Beépíthető gépek – hogyan szereld fel az álomkonyhád?

Modern fehér konyha

A konyha a családi élet egyik központja, vagy ahogy sokszor emlegetik az „otthon szíve-lelke”, és ahogy a szív a vérkeringés központja, úgy a konyha a közös sütés-főzésé, a finom ételeké, a jó beszélgetéseké, a reggeli életmentő kávéé, vagy akár a hűtő előtti találkozóké éjjelente. Bárhonnan is nézzük, gyakran tartózkodunk a konyhában, így annak praktikus, kényelmes és egyben esztétikus kialakítása különösen fontos szempont, vagy hogy a közhellyel éljünk: egy hely, ahol jó lenni és jó enni.

A következőkben arra keressük majd a választ, hogy milyen előnyei, hátrányai lehetnek a beépített gépeknek, és egyáltalán milyen lehetőségei vannak annak, aki elrejtené a konyhai gépeit.

Kényelemes, praktikus, esztétikus – avagy a beépített konyha előnyei

Testre- és helyiségre szabva

A beépített gépekkel ellátott konyhák nagy előnye, hogy saját magasságunkhoz, testi adottságainkhoz mérten helyezhetjük el benne a különböző háztartási gépeket. Gondoljunk bele, hogy mennyivel kényelmesebb, ha a sütő vagy főzőlap hozzánk igazodva kap helyet, vagy ha a mikró sem a pulton vagy egy alacsonyabb szekrény tetején foglalja a helyet. A sütés-főzés is sokkal gördülékenyebbé és akadálymentesebbé válik. Ráadásul nemcsak ránk, hanem a helyiség méreteihez is alakíthatjuk a bútorok méretezését és elhelyezését, mely magában hordozza a maximális helykihasználás ígéretét.

Egységes, letisztult látvány

Egy szabadonálló hűtőszekrény vagy mosogatógép könnyen megtörheti az egységes konyhaképet, míg ezek beépíthető verziója a stílust megtartva simul bele a környezetébe. Ráadásul a különálló gépek különböző magasságából adódó szintkülönbségek egymás mellé helyezve zavaróak lehetnek, a takarításuk pedig rémálommá válhat, ha a két gép, vagy a gép és a pult közé préselődött koszt szeretnénk eltüntetni.

Mit-hova helyezzünk? – Az ergonomikus kialakítás

A konyhatervezésnél a bútorok és gépek elhelyezésekor többféle szempont mentén haladhatunk, hogy végül megkapjuk álmaink konyháját. Sokan a hasonló funkciójú gépeket (pl. sütő, mikró, főzőlap) szeretik egy helyre csoportosítani. Biztonsági szempontból ne helyezzük az elektromos főzőlapot a mosogató mellé, illetve a hőtermelő eszközöket a hűtőszekrény mellé. Érdemes a három legnagyobb háztartási géppel, a sütővel, hűtőszekrénnyel és mosogatógéppel kezdeni.

Tradicionálisan a sütő és a főzőlap egységet alkotott, azonban egyre népszerűbb megoldás, hogy a sütő nem alulra, hanem szemmagaságba kerül, mivel így nem kell feleslegesen hajolgatni, ezáltal kényelmesebb a munka.

A hűtőszekrényt praktikusan érdemes úgy helyezni, hogy a közelébe jusson egy pult is, így a ki- és a bepakolás egyszerűbb és gyorsabb lehet. Ha lehet, kerüljük el, hogy közvetlen napfénynek legyen kitéve, illetve ahogy már említettük ne tegyük mellé se a sütőt, se a mikrót. A beépíthető modellek ajtajára szerelhető, a konyhabútorral megegyező színű és anyagú bútorlapnak köszönhetően esztétikusan belesimul a környezetbe, megtartva ezzel az egységet.

Mi alapján válasszuk ki a háztartási gépeket?

Beépíthető sütő

Beépíthető sütőből hatalmas a választék, az olcsóbb modellek már 50 000 forinttól elérhetőek, azonban akadnak 300 000 forint feletti példányok is. Az ár függ a típustól, a mérettől, a kapacitástól és a különböző funkcióktól. A drágább darabok akár bonyolultabb sütési programokra is képesek, a felhasználónak pedig elég megadnia a súlyt és a sütni kívánt élelmiszer típusát, hogy a gép a megfelelő ideig, változó hőmérséklet mellett süsse tökéletesre.

Gáz- és villanyüzemű sütők közül egyaránt választhatunk, a gázzal működő sütők esetében azonban fontos, hogy szakemberre bízzuk a bekötést, illetve biztosítsuk a szellőzést a helyiségben.

A beépíthető sütők számos biztonsági és kényelmi funkcióval rendelkezhetnek, melyek segítik a sütés folyamatát. A légkeverés funkcióval például jobban és gyorsabban átsülnek az ételek, mivel egyenletesen oszlatja el a forró levegőt a sütőtérben.

Beépíthető főzőlap

Főzőlapok tekintetében alapvetően háromféle típus közül választhatunk: gáz, kerámia vagy indukciós főzőlap. Mindegyiknek megvan az előnye és hátránya. A gáz főzőlap gyorsan melegíteni kezdi az edényt, viszont azonnal abbahagyja, amint kikapcsoljuk. A gáz egységára hazánkban olcsóbb, mint az áramé, azonban ezek tisztítása jóval nehézkesebb, a biztonsági előírásokra pedig kifejezetten oda kell figyelni. Jól működő égésbiztosításra van szükség, így, ha elalszik a láng, a főzőlap automatikusan lekapcsolja a gázt.

A kerámia főzőlapok nemcsak esztétikusabbak, hanem tisztításuk is egyszerűbb. Bár többet fogyasztanak, mint a gáz főzőlapok, használatuk egyszerűbb, nyílt láng nélkül működtethetők.

Az indukciós főzőlapok kifejezetten biztonságosnak számítanak, hiszen csak a megfelelő edénnyel történő érintkezés esetén melegítenek, precízen szabályozhatók, hatékonyságuknak köszönhetően rendkívül energiatakarékos megoldásnak számítanak. Ezek a főzőlapok éppen emiatt drágábbak is, nekünk kell mérlegelnünk, hogy hosszú távon melyikre érdemes beruházni.
Mindkét elektromos főzőlapra igaz, hogy tovább tartják melegen az ételt a gázos verziónál, illetve akár a főzés utolsó fázisában már lekapcsolhatók, bár ehhez némi tervezés is szükséges.

Részletesebben tájékozódhatsz ebben a témában korábbi blogposztunkból, ha ide kattintasz.

Beépíthető hűtőszekrény

A hűtő a konyha egyik központi eleme, impozáns méretével nem mindegy hova helyezzük el, vagy milyen típust választunk. A beépíthető hűtők előnye, hogy esztétikusan beleolvadnak környezetükbe, és a konyhabútor részévé válnak. Vásárlás előtt a következőket vegyük figyelembe: méret, energiafogyasztás, funkciók.

Erről részletesebben itt olvashatsz: Hogyan válasszunk hűtőszekrényt?

Beépíthető mosogatógép

Egyre több háztartásba kerül mosogatógép, hiszen rengeteg időt spórolhatunk meg vele. Ha prioritás számunkra, hogy az összkép egységes legyen, akkor ebből is a beépíthető típust ajánljuk. Áruk 95 000 forinttól indul attól függően, hogy milyen funkciókkal rendelkeznek, milyen energiaosztályúak és mekkorák a méreteik.

Olvasd el korábbi blogcikkünk a témában: Mosogatógép – a legnagyobb segítség a konyhádban!

Egyéb beépíthető gépek

Hogy az álomkonyhánk megjelenését ne törjük meg, gondolnunk kell a kisebb, de hasznos háztartási gépekre. Akinek a reggeli kávé nélkül nehezen indul a nap, annak nélkülözhetetlen egy olyan társ, ami felpörgeti. Jó hír, hogy már kávéfőzőből is kapni beépíthető verziót, ezzel helyet spórolva a konyhapulton. Mikróból is találunk beépíthetőt, de itt már az is elég lehet, ha egy átlagos modellt helyezünk egy méretben passzoló szekrénypolcra. Fontos, hogy ne tegyük túl magasra a készüléket, mert az étel kivételekor akár magunkra is boríthatjuk a tálunk tartalmát. Ezeken kívül beépíthetünk még páraelszívót, hogy rántott hús sütésekor ne legyen büdös az egész lakás, valamint mosógépet is lehet a pult alá tenni. Utóbbi Magyarországon még nem divatos, de a panelok és társasházak kisebb fürdőszobáiban így szabadítható fel némi hely. Feltéve ha a konyhánk mérete elég nagy ehhez.

A testreszabott megoldások, a kényelmes sütés-főzés, a hatékony és praktikus helykihasználás, az egységes konyhakép egyaránt jellemzi a jól megtervezett, beépített gépekkel ellátott konyhát. Képzeljétek el, milyen lenne a ti álomkonyhátok, és kezdődhet a tervezés. Kattints ide a teljes kínálatunkért!

Hozzászólások letiltva.