Így lesz az otthonunkból moziterem

Család tévét néz

5+1 tipp, amivel igazi moziélményt teremthetünk otthon

Az otthon töltött estéken tökéletes kikapcsolódást jelent a filmnézés, a következő időszakban pedig garantáltan lesz időnk végigvenni a filmes bakancslistánkat, vagy a kedvenc sorozatunk évadjait. Ideje elfelejteni, hogy tökéletes filmélmény csak a moziban létezik: egyszerű praktikákkal akár a lakásban is ideális körülményeket és hangulatot teremthetünk. Az LG szakértői most összeszedtek néhány apró trükköt, amivel a nappalinkban ülve is valódi moziélményben lehet részünk.

1. Tökéletes körülmények

Moziba járni éppen azért szeretünk, mert egy kicsit kiszakadhatunk a hétköznapi környezetünkből és a tökéletes látvány és hangzás mellett csakis a kiválasztott filmre koncentrálhatunk. Törekedjünk erre az otthonunkban is! Teremtsünk ideális körülményeket a filmnézéshez: találjuk meg a lakás legkényelmesebb pontját és tegyünk félre minden mást (még a telefonunkat is!) pár órára, hogy igazán kikapcsolódhassunk és tényleg a sztorira figyelhessünk. A baráti üzenetek és videochatek így is megvárnak majd.

2. Mozis popcorn újragondolva

Kétségtelen, hogy nehéz felülmúlni a mozikban kapható popcornt, az otthoni körülmények azonban lehetőséget adnak a kreativitásra. A mikrós verzió helyett pattogtassuk ki egy lefedett lábasban a kukoricaszemeket, ízesítés terén pedig csak a képzeletünk szabhat határt: a vajas mellett jöhet a karamellás, zöldfűszeres vagy akár fokhagymás nassolnivaló. Akár a nachost is megbolondíthatjuk némi darálthússal, zöldfűszerrel és olvasztott sajttal, de ha egészségesebb alternatívára vágyunk, készítsünk házi zöldségchipset.

3. Szélesvászon helyett okostévé

A televízió a nappalik többségében központi helyet kap, ráadásul általában ez is a legnagyobb képernyő a lakásban, így a filmek és sorozatok nézéséhez nem érdemes a laptopot választani. Ha okostelevíziónk van, szükségünk sem lesz erre: az LG webOS okostévérendszerén például egy pillanat alatt elérhetjük az HBO GO, Apple TV, Apple TV+ vagy Netflix alkalmazásokat. Ha tökéletes képminőségre vágyunk, keressük kifejezetten a Dolby Vision jelöléssel ellátott tartalmakat a streaming szolgáltatóknál vagy válasszunk olyan készüléket, amivel garantáltan megmarad a rendező által eredetileg elképzelt moziélmény – a hollywoodi filmszakértők például LG OLED televíziókat használnak referenciaként az otthonokba szánt műsorok készítésekor.

4. Profi hangzás otthon is

Az igazi moziélmény nélkülözhetetlen része a minőségi hangzás is. Ha nem áll a rendelkezésünkre egy teljes házimozi-hangrendszer, akkor sincs ok aggodalomra, hiszen az újabb televíziókon már számos hangbeállítási lehetőség közül válaszhatunk, de egy kis helyigényű hangprojektorral is csodát tehetünk. Ráadásul egyes eszközök – például az LG hangprojektorai – már önállóan is képesek felmérni a szoba paramétereit és az alapján beállítani az ideális hangzást. Ami a kép esetében a Dolby Vision, azt hangzás terén Dolby Atmos néven kell keresnünk: az eredetileg mozikba szánt technológia a filmek és sorozatok moziszerű hangzását viszi az otthonokba.

5. Vetítés a nappaliban

Ha igazán meghitt hangulatra vágyunk, érdemes beszereznünk egy házi vetítőgépet, hiszen ma már akár 4K felbontású készülékeket is használhatunk otthon. A mai projektorok ráadásul könnyen hordozhatók, így ha éppen a hálóban moziznánk, akkor sem kell sokat bajlódnunk az átköltözéssel. Egy kompakt projektorral a lehetőségek szinte korlátlanok, az LG CineBeam projektoraival például akár a plafonra is vetíthetünk, és a beépített okosfunkcióknak köszönhetően egy gombnyomással bármikor nézhetjük a kedvenc Netflix-sorozatunkat.

+1: A szemünknek is jobb, ha besötétítünk

Könnyen előfordulhat, hogy egy-egy hosszúra sikerült tévézős este után megfájdul a fejünk és úgy érezzük, túlerőltettük a szemeinket. Bár a moziban ahhoz szoktunk hozzá, hogy csak a vásznon pergő képek világítják be a termet, mégsem ajánlatos otthon teljes sötétségben filmet nézni. A sötét környezet és a fényes képernyő közötti kontraszt szemfárasztó hatású, ezért a tévé közelében érdemes elhelyezni valamilyen hangulatvilágítást. Így nem csak a szemünket kíméljük, de a világosabb háttérhez képest a képernyőn megjelenő szürkék és a feketék is mélyebbeknek látszanak majd.

Forrás: noguchi.hu

Hozzászólások letiltva.