Erre jó manapság a 3D-s nyomtatás

A 3D-s nyomtatók ugyan nem hódították meg az átlagemberek otthonát, azonban az elmúlt években egyre több ágazatban ütötte fel a fejét a technológia, kiváló alternatívát és jobb lehetőségeket garantálva a szokásos gyártási módszereknél.

A 3D-s nyomtatás során a tárgyakat rétegenként alkotják meg, általában valamilyen strapabíró műanyagból vagy fémből. Ezeket sablon alapján gyártják, CAD-szoftverrel tervezik, egy réteg pedig nagyjából 0,1 milliméter vastagságú. Gyakorlatilag bármit meg tudnak ma már alkotni vele, ezért használják többet között a repülőgép- és az autóiparban, az egészségügyben, az építészet, a művészet, a divat, az ékszerészet, az általános gyártás és a gyógyszeripar területén, de az oktatásban, a kutatásban és az egyetemeken, csináld-magad projektek keretében is találkozunk ilyen termékekkel.

 

Fegyver “nyomtatás”

A múltban például sokat kísérleteztek a 3D-nyomtatott fegyverekkel, amelyek azonban hamar eltörtek. Mára ezeket a problémákat kiküszöbölték, és már olyan nonprofit szervezet is van, amelynek az oldaláról letölthetőek a saját fegyverek, amelyek már csak ki kell nyomtatni otthon.


Hangszerek készítése

Scott Summi készített már 3D-nyomtatott akusztikus gitárt is 2012-ben, ami jól mutatja, hogy a zeneipar is profitálhat a technológiából – na és persze azok, akik egy híresség saját gitárját szeretnék másolatként otthon kiakasztani. Készült már például fuvola rozsdamentes acélból 3D-nyomtatva, akár matt aranyozott bevonattal is.

 


Cserélhető objektív

Kézzel készült kameralencse megalkotása sem lehetetlen a 3D-s nyomtatással. Volt, aki például akrilra cserélte az üveget, és a kapott eredmény teljes mértékben működőképes.


A legcukibb!

Ugyancsak kreatív felhasználási mód, amikor a gyerekek által készített rajzokat keltjük életre. Manapság már ez is gyerekjáték, és egy örök díszt jelent az asztalon. Rendelhető: https://www.crayoncreatures.com/

 

 


Alkalmazása egészségügyben

A még meg nem született gyerekekről manapság már nem csak ultrahangos felvételt lehet készíteni, akár egy 3D-s szkennelt forma is nyomtatható.

Ugyancsak nagy dolog, hogy az orvosok a műtétek előtt 3D-s modelleken gyakorolhatnak, amelyek teljes mértékben megfelelnek az igazi testrésznek, szervnek. Így nem csak jobban gyakorolhatnak, de a komplex műtéteknél előre láthatják az esetleges hibákat is.


Tokok, kiegészítők

Készültek már 3D-s nyomtatással mobiltokok, amelyek persze egyedi tervezésűek és még a bankkártyát is tudják tárolni. Akad továbbá olyan iPad-támasz is, amely bár igen drága, igazán látványos és egyedi kiegészítő (vagyis inkább művészet) bármilyen táblagéphez.

 


Művészet

Mivel a művészet és a berendezési tárgyak gyakran találkoznak, érthető, hogy a 3D-nyomtatást előszeretettel használják ezeken a területeken. Készültek már igazán látványos lámpák, asztalok, kávésbögrék is. Létezik olyan bögre, amelynek az elkészítése egy teljes nap, az ára pedig 70 euró.

 


Divat

Persze a divat világában talán még nagyobb lelkesedéssel alkotnak. A 3D-nyomtatott cipők már sok éve is nyertek el díjazásokat, léteznek erős, de vékony és vízálló fürdőruhák, de akár egy emberre is tudnak 3D-nyomtatással ruhát szabni. Ilyenkor persze az anyag újrahasznosítható, nem szükséges annyi munkaerő és a folyamat is gyorsabb.

 

Hozzászólások letiltva.