Főzőlap kisokos – Hogyan válasszunk főzőlapot?

Egészséges ebédet készít főzőlapon

Egyre többen választanak főzőlapot és külön sütőt konyhájukba a klasszikus kombinált tűzhely helyett. Elsősorban praktikussági és ergonómiai szempontból előnyös, ha a sütő külön, derékmagasságba kerül, a főzőlap pedig beépül a konyhapultba. A beépíthető konyha előnyeiről már írtunk korábban is, ha szeretnétek, itt el tudjátok olvasni.

Ha tehát úgy döntesz, hogy konyhádban főzőlapra váltasz, vagy eleve azt vásárolnál, akkor mindenképpen érdemes a következő szempontokat figyelembe venni választás előtt.

Milyen szempontok szerint válasszam ki a főzőlapot?

  • Típus
  • Ár
  • Tisztíthatóság
  • Teljesítmény
  • Méret
  • Extra funkciók

Kezdjük az elején…

Főzőlapok tekintetében alapvetően három típust különböztetünk meg: indukciós, gáz és kerámia. Vegyük sorra az egyes típusok előnyeit és hátrányait, hogy könnyebben tudj döntést hozni a vásárlás során. Az egyes típusok alapvető hatással vannak a többi tulajdonságra is, így például az árra és a tisztíthatóságra is.

Indukciós főzőlap

Az indukciós főzőlapok egyik legnagyobb előnye az energiahatékonyságukban rejlik. Működési elvük alapján csak az elektromágneses mezőjükbe tett mágnesezhető edényeket melegítik fel, és csak ilyenkor használhatók. Megfelelő edény nélkül hiába vannak bekapcsolva, nem melegítenek. A hatékonyság mellett szintén fontos kiemelni biztonságosságukat. Gondoljunk bele: nincs nyílt láng, és ha véletlenül bekapcsolva felejtjük, de az edényt lehúzzuk az érintkezési felületről, nem fűtenek tovább. Általában tisztítani is sokkal könnyebb, mint a gáz főzőlapokat.

Már említettük, hogy csak különböző típusú edényekkel kompatibilis az indukciós főzőlap. Ez hátrány is lehet azok számára, akik nem rendelkeznek kellő mennyiségű vastartalmú/mágnesezhető edénnyel. Illetve számolni kell azzal, hogy áruk jellemzően magasabb, mint a gáz vagy kerámia főzőlapoké, 60 és 180 ezer forint között lehet ezeket beszerezni. Ez persze később megtérülhet az energiafogyasztás csökkenésével, de mindenképp mérlegeljünk előtte, hogy mi éri meg nekünk.

Gáz főzőlap

A „hagyományosnak” is nevezett gáz főzőlap mellett általában azok döntenek, akik továbbra is szeretnék használni a konyhájukban kiépített gázhálózatot. Ennek a típusnak is megvannak az előnyei. Ilyen például a takarékosság, hiszen a gáz jelenleg olcsóbb az elektromos áramnál, illetve a gyors hőmérsékletállítás, hiszen nem kell várni a bemelegedésre, a tűz azonnal egyenletes hőt ad le, emellett a túlmelegedést is pillanatok alatt orvosolhatjuk. Fontos különbség az elektromos társakkal szemben, hogy amint elzárjuk, megszűnik a hőforrás, ami a másik két főzőlap esetében még egy ideig melegíti alulról az edényt. Általában olcsóbbak is az indukciós vagy kerámiás főzőlapoknál, már akár 30 ezer forintért is lehet ilyen típust vásárolni. Az indukciós főzőlappal szemben szintén előnyös, hogy bármilyen edényt használhatunk a főzéshez. A magasabb árkategóriájú gáz főzőlapok között találunk olyat, amelyik wok égővel szerelt, ezek egyenletesebb főzést tesz lehetővé, és mivel a láng a gázrózsa belső részéről is érkezik nagyobb hő leadására képes.

Az egyik hátrányuk a kialakításból fakad: a gázégő nemcsak az edényt, hanem a környezetet is jelentősen melegíti, ezt talán nyáron tartjuk majd zavarónak leginkább, hiszen a szoba hőmérsékletét annyira fel tudják melegíteni, hogy szinte a kedvünk is elmegy a főzéstől és inkább eszünk valami hideget. Ráadásul ezzel sok energia kárbavész. Télen persze ez inkább a gázégős megoldások mellett szól. A gáz és a nyílt láng használata miatt mindig felhívják a figyelmünket az elővigyázatosságra. Szerencsére azonban ma már a jól működő égésbiztosításnak köszönhetően némiképp csökkent ennek a kockázata. Tisztítása viszont olykor rémálommá válhat, ha az odaégett szennyeződések miatt például a rácsot kell pucolni: itt nem csak egy sík felületről kell eltávolítani azokat.

Kerámia főzőlap

Az előző gondolatot folytatva, a kerámia főzőlapok tisztítása sokkal könnyebb, mint a gáz főzőlapoké, hiszen itt egyetlen, egységesen sík felületről van szó. Árban a gáz és az indukciós lapok között helyezkednek el, 30 és 130 ezer forintért is beszerezhetők.

Hátrányuk viszont, hogy lassabban reagálnak a hőmérsékletszabályozására, mint a gáz vagy indukciós főzőlapok. Energiatakarékosság szempontjából is alul maradnak az indukcióssal szemben.

+1 Dominó főzőlap

Ezt a típust elsősorban egyszemélyes háztartásoknak, ritkán főzőknek vagy mini-konyhával rendelkezőknek ajánljuk. Ezek a főzőlapok kb. 30 cm szélesek, általában egy vagy két főzőfelülettel rendelkeznek, tehát rendkívül helytakarékos megoldást jelentenek.

Ha a fentiek alapján továbbra sem tudsz dönteni milyen típust is válassz, vagy több típust is szívesen használnál egyszerre, akkor a dominó főzőlapok kombinálásával áthidalható ez a probléma.

Elő a mérőszalaggal!

Fontos, hogy mindenképpen mérd le a vásárlás előtt azt a felületet, ahová a főzőlapot majd szeretnéd elhelyezni, illetve határozd meg, hogy hány főzőmezővel rendelkezzen. Főzőlapok széles választékából válogathatsz különböző méretekben, így biztosan találsz számodra ideális megoldást.

Extra funkciók – ezek könnyítenek a hétköznapokon!

  • Gyerekzár – védelem a véletlen bekapcsolás ellen
  • LED-es kijelző
  • Biztonságos kikapcsolás – bizonyos idő eltelte után automatikusan kikapcsol
  • Időzítés – állítható ki- és bekapcsolás az egyes főzőzónákra, a beállított idő letelte után automatikusan lekapcsol, így biztos nem ég oda az étel
  • Okos hőbeállítás – automatikusan vezérli és szabályozza a serpenyő hőmérsékletét a főzés ideje alatt
  • Melegen tartás funkció – családi ebédre későn érkezők számára ideális
  • Booster – gyorsforralás, a főzőlapot rövid idő alatt maximális hőmérsékletre melegíti

Tippek a takarításhoz!

  • Mindig a megfelelő tisztítószert válaszd főzőlaphoz!
  • Ne súrgolgasd, vakargasd késsel vagy más éles eszközzel!
  • A kerámia és az indukciós főzőlaphoz is lehet külön kaparót vásárolni, ezzel lehet a makacsabb szennyeződéseket!
  • Sütőtisztító vagy fém felületű szivacsokat ne használj!
  • A gázfőzőlapnál is tilos a kapargatás
  • Puha szivaccsal vagy kendővel töröld mindig szárazra

 

Hozzászólások letiltva.