Home office egészségesen – Így lehet otthon is kényelmes irodád

Fiatal nő otthonról dolgozik laptopon

Most, hogy rengeteg irodai dolgozó számára bizonytalan ideig lényegében kötelezővé vagy legalábbis erősen ajánlottá vált a home office. Egészségünk védelme érdekében még fontosabb otthon is a lehető leginkább ergonomikus munkakörnyezetet kialakítanunk. Az LG összegyűjtött néhány hasznos és költséghatékony tippet, hogy kényelmesebbé tehessük az otthon töltött munkanapokat.

Az egész napos laptop előtt ülés és billentyűzet fölé görnyedés jelentősen megviseli a szervezetünket – bár a legtöbben tisztában vagyunk ezzel, otthonunk kényelmében mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről és a kanapéról vagy különféle lehetetlen pozíciókban dolgozni. Éppen ezért különös figyelmet kell fordítani az otthoni munkaállomás kialakítására, már csak azért is, mert egyelőre rendkívül bizonytalan, hogy mikor térhet vissza az élet a rendes kerékvágásba.

Jó helyen van a kijelződ?

A legideálisabb eset az, amikor külön monitorunk és billentyűzetünk van, hiszen a gerincünknek az a legjobb, ha az elsődlegesen használt kijelzőt szemmagasságban helyezzük el. A legújabb monitorok talpazata már állítható magasságú, de ha a jelenlegi monitorunk túl alacsony, inkább emeljük meg néhány nagyobb könyvvel. A monitor legyen legalább kartávolságra, vagyis nagyjából 43 cm-re a szemeinktől, és úgy helyezzük el a szobában, hogy lehetőleg ne tükröződjön vissza róla a beszűrődő napfény.

Ha a laptop mellé nem áll rendelkezésünkre monitor, abban az esetben is jobban járunk egy külön egérrel és billentyűzettel, így a laptopot a monitorhoz hasonlóan megfelelő magasságban és távolságban tudjuk elhelyezni.

 

Mekkora monitort érdemes választani?

A laptopok képernyője általában 12 és 17 hüvelyk közötti, míg a legelterjedtebb irodai monitorok általában 24 és 27 hüvelyk közöttiek. Otthonra is ajánlott egy 27 hüvelykes, ergonomikus talppal rendelkező modellt választani, ha elegendő helyre van szükségünk különböző dokumentumok és alkalmazások egyidejű megjelenítésére, ugyanakkor nem szeretnénk, hogy egy nagy képernyő elfoglalja az egész íróasztalt. „Szemünk kímélése érdekében otthonunkban is érdemes minőségi kijelzőt használni: a legjobb választás egy kényelmes méretű IPS monitor, ami stabil és pontos színmegjelenítést biztosít, villódzás nélkül” – tanácsolja Orémus Eszter, az LG szakértője.

Hagyd a kanapét az esti filmnézésre!

Az sem mindegy, min és hogyan ülünk. A lehető legrosszabb megoldás az, ha a kanapén ölbe vett laptoppal próbálunk boldogulni. Használjunk inkább széket és lehetőség szerint olyat, amin állítható a magasság, a háttámla dőlésszöge, valamint a karfa pozíciója is. Ha hosszú távú home office-ra készülünk, megéri beruházni egy minőségi székbe, de ha egyelőre kénytelenek vagyunk az étkezőből kölcsön venni egy ülőalkalmatosságot, a fenekünk alá helyezett párnával javíthatunk mind a kényelmen, mind a testtartásunkon.

Az így komfortossá tett széken üljünk úgy, hogy a combunk legyen párhuzamos a padlóval, a talpunk pedig vízszintesen nyugodjon vagy a padlón, vagy egy lábtámaszon (ez utóbbit otthon egy cipősdoboz is helyettesítheti). A felkarok legyenek párhuzamosak a gerinccel, a billentyűzetet pedig úgy érjük el, hogy az alkar 90 fokos szöget zár be a felsőtesttel.

Vesd be a vasalódeszkát!

Nem is feltétlenül muszáj az egész napunkat ülve tölteni: a konyhapult vagy a megfelelő magasságba állított vasalódeszka is szolgálhat álló munkaasztalként. Ha a vasalódeszka mellett döntünk, figyeljünk arra, hogy szorosan állítsuk a fal mellé, hogy munka közben minél kevésbé tudjon elmozdulni. Ha már az állva végzett munka is unalmas, a változatosság kedvéért kipróbálhatjuk, hogy a padlón ülve a kanapéra vagy a dohányzóasztalra helyezett laptopon dolgozunk.

Mozogj!

Fontos, hogy félóránként-óránként keljünk fel a gép elől és mozogjunk, végezzünk néhány tornagyakorlatot és tornáztassuk meg a szemünket is. Ha nagyon belemerülnénk a munkába, állítsunk be a telefonunkon időzítőt, hogy rendszeresen figyelmeztessen a mozgásra és a folyadékpótlásra.

+1. Tipp: vidd haza a munkahelyed

Ha a van rá lehetőség, a hosszan tartó home office idejére bátran kérjük kölcsön a munkahelyünkről a benti munkához használt monitort, billentyűzetet, egeret és igen, a széket is!

További hasznos home office tippeket ide kattintva.

Forrás: noguchi.hu

Hozzászólások letiltva.