottak.

 

 

Bemutatkozott a nyújtható OLED, amelyet nem csak hajlítani és tekergetni lehet, hanem gyakorlatilag a formáját is megváltoztathatjuk anélkül, hogy tönkremenne. A Samsung a 9,1 hüvelykes képátlóval rendelkező prototípust a 2017-es Display Weeken mutatta be, Los Angelesben. Bár ez a méret inkább táblagépekhez ideális, így jobban látható, hogy milyen jól nyúlik a panel. Különleges, hiszen ez már két irányba is gyűrhető, hajlítható, gyakorlatilag bármit lehet vele tenni. Van annyira elasztikus, hogy az ismételt, maximum 12 milliméteres nyújtások ellenére is mindig visszanyerje az eredeti formáját. Ez persze egyelőre csak demó, tehát nem évekig tartó használatot kell bírnia, csupán heteket. Érdemes megjegyeznünk azt is, hogy a múltban bemutatott hajlékony kijelzőket sem hajlíthatjuk, úgy használjuk, ahogyan a gyártótól megkapjuk (mint a Samsung Galaxy S8-nál).

 

A Samsung jelenleg a Galaxy S8 és a Galaxy S8+ készülékeit is lekerekített szélű kijelzővel kínálja – ezek a panelek annyira népszerűnek bizonyultak, hogy a Samsung normál képernyővel már nem is bajlódott idén. Talán a jövőben egyenesen nyújtható is lesz egy Samsung okostelefon.

 

 

 

Jelenleg mindenki azt reméli, hogy a nyújtható OLED-képernyők hasznos megoldásnak bizonyulnak, és szokatlan formák bevetését is lehetővé teszik, például a viselhető eszközök vagy az IoT mezőnyében. Persze a játékoknál és a 3D Touch-képes megoldásoknál is nagy előnye lenne egy ilyennek, ahogyan ellenállóbbá válhatnának a normál, lapos képernyők is. Mivel a lekerekített kijelzőknek évek kellettek, hogy a bemutatók után a tényleges termékekbe is eljussanak, ezért valószínűleg ennek a technológiának az elterjedésére is várnunk kell még egy darabig.

Tetszett blogbejegyzésünk? Olvas el frissebb cikkeinket is okostelefonokról! Kattints ide, és ismerd meg a Nokia új csúcsmodelljét, vagy ide a Honor 10 bemutatkozójához!

Hozzászólások letiltva.