Süssünk kenyeret, segít a gőzfunkció!

Fiatal nő kekszet süt

Az utóbbi időben egyre többen készítünk, sütünk otthon kenyeret, zsemlét és más péksüteményeket. Többet főzünk otthon és fontos szempont hogy gyorsan és könnyen tudjuk tálalni az ebédet vagy vacsorát a család számára. Hogyan készíthetünk tökéletes kenyeret és vitaminban gazdag, egészséges, meleg ételt? Mutatjuk!

A Bosch kínálatában megtalálható Serie8 gőzfunkciós beépíthető sütőink mellett már elérhetőek a vadonatúj, AddedSteam funkcióval felszerelt Bosch Serie6 beépíthető sütők is, melyek ideális megoldást kínálnak a háztartásokban felmerülő újszerű igényekhez. Innovatív készülékek ugyanis mindent tudnak, amit egy hagyományos sütő, csak még sokkal többet!

 Miért jó a gőzfunkció a sütőben?

Az ételkészítés egy forradalmian új módját jelenti a gőz használata a Bosch sütőkben. Az ilyen készülékek mindent tudnak, amit egy hagyományos sütő, sőt, a gőznek köszönhetően sokkal szélesebb és változatosabb az elkészíthető ételek skálája!

 

  • Sütők AddedSteam hozzáadott gőz funkcióval
    A hozzáadott gőzzel rendelkező készülékek a hagyományos sütési eljárás alatt gőzt adagolnak a sütőtérbe, így biztosítva, hogy az ételek ne száradjanak ki, ezáltal az ízek és tápanyagok megmaradnak, lehetővé téve az ételek természetesen gazdag ízvilágát. A hozzáadott gőzzel való sütési eljárás ideális kenyérfélék és különböző péksütemények elkészítéséhez, a Bosch készülékei pedig már a kelesztési folyamattól a segítségére lesznek.
    Az AddedSteam funkció már a Serie6 beépíthető sütők esetén is elérhető!
  • Sütők FullSteam gőzpárolással
    A FullSteam funkcióval rendelkező készülékek képesek önállóan párolni is, így akár kizárólag gőzzel ételt készíteni. A gőzpárolás nem igényel sok zsiradékot, továbbá megtartja az ételek eredeti színét és akár 50%-kal több vitamint és ásványi anyagot, legyen szó akár zöldségekről, halakról vagy egyéb élelmiszerekről.

Nagyon sok étel elkészítésénél használható ez a gőzfunkció, nézzük is sorra mire használhatjuk.

Gőzpárolás mesterfokon

A gőz önállóan felhasználható a teljes értékű ételkészítési folymatban. Ebben a főzési eljárásban a készülék ugyanis a gőzt használja az étel “megfőzésére”, de a vízben való főzéshez képest sokkal kíméletesebben és egészségesebb módon. A gőzpárolás nem igényel sok zsiradékot, továbbá megtartja az ételek eredeti színét és akár 50%-kal több ásványi anyagot. Az ízek nem főnek ki az ételből, így minimális ízesítésre és fűszerezésre van szükség. Legyen szó akár zöldségekről, halakról vagy egyéb élelmiszerekről.

Péksütemények gőztámogatással

A hozzáadott gőzzel való sütési eljárás ideális kenyérfélék és különböző péksütemények elkészítéséhez. A Bosch készülékei már a kelesztési folyamattól a segétségedre lesznek, ráadásul a készülékekben található Assist funkcióval automatikusan készítheted el a rozskenyeret, kuglófot, felfújtakat és egyéb péksüteményeket. Az intelligens funkcióknak köszönhetően tényleg csak a hozzávalókat kell összekeverned majd kiválasztani milyen ételt szeretnél elkészíteni.

Húsok gőztámogatással

A gőz hozzáadása nem csak kenyérfélék és péksütemények sütése esetén alkalmazható, hanem a hal- és húsételek, valamint zöldségek elkészítése során is. A hagyományos sütési móddal szemben a sütőtérbe befújt automatikus gőz megakadályozza, hogy a nedvesség távozzon az ételből, így a sültek belseje szaftos marad és nem száradnak ki. Ezáltal az ízek és tápanyagok megmaradnak, ami lehetővé teszi az ételek természetesen gazdag ízvilágát.

Regenárlás és kelesztés

A hozzáadott gőznek köszönhetően a nedvesség kíméletesen és hatékonyan tudja regenrálni a kissé kiszáradt ételeket, így nyújtva akár a frissen készült ételek élményét. A mikrohullámú sütőben való melegítéssel ellentétben a regenárlás nem szárítja ki a péktermékeket, ezáltal csökkenthető a pazarlás is. A kelesztés funkcióval lerövidíthetjük a folyamat időtartamát, ezáltal gyorsabban készíthetjük el a kedven kenyereinket, süteményeinket, ráadásul a funkció használható joghurtok érlelésére is.

Próbáld ki te is és készítsd el ezt a nagyon egyszerű és szuper zsemlét, többé nem fogsz boltit venni!

Sokmagvas zsemle

Hozzávalók | 12 zsemléhez
Sütőtepsi
Tészta:
kovászpor 500 g liszthez
500 ml víz
50 g rozsliszt, 997-es típus
40 g rozsdara
450 g búzaliszt, 550-es típus
1½ tk só
1½ csomag száraz élesztő
1 ek méz
Megforgatáshoz:
40 g zabpehely
25 g lenmag
25 g tökmag
50 g napraforgómag
Ezenkívül:
vaj a tepsihez
Darabonként
216 kcal, 36 g szénhidrát, 4 g zsír, 8 g fehérje,
3,0 kenyéregység

 

Elkészítés
1 | A kovászhoz a kovászport, 350 ml vizet, a rozslisztet és a rozsdarát összekeverjük, és meleg helyen 60 percig kelni hagyjuk.
2 | A maradék összetevőket fokozatosan a kovászhoz adjuk és a konyhai robotgép tésztagyúrójával kb. 7 perc alatt nyújtható tésztává dolgozzuk.
3 | A tésztát még egyszer átdagasztjuk, és lisztezett munkafelületen egyforma, 70–100 grammos zsemléket formázunk.
4 | A zabpelyhet, lenmagot és a magokat összekeverjük. A zsemléket megnedvesítjük és óvatosan a keverékbe nyomjuk.
5 | A sütőtepsit kikenjük, elosztjuk rajta a zsemléket. További 60 percig kelni hagyjuk. Az idő letelte előtt 10 perccel a zsemléket tetszés szerint bevagdaljuk.
6 | A zsemléket előírás szerint megsütjük és rostélyon hagyjuk kihűlni.

Így állítsd be a sütőd:

  • 4D forró levegő
  • 180 °C
  • Gőz hozzáadása, 03-as fokozat
  • Sütési idő: 15–25 perc

Alternatív beállítás:

    • Sütőtepsi
    • 4D forró levegő
    • 180 °C
  • Sütési idő: 15–25 perc
  • A 4D forró levegő használatánál a kellékek tetszés szerint betolhatók az 1. – 4. szint bármelyikére.

Javaslat:
A tésztát a sütőben is kelesztheted. Ehhez állítsd be a „kelesztési fokozat” fűtési módot és 40 °C-ot.

Hozzászólások letiltva.