Hogyan válasszunk kávéfőzőt?

Kotyogós, automata, kapszulás vagy filteres? Nehéz a választás. Cikkünkből kiderül, melyik kávéfőző lenne számodra az ideális!

A kávéfőző kiválasztása során elsőként a kávéfogyasztási szokásainkat kell végiggondolnunk, mert azok nagyban befolyásolják, hogy milyen készülék a legideálisabb számunkra. E tekintetben fontos, hogy milyen gyakorisággal fogyasztunk kávét, naponta egy-két adagot főzünk csak, vagy nem érjük be négy-öt csészénél kevesebbel. Az is számít, hogy mennyire váltogatjuk a különféle kávéitalokat, csak eszpresszót fogyasztunk, vagy cappuccino, hosszú kávé, egyéb más kávéitalokat is szerepelnek kedvenceink között. És természetesen az sem mindegy, hogy milyen minőségi elvárásaink vannak egy kávéval szemben, ínyencként már az apró különbségeket is érezzük, vagy a jó kávé fogalmába sok minden belefér számunkra.  Más-más igényekhez ugyanis más-más kávéfőző típusok ajánlottak.

„Kotyogós” kávéfőző

A legelterjedtebb változat még mindig idehaza, annak ellenére, hogy az elkészített kávé minőségét illetően ez a típus a leggyengébb. Ez a készülék tulajdonképpen csak átszűri a vizet a daráltkávén, ennek megfelelően a kávé kissé „iszapos” lesz a bekerülő zacc miatt. Ezért legnagyobb hátránya, hogy az elkészített kávé íze a törökös kávé kedvelői számára lehet csak kielégítő, valamint a kávéfőzés ideje is hosszabb, mint más készülékeknél. Előnye, hogy egyszerre akár 4-6 adag is elkészíthető egy ilyen készülékkel, illetve hogy a kotyogós kávéfőző ára nagyon alacsony a többi lehetőséghez képest.

Filteres kávéfőző

Az előzőhöz hasonlóan ez a rendszer sem használ nyomást a kávé elkészítéséhez, de a filtereknek köszönhetően a zacc ennél a kávéfőző típusnál nem befolyásolja a kávé ízét. Főként hosszú kávé készítésére alkalmas, a markánsabb ízek kedvelőinek nem ajánlott. Előnye, hogy egy ilyen készülékkel egyszerre akár nagyobb mennyiségben is készíthető kávé, illetve tea is egyszerűen főzhető vele, valamint a legtöbb modell árfekvése is az alacsonyabb kategóriába tartozik. Ha a teakészítés lehetősége miatt választanánk ezt a modellt, akkor ne felejtsük el azt, hogy érdemes külön szűrőt használni a teához és a kávéhoz. Néhány használat után az elkészített ital ízében ugyanis érezni fogjuk, hogy a szűrővel milyen italt készítettünk korábban.

Kapszulás kávéfőző

Modelltől függően ezek a készülékek már nyomás segítségével is képesek a kávét átpréselni a forró vízen, így az íz élményre ezeknél a kávéfőzőknél már nem nagyon lehet panasz. Arról megoszlanak a vélemények, hogy egy kapszulás készülék képes-e tökéletes kávét készíteni vagy sem, így ezt mindenki maga tudja eldönteni leginkább, noha kávézókban azért ritkán használnak ilyen készülékeket. Előnyként sokszor a kávékészítés gyorsaságát említik, de ennél talán fontosabb, hogy egy ilyen modellel könnyebben váltogathatjuk az ízeket. A különféle ízű kapszulákból gyakorlatilag bármennyit tarthatunk otthon, anélkül, hogy aggódnunk kellene, hogy a kávé veszít az aromájából, míg kávébabbal, vagy daráltkávéval ezt nem igazán tudjuk megoldani. Ráadásul ezeket a készülékeket nagyon egyszerű tisztán tartani is. Hátránya, hogy a beállítási lehetőségek igen korlátozottak még a csúcsmodellek esetében is. Illetve azok a modellek, amelyek tejjel készülő italok elkészítésére is lehetőséget kínálnak, zömében nem valódi tejet használnak.

Karos vagy félautomata kávéfőző

Ebben a kategóriában nagyon fontos jellemző, hogy az adott készülék milyen nyomással dolgozik. Általánosságban a szakemberek 15 bar nyomást tartanak minimálisan szükségesnek egy jó kávé elkészítéséhez. Amennyiben a félautomata kávéfőző ennél alacsonyabb nyomással működik, akkor a készíthető kávé minősége a filteres modellek által készíthetőhöz áll közelebb. Az ilyen modellek jellemzően több adag kávé készítésére is alkalmasak, míg a 15 bar nyomásra képes társaik egyszerre csak egy-két adagot tudnak főzni.  A magas nyomásnak köszönhetően azonban ebben a kategóriában már sokszor elérhető a gőzölés funkció is, ami sok kávés ital elkészítéséhez szükséges.  Az, hogy a készülék milyen nyomást képes biztosítani, általában az árban is tükröződik. A 15 bar nyomást nyújtó modellek nagyságrendileg a duplájába kerülnek a kisebb nyomással üzemelő félautomata kávéfőzőknek. A karos, vagy félautomata készülékek használatához a maximális nyomástól függetlenül minden esetben darált kávéra van szükség.

Teljesen automata kávéfőző

Az, hogy kinek mi a tökéletes kávé elsősorban ízlés kérdése, azonban az vitathatatlan, hogy technikailag a teljesen automatikus kávéfőzők képesek a legjobb kávé előállítására. Ezek a modellek ugyanis többek között az őrlési finomság, a kávé mennyiség és a víz hőmérsékletének szabályozására is alkalmasak, illetve modelltől függően előforrázásra is képesek. Az említett jellemzők pedig hatással vannak a kávé ízére.

Nem véletlen, hogy ezek a legdrágább kávéfőzők, 80-90 ezer forinttól indulnak, de többszázezer forintos masinák is kaphatók. Annak ellenére, hogy a teljesen automata kávéfőzők a legösszetettebb, legbonyolultabb rendszerekből állnak, kezelésük a legegyszerűbb, a kávékészítés ugyanis egy gombnyomással történik.  A készülék ledarálja a kávét, adagolja, megfelelő mennyiségű vizet melegít és nagy nyomás mellett elkészíti a kávét. Ráadásul nem csak kávé, de modelltől függően szinte bármilyen kávéital is készíthető egyetlen gomb megnyomásával. A fejlettebb készülékekhez tejtartály is tartozhat, amellyel a kávéfőzők önállóan készítenek tejhabot, illetve maguktól állítják be a szükséges kávé mennyiséget, így egy kapucsínó vagy bármilyen egyéb kávés ital elkészítése is gyerekjáték.

 

Számtalan kényelmi funkciót is kínálnak ezek a készülékek. Digitális kijelző könnyíti az egyéni beállításokat, sokszor ezen egyedi beállítások el is menthetők a készülék memóriájában. Szenzorok és érzékelők figyelik, hogy a mikor ürül ki a víztartály, a kávébab konténer, vagy, hogy mikor telik meg a zacctartály. Szűrőrendszerek védik a készüléket, de automata tisztítóprogramokat is tartalmazhatnak a teljesen automata kávéfőzők. A teljesség kedvéért említést érdemel az is, hogy teljesen automata kávéfőzőkből léteznek beépíthető változatok is.

 

A kávéfőző kiválasztása során nyilvánvalóan fontos szerepet játszik a készülékek tudása mellett azok ára is. Az egyes készülék fajták között árak tekintetében is különbség van, a fenti sorrend ezért tulajdonképpen ársorrendet is jelent. A készülékek ára mellett azonban érdemes számításba venni, hogy a kávékészítésnek milyen költségei vannak. Egy adag kávé elkészítése általánosságban a kapszulás készülékekkel kerül a legtöbbe, azonban ezt az is nagyban befolyásolja, hogy milyen kapszulát használunk.

 

Hozzászólások letiltva.