Hogyan válasszunk szárítógépet?

Kis lakásban élsz és még le sem futott a mosási program, már azon gondolkodsz hová teregesd ki a ruhákat mosás után? Vagy csak egyszerűen zavar, hogy a száradó ruhákat látod folyamatosan a lakás egyik sarkában? Akkor már biztosan te is elgondolkodtál rajta, hogy vegyél egy szárítógépet.

Egy jó minőségű szárítógéppel nem lesz más dolgod, mint a gépből kivett ruhát kivasald és egyenesen a helyére tedd. Akár el is felejtheted a ruhaszárítók látványát!

Lássunk néhány érvet, miért is éri meg szárítógépet vásárolni:

  • a hagyományos teregetéssel ellentétben nem növeli meg a helyiség páratartalmát (egy adag ruha kiteregetése esetén akár 4 liter víz is elpárologhat, ami penészképződéshez vezethet)
  • gyorsabban meg lehet szárítani a ruhákat
  • puhább végeredményt biztosít, mint a hagyományos szárítás
  • nagyobb létszámú családok vagy kisebb lakások esetében fontos lehet a mielőbbi száradás, hiszen amíg a száradó ruhák foglalják a ruhaszárítón a helyet, addig nem lehet újabb adagot mosni
  • nyári időszakban a szabadban száradó ruhákra, textíliákra pollenek rakódhatnak, ami az allergiások számára igen kellemetlen

Mekkora szárítógépet vásároljak és hova tehetem?

Az első kérdés, hogy mekkora hely áll rendelkezésre. Pontosan mérd le a helyet, ahova tenni szeretnéd, így könnyebb lesz a választás. A szárítógépek esetén számos elhelyezés áll rendelkezésre:

  • elhelyezheted a konyhába a pult alá, a mosógép mellé
  • vagy elöltős mosógép esetén a mosógép tetejére is tehető a készülék, egy összeépíthető keret segítségével. Pl: W-PRO SKS-200

Érdemes figyelembe venni, mekkora kapacitású a mosógép és ehhez mérten választani szárítógépet. Az Euronics-ben 7kg, 8kg és 9kg töltetsúlyú szárítógépek is elérhetők, így számos választási lehetőség áll rendelkezésre. Kattints ide teljes választékunkért! >>

Szárítógépek fő típusai:

Kondenzációs szárítógép:

A keletkezett nedves levegőből egy hideg felület segítségével a vizet lekondenzálja a készülék és egy tárolótartályba szivattyúzza. Előnye hogy csak egy konnektor kell a gép közelében, nem igényel komolyabb átalakítást és hatékony is.

Hőszivattyús szárítógép:

A kondenzációs szárítógépeknek egyre inkább elterjedőben van egy új típusa, amely a hagyományos kondenzációs készülékkel szemben – ami a levegő felmelegítését és a kondenzátor hűtését két külön, elektromos áramot fogyasztó rendszerrel valósítja meg – sokkal kevesebb energiával, egy úgynevezett hőszivattyús megoldással melegíti a levegőt illetve hűti a kondenzátort. Ennek a speciális technológiának köszönhetően a meleg levegő előállítását a rendszer meleg, míg a kondenzátor hűtését a hideg oldala végzi, működése hasonló elven működik, mint a hűtőkészülékek hűtőköre.

Ezzel a készülék energiafogyasztása lényegesen kedvezőbb, mint a hagyományos kondenzációs szárítógépeké. Akár fele annyit is fogyaszthat, mint egy hagyományos kondenzációs szárítógép.

Fontos tulajdonság, hogy a szárítási hőmérséklet 20°C fokkal alacsonyabb, mint a hagyományos modelleké, ezért kényesebb ruhadarabok (gyapjú, selyem) is száríthatók.

Mi a helyzet, ha nincs elég hely a lakásban két eszköz számára?

A lakásokban általában a fürdőszobában helyezik el a mosógépet és a hely hiánya miatt nem fér el egy helyiségben a mosógép és a szárítógép külön-külön. Sokan ezért mondanak le a szárítógép vásárlásról.

A legjobb megoldás erre a mosó-szárítógép. Ha akarjuk használhatjuk csak mosógépként, vagy csak szárítógépként, de lehetséges opció a mosás és a szárítás funkciót egyszerre, egymás után használni.  Fontos, hogy ha a mosás és szárítás funkciót egyszerre használjuk akkor ebben az esetben kevesebb ruhát lehet beletenni a gépbe. Például egy 9/6 kg ruhakapacitású gépnél maximum 6kg ruhát lehet beletenni a gépbe.

Előnyt jelenthet az a tény is, hogy nem kell kiszednünk a ruhát a mosógépből és átteni a szárítógépbe ezzel időt takaríthatunk meg. A legújabb típusú korszerű mosó-szárítógépek már kevesebb energiát és vizet használnak fel mint az elődeik. A mosó-szárítógépeknél nem kell folyamatosan üríteni a kondenz víz tartályt, mert a kifolyó csövön keresztül eltávozik a ruhából kivont víz. A mosó-szárítógép bekötése egyszerű, nem igényel semmilyen speciális elhelyezést, ugyan úgy kell eljárni, mint egy hagyományos mosógép bekötése estén.

 

Tetszett írásunk? Olvas el mosógép kisokosunkat is ide kattintva! >>

Hozzászólások letiltva.