Így öltöztesd az otthonod ünnepi fénybe

Sárga háttér előtt egy kislány, világító fényfűzérrel

Mi sem jelzi jobban a karácsony közeledtét, mint amikor felkerülnek az utcákban az ünnepi dekorációk, a házakra a fényfüzérek. A LED világítások felhelyezése bizony sok tervezést és energiát igényelhet, de egy jól eltalált, hangulatos kültéri díszítésnek nem csak mi örülhetünk, hanem még a környékünkön élők is csodájára járhatnak. Az Euronics most összegyűjtött 5+1 tippet, amelyek segítségével bárki meghitt hangulatot teremthet otthonában, kültéren és beltéren egyaránt.

1. Igazítsuk a színeket otthonunk stílusához

Esti karácsonyi fény egy havas házikón

A karácsonyi dekorációk kiválasztásakor a fényfüzérek világításának színe az egyik legfontosabb szempont. A meleg fényű fényfüzérek meghitt hangulatot teremtenek, és ideálisak azoknak, akik az otthonos légkört kedvelik. A hideg fényű fényfüzérek modern és tiszta megjelenésükkel  azoknak ajánlottak, akik a letisztult dizájnt részesítik előnyben. A színes változatoktól általában inkább tartanak az emberek, pedig egy jó színhőmérsékletű LED sorral rendkívül nosztalgikus és meghitt hangulatot teremthetünk, mintha az otthonunk egy díszes mézeskalács házikó lenne.

2. Fő a biztonság

Amennyiben fényfüzérekkel díszítjük a házunkat, mindig fokozottan figyeljünk a biztonsági előírásokra. Már vásárlásnál is ügyeljünk arra, hogy a termék IP44-es védelemmel legyen ellátva, ami azt jelenti, hogy védve van az 1 mm-nél nagyobb szilárd részecskéktől és a minden irányból érkező fröccsenő víz ellen. Ezt a termékek leírásában, dobozán tudjuk ellenőrizni.

Kültéri fényfűzér felhelyezése az ablakon

Ezen kívül rendszeresen ellenőrizni kell a kábeleket, hogy ne legyenek rajta sérülések. A beltéri dekor világításokat se hagyjuk soha bekapcsolva, ha elmegyünk otthonról, és érdemes rendszeresen ellenőrizni, hogy ne melegedjenek túl használat közben. Amennyiben hosszabbítókábelekre is szükségünk van, azok minőségét is vizsgáljuk meg rendszeresen, és kültéri használat esetén csak kifejezetten erre a célra gyártott eszközöket működtessünk.

3. Mérjünk le mindent előre

Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor már félig körbetekertük a kerti fenyőn a LED sort, majd egyszer csak elfogy a kábel a kezünkből. Ha nem szeretnénk ezen bosszankodni, érdemes előre felkészülni, és a valós igényeinknek megfelelő dekorvilágítást vásárolni. Ehhez segítségünkre lehet egy egyszerű fonalgombolyag is, amivel lemérhetjük, hogy hány méteres kábelre van szükségünk, így már kevésbé nyúlhatunk mellé vásárlás során. Természetesen ne csak a díszíteni kívánt területet mérjük le, az áramforrás távolsága is elengedhetetlen információ.

4. Engedjük el a fantáziánkat

Karácsonyi dekoráció koszorúval és fénnyel

Ma már számtalan kivitelezésben találhatunk LED dekorációkat, így bátran kísérletezhetünk az egyszerű soros fényeken kívül egyéb megoldásokkal is. Az előszoba feldíszítésével például rögtön ünnepi hangulatba kerülhet bárki, aki otthonunkba belép. Amennyiben nem akarjuk túl nagy fába vágni a fejszénket, akkor az ablakokat is díszíthetjük világító dekorációkkal, vagy az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendő ablakmatricákkal. Az elemes fényfüzérek fenyőágra tekerve is egyszerű de nagyszerű díszei lehetnek az ablakpárkányoknak, polcoknak. A gyerekek szobáját pedig a számtalan méretben és színben kapható figurás fényfüzérekkel dobhatjuk fel.

5. A fényeken túl

Természetesen a világító dekoron túl is van élet, sőt a harmonikus díszítéshez érdemes egyéb elemeket is bevetni. Ajánlott olyanokat választani, amelyek színvilágukban és anyagukban harmonizálnak a lakás további díszítésével. A klasszikus megoldások közé tartoznak az ajtódíszek, mint például a koszorúk és a bejárati dekorációk. Az elmúlt évek sztárdekorációi egyértelműen a skandináv ihletésű manók, amelyek számtalan méretben és színben kaphatóak. Az igazán hedonisták akár világító verzióban is megvásárolhatják, így két legyet ütnek egy csapásra. Továbbá, a különböző textúrájú puha párnák és ünnepi mintájú takarók is kényelmes, hangulatos környezetet teremtenek a hideg téli napokon. Végül, ne feledkezzünk meg az ünnepi illatokról sem! A karácsonyi illatos gyertyák vagy aroma diffúzorok is hozzájárulnak az ünnepi légkör kialakításához.

+1 A megfelelő tárolás a fényfüzér hosszú életének titka

A karácsonyi szezon végén a világító dekorációk tárolása kulcsfontosságú azok hosszú élettartamának és jó állapotának megőrzése érdekében. Először is gondoskodjunk a dekorációk tisztításáról és ellenőrzéséről. Használjunk kifejezetten erre a célra tervezett tárolódobozokat, amelyekben külön rétegek között helyezhetjük el a fényfüzéreket, ezzel elkerülve a sérüléseket és a bosszantó csomók kialakulását. Ne felejtsük el megjelölni a dobozokat, hogy a következő szezonban kevesebb fejtörést okozzunk magunknak a keresésük során. Ideális hely a tárolásra a hűvös, száraz és sötét helyiség, ahol a dekorációk nem érhetik közvetlen napfény vagy nedvesség.

Hozzászólások letiltva.