Ne add fel! Így tartsd meg az újévi fogadalmad

Fiatal lány egészséges turmixot fogyaszt

Válassz egészségesebb életmódot az új évben!

 

Sokan teszünk újévkor fogadalmat, melyek a legtöbbször az egészséges életmód és a sport köré szerveződnek. De hogyan tartsuk meg a motivációt egész évre, hogy tehetjük egyszerűbbé a céljaink elérését? Az Euronicsnál most eszközökkel és tippekel szeretnénk segíteni neked abban, hogy hosszú távon is be tudd tartani az egészséged megóvására tett fogadalmaidat.

Egészségesen és finoman

Ami egészséges, az lehet finom is, sőt! A vezető étkezési tanácsadók napi öt adag zöldség és gyümölcsféle fogyasztását javasolják. A legtöbben el sem tudjuk képzelni, hogyan is lehetséges ennyit megenni. Persze egy-egy szelet paradicsom vagy paprika elfogy a szendvicsünk mellé, elrágcsálunk egy almát uzsonnára, de ötször egy nap? Itt jönnek képbe a gyümölcs- és zöldséglevek. Egy gyümölcsprésben kedvenceidből másodpercek alatt kész a friss lé, amiben biztosan nincs tartósítószer, van viszont sok vitamin, ásványianyag és rost. Sok diéta és edzési program ajánl tejes turmixot és smoothie-t is, ami tökéletes lehet a sokszor és nagyon helytelenül elmulasztott reggeli főétkezésre, vagy a köztes étkezésekre. Könnyen elkészítheted otthon is! Dobáld be a turmix készítőbe kedvenc gyümölcseid, öntsd fel tejjel, gyümölcslével vagy növényi itallal és már indulhat is. Hogy egy igazi energia- és tápanyagbombát kapj, adj hozzá zabpelyhet, búzakorpát, lenmagot vagy fehérjeport, és biztos, hogy eszedbe sem jut napközben nassolni. Ha smoothie készítő géped van, már rögtön egy kulacsban készül el az italod, így könnyedén magaddal is viheted.

Egészséges és finom

Igazán friss kenyér

A pandémia kezdete óta sokan saját kenyeret és péksüteményt sütnek továbbra is. Ezt a tudást az életmódváltásnál is hasznosíthatod. Sokat kárhoztatják a kenyérfogyasztást, mint az elhízás egyik fő okozóját. Pedig az ún. összetett szénhidrátokra az emberi szervezetnek nagy szüksége van, a napi energiabevitelünknek minimum a felét, de inkább 60-65 százalékát szénhidrátoknak (keményítőknek, gyümölcscukornak) kéne adnia. Nem mindegy persze, milyen minőségű és fajtájú lisztet használunk a kenyerünkbe. A saját kenyeredet pedig olyan alapanyagokból készítheted el, amit az étrended megenged, így olyan étel kerül az asztalra, amiben tudod mi található. Nem mellesleg sokszor költséghatékonyabb is magunknak sütni a kenyeret. Ha gluténmentesen étkezel, az sem lehet probléma, már a legtöbb élelmiszerboltban elérhetők speciális lisztek erre a célra. A házikenyér elkészítése sem feltétlenül ördöngös mutatvány, kenyérsütővel egyszerűen bekészíted a hozzávalókat és a gép elvégzi helyetted a piszkos munkát. Este beállított sütődet reggelre kész is a mindennél finomabb friss kenyér. Ha soknak bizonyul, és már nem tudjátok megenni, semmi gond, könnyen le is fagyaszthatod.

Süsd otthon a kenyered!

Társ a sportolás közben

Ha belekezdesz egy komolyabb edzésprogramba, egy-két edzés után könnyen elfogy a lendület. Ez általában tovább kitart, ha személyi edzővel dolgozol, de az persze nem olcsó mulatság. Szerencsére ma már az edzésed nem csak az edződ figyelheti, hanem akár az órád is. Egy egyszerűbb aktivitásmérő is segíthet vezetni a sportolásra szánt idődet, elégetett kalóriákat, megtett kilométereket. A komolyabb okosórák pedig számtalan kiegészítő szolgáltatást nyújtanak, és letölthetsz hozzájuk különböző egészségügyi applikációt is. Segítségükkel figyelheted és kontrollálhatod egyebek mellett az alvásidőd, pulzusszámod és véroxigénszintedet is. Ha az órához tartozó alkalmazásban követed a fejlődésed és eredményeidet, jelentős motivációt kaphatsz a folytatáshoz is.

Társ a sportolás közben

Zenével még könnyebb

Edzés közben a legtöbben szeretünk zenét hallgatni. A zenemegosztókon külön tracklistek vannak, amik segítenek az edzésben, gyorsabb, illetve lassabb tempót diktálva. Akár ki is egészítheted a testmozgást más, hasonlóan hasznos időtöltéssel. Hallgathatsz hangoskönyvet, kedvenc podcastedet, de akár nyelvet is tanulhatsz közben. Mindehhez nincs másra szükség csak a telefonodra, vagy egy MP3/MP4 lejátszóra és egy fülhallgatóra. Edzéshez a vezeték nélküli modellek nyújtják a legjobb lehetőséget, amiből már találni kifejezetten sportoláshoz kialakított darabokat is.

Végül következzen néhány tipp, amik fejben segítenek garantálni a sikert

  • A motiváció meghatározása: Döntsd el miért csinálod, mi a célod! Szeretnéd magad jobban érezni a bőrödben? Vagy csak zavar a pár kiló plusz? Más céljaid vannak? Csináld magadért, hogy te jobban érezd magad, ne külső nyomásra, mert az nem fog sokáig kitartani. A leghasznosabb, ha számszerűsíthető, de reális célokat tűzöl ki magad elé.
  • Kis lépések: Ne változtass meg egyszerre mindent, mert a hirtelen és sok lemondás elveszi a kedved. Először változtass a reggeliden vagy az esti rutinodon. Iktass be rövid testmozgást 2-3 naponta. Ha túl sok a változás, nehéz elkötelezni magad. Az eredményeket látva úgyis megjön a kedved, „megtanulod” élvezni ezeket a tevékenységeket, és fokozhatod az erőfeszítéseid.
  • Tervezz előre: Tervezd be a napodba az új szokásokat! Ha smoothie-t szeretnél reggelizni, legyen hozzá alapanyag! Ha reggel futni szeretnél, állítsd be korábbra az ébresztőt! Vedd meg az edzőtermi bérletet! Ha már pénzt költöttél rá, el fogsz menni. A listaírás mindig segít a felesleges költségek vagy tevékenységek lefaragásában.
  • Ne add fel: Kimaradt egy hét az edzéstervből, nem baj. Volt egy baráti vacsora, ahol nem tudtad tartani a diétád, az sem probléma. Következő nap mindig újrakezdheted. Ne ijedj meg a hullámvölgyektől, legyél rugalmas és térj vissza a kitűzött célhoz!
  • Ünnepeld meg a sikereket: Heti 1-2 edzés is lehet siker, örülj neki, ha kialakult az új szokás és tegyél még egy lépést! Fogytál 2 kilót? Legyél büszke magadra! Inspiráljon, hogy jó úton haladsz! Ünnepeld meg a részeredményt! Vegyél magadnak valamit, amire rég vágytál, tölts egy órát azzal, amit a legjobban szeretsz, vagy más módon jutalmazd meg magad! Néha akár egy kis csalás is belefér.

 

Hozzászólások letiltva.