Bemutatjuk az új Samsung Galaxy S8-at!

Az abszolút prémiumtelefont készítette el a Samsung 2017-ben, méghozzá úgy, hogy az is megtalálja számítását, aki nagy kijelzőt szeretne és az is, aki kompakt, könnyen kezelhető telefon után kutat.

Az Apple bejelentéseire figyel az egész világ, de a Samsung elérte célját: az új Galaxy zászlóshajó bemutatását legalább ugyanekkora érdeklődés fogadja. A Galaxy S8-cal sem volt ez másképp, sőt, a megjelenés után a vásárlói visszajelzések, tesztek és úgy az egész szakma nagyon elismerően nyilatkozik az új készülékről – és ez nem a véletlen műve!

Külső

Kissé ugyan csúszik és törékenynek tűnik első kézbevételkor, mégis roppant kényelmes, elegáns és prémium a Galaxy S8 mobiltelefon.

A lekerekített, se éle, se sarka telefon nagyon masszív, nem kell attól tartanunk, hogy recsegni, nyekeregni fog kezünkben szorongatva. De vajon hogy sikerült megoldani, hogy az új Galaxy S8 egyszerre legyen kompakt, zsebbarát és nagykijelzős is? Hát úgy, hogy a Samsung jelentősen megnyújtotta az új Galaxy telefont hosszában, ám ez nem járt a kávák szélesedésével, sőt: az S8-nak gyakorlatilag nincsen kávája sem oldalt, sem alul vagy felül. Persze azért a két végén csak akad egy kis fekete rész, azonban a Home gomb megszűnt, helyét nyomásérzékeny virtuális gomb vette át, felül pedig minimális helyen található az összes szükséges szenzor.

A készülékházra oldalt a szükséges gombok kerültek egy extrával, illetve Jack csatlakozó, USB Type-C, hangszóró és mikrofon, illetve a SIM kártya fiókja, ahová mSD kártyát is behelyezhetünk. A mindössze 8 mm vastag készülékház hátsó felére került a kamera és a hozzá tartozó villanók (vaku), illetve újdonságként az ujjlenyomatolvasó szenzor is. A készülékház teljesen zárt a Galaxy S8 esetében, így sikerült víz- és porállóvá tenni a telefont, ami nagyon hasznos és ma már elvárható a csúcskategóriában.

Belső

A Galaxy S8-on rengeteg tesztet, mérést, játékot és multimédiás appot lehet futtatni, de már most eláruljuk a végeredményeket: ez az eddigi leggyorsabb telefon. A központi egység egy Samsung saját tervezésű és gyártású Exynos 8895, ami 8 magos és nagyon-nagyon erős. Ebbe került egy Mali-G71 MP20 GPU, ami szintén a topligában versenyez, vagyis a játékok szaggatásától még akkor sem kell tartanunk, ha például közben videóra is rögzítjük a játékmenetet. A 4 GB RAM immáron LPDDR4 szabványú, vagyis gyors és keveset fogyaszt, a 64 GB tárhely pedig szintén érezhetően gyorsabb az átlagosnál.

A kijelző 2960×1440 pixel felbontású és Super AMOLED, így a képminőség a valaha volt legjobb. Ez koromsötét feketéket, élénk színeket és szupernagy fényerőt jelent – olyannyira, hogy a kijelzőt kb. 30-40 %-os fényerő mellett is pompásan láthatjuk akár szabad ég alatt is. Ahogy már mondtuk, kávák nincsenek, így az oldalsó részek lekerekítettek, ahogy a sarkokat is kissé lekerekítette a Samsung, ami igen jól mutat. A szoftverben érdemes megnézni a képernyő beállításait, mert olyanra is képes a telefon, hogy takarékossági okokból lejjebb kapcsolja a felbontást. Ez pedig csak nagyon nehezen tudjuk kiszúrni szabad szemmel, aki viszont minden pixelt szeretne, ezt is könnyedén megteheti.

Az előlapi 8 MP-es kamera szép selfie-ket készít, azonban az igazán jó képekhez a hátlapi 12 MP-es képalkotót használjuk, ami nappali fénynél hozza a drágább kompakt gépek minőségét és még rossz fényviszonyok mellett is egészen jó képeket készít.

Ahogy azt már írtuk, a hátlapra került az ujjlenyomatolvasó, azonban aki ezt nem szeretné használni, nem kell, hogy lemondjon a biometrikus azonosításról. A Galaxy S8 ugyanis arcfelismerésre is képes, sőt, egy írisz szkenner is került a telefonba, így összesen háromféle, biztonságos és kényelmes azonosítási módszer közül is választhatunk, illetve akár mindhármat aktiválhatjuk, hogy mindig a legkézenfekvőbbet tudjuk bevetni.

A Galaxy S8-on az Android 7.0 és a TouchWiz legújabb verziója száguld szélsebesen, ami jó néhány extrát is tartogat számunkra. Szerencsére az előtelepített appok közül nem kapunk túl sokat, és amit kapunk, azok is többnyire hasznosak. A kezelőfelület nagyon barátságos és részletekbe menően saját ízlésünkhöz szabhatjuk. Az extrák közül nagyon fontos a már említett extra oldalsó fizikai gombra kapcsolt Bixby, ami hasznos intelligens kártyákat gyűjt egybe számunkra, illetve a jobb oldalról egy oldalsó gyorsmenüt is előhívhatunk bármikor, ahová kedvenc programjainkat helyezhetjük.

Megemlítenénk még a hálózatos részt, amiben szintén sikerült a TOP-liga csúcsát hozni. Az LTE mellett Wi-Fi ac vezérlőt és Bluetooth 5-öt is kapunk.

Összegzés

A Galaxy S8 úgy tud kicsi telefon lenni, hogy közben a kijelzője óriási: a 18,5:9-es képarány kényelmes és nagyon jó használni, a Touchwiz kezelőfelületet pedig sikerült ehhez szabni. A szolgáltatások és extrák listája kilóméterhosszú, a külső elegáns, strapabíró és jól a kézbe simul, így nem is kérdéses, hogy a Galaxy S8 az egyik legjobb, ma kapható csúcsmobil a piacon.

Hozzászólások letiltva.