Így állunk a robotokkal

Valószínűleg mindenki emlékszik még az amerikai Jetson család jövőben játszódó történetére, ahol Rosie, a robot segítette a família mindennapjait. Ma még ugyan az űrben nem alapítottunk új kolóniát, de a technológia érezhetően átszőtte egész életünket. Friss felmérésünkből* kiderült, hogy ma már az olyan mindennapos háztartási gépek nélkül, mint a mosógép vagy a hűtőszekrény elvesznénk a világban, de akadnak olyanok is, akik egy beszélgető vagy egy őrző-védő robotnak is örülnének. Lássuk a részleteket!

Annak ellenére, hogy saját bevallásuk szerint a válaszadóknak még alig 15%-a rendelkezik okostelefonnal vezérelhető eszközökkel (pl.: izzósor, lámpa, hangszóró vagy öntözőrendszer), érezhetően nem tudunk már a technológia nyújtotta előnyök nélkül létezni. A legtöbben hűtőszekrény és mosógép nélkül már el sem tudják képzelni az életüket, de a felmérésünk szerint minden második magyar laptop, tablet és mobiltelefon hiányában sem jutna egyről a kettőre. Érdekes, hogy a férfiak (84%) jobban hiányolnák a mosógépet, mint a nők (67%), a porszívóhoz viszont inkább a nők ragaszkodnak (51% vs 32%). A jövőre nézve pedig nem árt azt is tudni, hogy 10-ből 4 nő örülne egy őrző-védő robotnak, minden negyedik férfi azonban inkább egy beszélgető robotra vágyik.

*A felmérés 942 fő megkérdezésével készült, a 18 év feletti magyar internethasználó lakosság körében 2018 márciusában, a 18 év feletti magyar lakosságra súlyozva.

Minden második magyar szeretne egy háztartási robotot

 

Legfrissebb felmérésünkből* kiderült: amellett, hogy nagyon várjuk, hogy a robotika találmányai elérhetőek legyenek az orvoslásban, minden harmadik ember fél a robotoktól, és csak negyedük bízna meg az önvezető autókban. Azt is megtudtuk, 4-ből 1 ember úgy gondolja, hogy a robotok egyszer átveszik majd az irányítást az emberek felett. Íme, legfrissebb felmérésünk izgalmas eredményei!

Ember és robot két jó barát

Vagy azért, mert annyi dolgunk van, vagy egyszerűen ennyire lusták lettünk, ki tudja, mindenesetre felmérésünk rámutatott, hogy a magyarok fele örülne, ha lenne egy olyan robotja, ami segít a háztartási munkákban. Azt is ugyanennyien várják már, hogy a robotika legújabb találmányai, mint például a robotkéz mindenki számára elérhetővé váljanak az orvoslásban. Az önvezető autóban azonban egyelőre csak a válaszadók negyede bízna meg, és csak tizedük gondolja úgy, hogy teljesen rendben lenne, ha robotok is oktatnának gyerekeket.

Én, a robot vol. 2?

 

Annak ellenére, hogy a technológia már az életünk része, a válaszadók több mint 30%-a fél a robotoktól, az emberek negyede pedig úgy gondolja, hogy a robotok egyszer átveszik majd az irányítást az emberek felett. Sőt, majdnem minden második ember úgy véli, hogy a legtöbb, ember által végzett munka helyettesíthető gépekkel, és elismeri, hogy az intelligens asszisztensek (például a hanggal vezérelhető internetes keresők és mobilos szoftverek) tulajdonképpen a modern kor poloskái.

*A felmérés 942 fő megkérdezésével készült, a 18 év feletti magyar internethasználó lakosság körében 2018 márciusában, a 18 év feletti magyar lakosságra súlyozva.

Hozzászólások letiltva.