5 tipp, hogy tovább maradjanak frissek az ételeink

Lány áll a nyitott hűtőszekrény előtt és nem tudja mit főzzön

Egy átlagos magyar évente 33 kg élelmiszert dob a szemétbe csak azért, mert túl sokat vásárolt egyes termékekből vagy nem megfelelően tárolta azokat. Az ételek és italok eltarthatósága szempontjából kétségkívül a hűtőszekrény a legfontosabb konyhai eszköz, azonban egyáltalán nem mindegy, mire és hogyan használjuk a háztartás talán legfontosabb gépét.

Vajon Te is elköveted a leggyakoribb hibákat az élelmiszerek hűtése közben?
Megmutatjuk hogyan és mit tárolj a hűtődben, így könnyebben átlátható lesz és a pazarlás is csökkenthető.

Függetlenül attól, hogy milyen étrendet követünk, rendkívül sokféle élelmiszert fogyasztunk, többségünk azonban nem tudja, hogyan érdemes tárolni ezeket. Az LG szakértői most néhány hasznos tippel segítenek abban, hogyan használhatjuk okosan és biztonságosan a hűtőszekrényünket, hogy a különféle ételek minél tovább megőrizzék frissességüket és állagukat. A cikk végére Te is pontosan tudni fogod, hogyan hozd ki a 100%-ot hűtőszekrényedből.

Állítsd be jól a hőmérsékletet!

„Ahhoz, hogy az ételek a lehető legtovább frissek és biztonságosan fogyaszthatóak maradjanak, a hűtő hőmérsékletét állítsuk 4 °C-ra, vagy ennél egy kicsivel alacsonyabb hőfokra” – tanácsolja Budai Nikoletta, az LG háztartásigép-szakértője. „Ennél magasabb hőmérsékleten a húsok és a halak romlanak meg, a túl hideg környezetben viszont a zöldségek és gyümölcsök fagyhatnak meg még akkor is, ha a zöldségtároló fiókba helyeztük őket.”

A hűtőben tárolt élelmiszerek számára az egyenletes hőmérséklet volna ideális, a gép ajtajának nyitogatásával azonban meleg levegőt engedünk be a készülékbe. Hűtőnk kiválasztásakor ezért keressünk olyan típust, amelynek belsejében legalább fél-egy fokos pontossággal biztosított az egyenletes hőmérséklet.

Polcútmutató – mit hova kell tenni?

Minden hűtőszekrény belsejében felülről lefelé csökken a hőmérséklet, azaz a készülék felső polcain van a „legkevésbé hideg”, alul pedig a leghidegebb. Ezt, valamint néhány élelmiszer-biztonsági szempontot mindenképpen érdemes szem előtt tartanunk a hűtő elrendezésekor.

Ezt figyelembe véve a legpraktikusabb tárolási módszerek a következők:

 • alsó polc (közvetlenül a zöldségtároló fiókok felett): itt van a leghidegebb, ide tedd a nyers húsokat, halat. Mindig lefedve tedd be a húst.
 • középső részben kb. 5 fok van, ide kerülhetnek a tejtermékek, sajtok, felvágottak és krémes sütemények
 • felső polcon tárold a felbontás után hűtést igénylő termékeket és a maradékokat. Ne tegyél forró ételt a hűtőbe, mindig előbb hűtsd le szobahőmérsékletre és utána tedd el. Lábos helyett használj tárolókat, amik egymásra halmozhatók, így helyet és energiát spórolsz!
 • a hűtő ajtajában a minimális hűtést igénylő élelmiszereket tárold, mint az üdítők, vaj, mustár

zöldségeket és gyümölcsöket a legmagasabb páratartalmú rekeszben érdemes tartani. A gyümölcsöknek a zöldségekhez képest alacsonyabb páratartalomra van szükségük, így érdemes őket külön helyen tárolni! A legújabb hűtőkben már attól függően állíthatjuk be a zöldségtároló rekesz páratartalmát, hogy zöldséget vagy gyümölcsöt tartunk benne.

Spóroljunk a hellyel! Mit nem kell hűtőben tárolni?

Sok termék szobahőmérsékleten is kiválóan eltartható – ilyen például a tojás, ami ugyan tovább eláll a hűtőben, mégsem a megszokott helyén, a hűtőajtóban érdemes elhelyezni, hiszen itt ingadozik a legjobban a hőmérséklet. Jó megoldást jelent erre a DoorCooling+ technológia, amely felülről külön hideg levegőt juttat az ajtó rekeszeibe, ezzel biztosítva az egyenletes hőmérsékletet.

Nem kell minden zöldséget, gyümölcsöt a hűtőben tárolni, mert egyes termékekre rossz hatással van a hideg levegő és elveszítik a bennük található vitaminokat és a jó ízüket.

Ezeket nem szükséges hűtőben tartani:

 • hagyma, fokhagyma: száraz, jól szellőző és sötét helyen tároljuk
 • avokádó: hűtőben nem tud megérni. A maradék avokádót viszont már hűtsük, hogy megakadályozzuk a romlást
 • burgonya: a hideg a keményítőt cukorrá változtatja, ez pedig változtat a zöldség ízén és állagán
 • paradicsom: a hűtőben elveszíti az ízét és vizesedik
 • sárgarépa és uborka: magas víztartalmuk miatt a nedves és hűvösebb helyen azonnal elkezdik magukból kiadni saját vízforrásukat. Szobahőmérsékleten tökéletesen tárolhatók
 • banán: a hűtéstől a gyümölcs héja hamarabb barnul, ami felgyorsítja az érési folyamatot
 • kávé: nagyon magába szívja a szagokat és a nedvességet, ezt jól zárodó tárolóban, fénytől védve tároljuk. Így tovább megőrzi az aromáját és ízét
 • méz: megcukrosodik és az ízéből is veszít, ha hűtőben tartjuk
 • olívaolaj: megdermed a hűtőben
 • kenyér: megpenészesedhet a nedvesség hatására
 • száraz sütemények: ha nem tartalmaz krémet a süteményünk inkább légmentesen záródó dobozban tároljuk, így tovább marad ropogós és megőrzi az ízét is

További élelmiszerek, amiket nem érdemes vagy nem szükséges a hűtőben tárolnod: ketchup, csokoládé, paprika, lekvárok, saláta öntetek, alma, különböző szószok, ecet, szalámi, vaj, érlelt sajtok, olívabogyó, bontatlan tej és joghurtok.

Ne pazaroljunk ételt!

Hűtőszekrényünk megfelelő használatával elkerülhetjük azt is, hogy a megvásárolt élelmiszerek egy része a kukában landoljon. Egy átlagos magyar fogyasztó például évente 33 kg olyan élelmiszert dob ki, amely megfelelő tárolással és tudatos tervezéssel megmenthető lenne. Természetesen az első lépés az, hogy ne vásároljunk túl sokat semmiből: csak azt tegyük a kosarunkba, amit belátható időn belül biztosan el fogunk fogyasztani. Bevásárlás előtt pedig nézzünk be a hűtőbe és írjunk listát! Bár a hűtőnkkel még nem tudunk telefonon beszélni, egyes hűtőket már távolról, a mobilunkról is irányíthatunk: a SmartThinQ alkalmazással például már a boltból gondoskodhatunk arról, hogy a bevásárlásból hazaérve megfelelő hőmérséklet várja a hűtőbe szánt élelmiszereket.

Nézz szét hűtő kínálatunkban és találd meg a Neked való tökéletes hűtőszekrényt!

Egyajtós hűtőszekrények

Alulfagyasztós kombinált hűtőszekrény

Felülfagyasztós kombinált hűtőszekrény

Side by Side hűtőszekrény

 

Hozzászólások letiltva.