Süssünk kenyeret, segít a gőzfunkció!

Az utóbbi időben egyre többen készítünk, sütünk otthon kenyeret, zsemlét és más péksüteményeket. Többet főzünk otthon és fontos szempont hogy gyorsan és könnyen tudjuk tálalni az ebédet vagy vacsorát a család számára. Hogyan készíthetünk tökéletes kenyeret és vitaminban gazdag, egészséges, meleg ételt? Mutatjuk!

A Bosch kínálatában megtalálható Serie8 gőzfunkciós beépíthető sütőink mellett már elérhetőek a vadonatúj, AddedSteam funkcióval felszerelt Bosch Serie6 beépíthető sütők is, melyek ideális megoldást kínálnak a háztartásokban felmerülő újszerű igényekhez. Innovatív készülékek ugyanis mindent tudnak, amit egy hagyományos sütő, csak még sokkal többet!

 Miért jó a gőzfunkció a sütőben?

Az ételkészítés egy forradalmian új módját jelenti a gőz használata a Bosch sütőkben. Az ilyen készülékek mindent tudnak, amit egy hagyományos sütő, sőt, a gőznek köszönhetően sokkal szélesebb és változatosabb az elkészíthető ételek skálája!

 

 • Sütők AddedSteam hozzáadott gőz funkcióval
  A hozzáadott gőzzel rendelkező készülékek a hagyományos sütési eljárás alatt gőzt adagolnak a sütőtérbe, így biztosítva, hogy az ételek ne száradjanak ki, ezáltal az ízek és tápanyagok megmaradnak, lehetővé téve az ételek természetesen gazdag ízvilágát. A hozzáadott gőzzel való sütési eljárás ideális kenyérfélék és különböző péksütemények elkészítéséhez, a Bosch készülékei pedig már a kelesztési folyamattól a segítségére lesznek.
  Az AddedSteam funkció már a Serie6 beépíthető sütők esetén is elérhető!
 • Sütők FullSteam gőzpárolással
  A FullSteam funkcióval rendelkező készülékek képesek önállóan párolni is, így akár kizárólag gőzzel ételt készíteni. A gőzpárolás nem igényel sok zsiradékot, továbbá megtartja az ételek eredeti színét és akár 50%-kal több vitamint és ásványi anyagot, legyen szó akár zöldségekről, halakról vagy egyéb élelmiszerekről.

Nagyon sok étel elkészítésénél használható ez a gőzfunkció, nézzük is sorra mire használhatjuk.

Gőzpárolás mesterfokon

A gőz önállóan felhasználható a teljes értékű ételkészítési folymatban. Ebben a főzési eljárásban a készülék ugyanis a gőzt használja az étel “megfőzésére”, de a vízben való főzéshez képest sokkal kíméletesebben és egészségesebb módon. A gőzpárolás nem igényel sok zsiradékot, továbbá megtartja az ételek eredeti színét és akár 50%-kal több ásványi anyagot. Az ízek nem főnek ki az ételből, így minimális ízesítésre és fűszerezésre van szükség. Legyen szó akár zöldségekről, halakról vagy egyéb élelmiszerekről.

Péksütemények gőztámogatással

A hozzáadott gőzzel való sütési eljárás ideális kenyérfélék és különböző péksütemények elkészítéséhez. A Bosch készülékei már a kelesztési folyamattól a segétségedre lesznek, ráadásul a készülékekben található Assist funkcióval automatikusan készítheted el a rozskenyeret, kuglófot, felfújtakat és egyéb péksüteményeket. Az intelligens funkcióknak köszönhetően tényleg csak a hozzávalókat kell összekeverned majd kiválasztani milyen ételt szeretnél elkészíteni.

Húsok gőztámogatással

A gőz hozzáadása nem csak kenyérfélék és péksütemények sütése esetén alkalmazható, hanem a hal- és húsételek, valamint zöldségek elkészítése során is. A hagyományos sütési móddal szemben a sütőtérbe befújt automatikus gőz megakadályozza, hogy a nedvesség távozzon az ételből, így a sültek belseje szaftos marad és nem száradnak ki. Ezáltal az ízek és tápanyagok megmaradnak, ami lehetővé teszi az ételek természetesen gazdag ízvilágát.

Regenárlás és kelesztés

A hozzáadott gőznek köszönhetően a nedvesség kíméletesen és hatékonyan tudja regenrálni a kissé kiszáradt ételeket, így nyújtva akár a frissen készült ételek élményét. A mikrohullámú sütőben való melegítéssel ellentétben a regenárlás nem szárítja ki a péktermékeket, ezáltal csökkenthető a pazarlás is. A kelesztés funkcióval lerövidíthetjük a folyamat időtartamát, ezáltal gyorsabban készíthetjük el a kedven kenyereinket, süteményeinket, ráadásul a funkció használható joghurtok érlelésére is.

Próbáld ki te is és készítsd el ezt a nagyon egyszerű és szuper zsemlét, többé nem fogsz boltit venni!

Sokmagvas zsemle

Hozzávalók | 12 zsemléhez
Sütőtepsi
Tészta:
kovászpor 500 g liszthez
500 ml víz
50 g rozsliszt, 997-es típus
40 g rozsdara
450 g búzaliszt, 550-es típus
1½ tk só
1½ csomag száraz élesztő
1 ek méz
Megforgatáshoz:
40 g zabpehely
25 g lenmag
25 g tökmag
50 g napraforgómag
Ezenkívül:
vaj a tepsihez
Darabonként
216 kcal, 36 g szénhidrát, 4 g zsír, 8 g fehérje,
3,0 kenyéregység

 

Elkészítés
1 | A kovászhoz a kovászport, 350 ml vizet, a rozslisztet és a rozsdarát összekeverjük, és meleg helyen 60 percig kelni hagyjuk.
2 | A maradék összetevőket fokozatosan a kovászhoz adjuk és a konyhai robotgép tésztagyúrójával kb. 7 perc alatt nyújtható tésztává dolgozzuk.
3 | A tésztát még egyszer átdagasztjuk, és lisztezett munkafelületen egyforma, 70–100 grammos zsemléket formázunk.
4 | A zabpelyhet, lenmagot és a magokat összekeverjük. A zsemléket megnedvesítjük és óvatosan a keverékbe nyomjuk.
5 | A sütőtepsit kikenjük, elosztjuk rajta a zsemléket. További 60 percig kelni hagyjuk. Az idő letelte előtt 10 perccel a zsemléket tetszés szerint bevagdaljuk.
6 | A zsemléket előírás szerint megsütjük és rostélyon hagyjuk kihűlni.

Így állítsd be a sütőd:

 • 4D forró levegő
 • 180 °C
 • Gőz hozzáadása, 03-as fokozat
 • Sütési idő: 15–25 perc

Alternatív beállítás:

  • Sütőtepsi
  • 4D forró levegő
  • 180 °C
 • Sütési idő: 15–25 perc
 • A 4D forró levegő használatánál a kellékek tetszés szerint betolhatók az 1. – 4. szint bármelyikére.

Javaslat:
A tésztát a sütőben is kelesztheted. Ehhez állítsd be a „kelesztési fokozat” fűtési módot és 40 °C-ot.

Hozzászólások letiltva.