Hogyan válasszunk légtisztítót?

Légtisztító

A légtisztítók különféle szűrőrendszereken keresztül képesek a baktériumok, vírusok, de akár az allergének kiszűrésére is, csökkentve ezzel a meghűléses megbetegedések számát. Ebben az időszakban különösen jól jöhet, ha van otthon egy ilyen készülékünk, így ezáltal talán nem kell az egész nátha szezont végigszenvednünk. Amellett, hogy szervezetünket felkészítjük a vírusok támadására, többet is tehetünk, méghozzá a vírust szállító levegő tisztításával!

A szűrő a légtisztítók lelke

A légtisztító legfontosabb része, ezen keresztül halad át a levegő, tehát lényegében itt történik a „csoda”, így legyen ez az első paraméter, amit megnézünk a vásárlás előtt. Az egyes szűrőtípusok más-más szennyeződést képesek eltávolítani, például a por eltávolítására a legtöbb típus képes, míg a kellemetlen szagokat vagy a baktériumokat csak bizonyos típusok képesek kiszűrni. A légtisztítók egyszerre több szűrőtípussal lehetnek felszerelve, mely növeli a készülék hatékonyságát, illetve többféle káros részecskét képes eltávolítani a levegőből, így érdemes ilyet választani.

  • HEPA-szűrő

Az egyik legnépszerűbb szűrőtípus, mely a légtisztítók többségében megtalálható. Képes kiszűrni a port, a kellemetlen szagokat. Előnye, hogy nagy hatékonysággal (majdnem 100%-osan) végzi a levegő tisztítását, ugyanakkor a beépített ventilátor miatt hangosabban is működik.

  • HIMOP-szűrő

Kiszűri a kellemetlen szagokat, katalitikus tisztítási funkciójának segítségével képes elnyelni és szétbomlasztani a káros anyagokat.

  • Elektrosztatikus szűrő

A HEPA szűrőhöz hasonlóan magas hatékonysággal bíró típus, ráadásul még csendes is. Az elektromos erőnek köszönhetően csak az apró részecskéket vonzza a levegőből, így csak a nagyobb részecskék szűrésére alkalmas, mint például a vírusok, a baktériumok vagy a gombák. Hátránya, hogy önmagában ez a szűrő a kellemetlen szagokat (például a füstöt) nem képes felfogni.

  • Vízszűrő

Ezt a típust jóval alacsonyabb hatékonyság (60-70%) jellemzi, azonban nagy előnye, hogy a készülék zajszintje alacsony, és ebben az esetben a szűrőt sem kell cserénünk, mivel a szennyeződések a vízben rakódnak le.

  • Fotokatalitikus szűrő

Ennél a típusnál az UV-sugárzás által kiváltott kémiai reakciók működnek katalizátorként, segítségével a levegőtisztítás hatékony a káros mikroorganizmusok, vírusok elleni küzdelemben. Ha ezt a készüléket választjuk, akkor nem ajánlott éjjel-nappal használni, mert a természetes mikrokörnyezet baktériumait is mind kiirtja, ami a gyermekek esetén fontos az erős immunrendszer kialakításához.

Hatékony működést szeretnél? Indulj ki a szobád méretéből, számolj, megéri!

A megfelelő hatékonyságú légtisztító kiválasztásához érdemes egy kis számolást végeznünk. Először is nézzük meg mekkora a légtisztító légelszállítása, ez m3/órában van megadva, majd mérjük fel mekkora annak a helyiségnek a térfogata, ahova a készüléket helyezni fogjuk. A légelszállítás azt mutatja meg, hogy egy óra leforgása alatt hány m3 levegőt képes átszűrni a készülék. Általában az az ideális, ha 2-3-szor átszűri a helyiség levegőjét egy óra alatt. Tehát ha a helyiség térfogatát beszorozzuk kettővel-hárommal, akkor megkapjuk, hogy mekkorának kell lennie a légtisztító minimum teljesítményének m3/órában. (Ha a családban valaki allergiás, akkor érdemes magasabb szorzóval számolni.) Ezek alapján tehát a vásárlás előtt vegyük figyelembe, hogy hova és mekkora méretű helyiségbe szeretnék elhelyezni a légtisztítót, illetve nézzük meg a légtisztító teljesítményét.

Nem jó, ha túl zajos

A légtisztítók rendszeres és aktív használata miatt érdemes odafigyelni a zajszint nagyságára, melyet decibelben megadva találhatunk a termékleírásnál. Minél magasabb ez az érték, annál hangosabb lesz a készülék is. A légtisztítók zajszintje általában 25 és 55 decibel közé esik. Ahhoz, hogy tudjunk viszonyítani íme néhány jellemző érték: eső – 50 dB, mennydörgés – 120 dB, háttérzaj egy csendes irodában 40 – dB. (A szakértők szerint a tartósan 85 dB fölötti zajterhelés halláskárosodáshoz vezethet.)

A külcsín sem mindegy, de majdnem

Fontos a külalak, de nem elsődleges szempont. Szerencsére kategórián belül már számos modell közül választhatunk, így biztosan találunk olyat, amely illik majd az otthonunkba. Általában fehér, barna és a szürke különböző árnyalataiban kaphatók, letisztult, egyszerű formai kivitelezésben.

Távirányító? – nem lehet kérdés

Elsőre talán nem is tűnik olyan nélkülözhetetlen kiegészítőnek, de ha belegondolunk, hogy lázas betegen fekszünk az ágyban, és még arra sincs energiánk, hogy felkeljünk, akkor kifejezetten hasznos tud lenni, ha a légtisztító készülékünkhöz van távirányító.

Határ a csillagos ég – a praktikus extra funkciók

Egyes modellek különféle intelligens funkciókkal rendelkeznek, ilyen például az időzítő kapcsoló, automatikus kikapcsoló funkció, késleltetett indítás funkció, szűrőcsere jelző, automatikus sebesség szabályozás, gyerekzár. Egyéni igényeinkre (és persze a pénztárcánkra) van bízva, milyen extra funkciókkal felszerelt légtisztítót választunk.

A légtisztító karbantartása – rendszeres törődés kell neki

A légtisztító hatékonyságának fenntartása érdekében erre figyeljünk oda. Általában a készülék kijelzi, ha tisztítani vagy cserélni kell a szűrőt. A szűrő típusától függ, hogy tisztításra vagy cserére van-e szükség. A vízszűrők és az elektrosztatikus szűrők esetében például elég, ha csak elmossuk a szűrőt, mert ott a szennyeződéseket nem a szűrő fogja fel. A HEPA-szűrőknél azonban cserére van szükség, így vásárlás előtt kérdezzünk rá, hogy milyen gyakorisággal kell azt cserélni.

Nézd meg teljes kínálatunkat a webáruházunkban ide kattintva!

Hozzászólások letiltva.