Itt a fűtésszezon: Faaprítási tippek kezdőknek és haladóknak

Favágás baltával

Az ősz beköszöntével egyre inkább gondolnunk kell a fűtési szezonra is. Akár egész télen fával fűtünk, akár csak a a hangulat kedvéért gyújtanánk be néha a kandallót, nem mindegy, hogy milyen eszközzel állunk neki a tűzifa aprításának. De hogyan válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb eszközt? Mire ügyeljünk használatuk során? Hogyan óvjuk meg saját testi épségünket? Egyáltalán hogyan vágjunk fát? Ezekben a kérdésekben segítünk eligazodni a következőkben.

Ismerd meg az eszközeid!

Ha saját magad akarsz fát vágni, jó, ha a vásárlás előtt képbe kerülsz a különböző szerszámok közötti különbségekkel. Alapvetően a felhasználni kívánt fa feldolgozottsága és mennyisége az, ami az egyes eszközök közötti választásban segítségedre lesz:

  • A fejsze az álló fák kivágására szolgál. Vékony fejjel és hosszú pengeéllel rendelkezik. Hosszú nyelű, kétkezes szerszám.
  • A fahasító baltának vastagabb ék alakú feje és rövidebb éle van. Rönkök felhasogatására használható. Rövid vagy közepes nyelű, általában egykezes szerszám.
  • A kézi balta – esetleg szekerce – egy kis egykezes eszköz, amely csemeték kivágására vagy a törzsnél lévő ágak metszésére alkalmas.
  • Makacsabb, nehezen megrepedő rönkök hasítására kalapács és hasítóék együttesét használhatjuk.
  • A fahasáb gyors méretre vágásához, nagy mennyiségű fa darabolásához láncfűrészt ajánlunk.

A megfelelő szerszámokkal való munkavégzés mellett gondoskodj arról is, hogy a megfelelő védőfelszerelések is kéznél, vagy épp lábnál legyenek! De erről lent írunk részletesebben.

A láncfűrész kiválasztása

Egy bonyolultabb eszközről lévén szó, külön szót kell ejtenünk a láncfűrészek kiválasztásának szempontjairól. Alapvetően kétfajta láncfűrészt különböztethetünk meg működésük alapján, így beszélhetünk benzinmotoros és elektromos láncfűrészről, valamint az utóbbiból létezik akkus és vezetékes kivitel is.

A benzinmotoros láncfűrészre jellemző a nagyobb méret, a mobilitás és a nagyobb erő. Az elektromos fűrész jellemzően kisebb, illetve kevesebb a fogyasztása és csendesebb a működése, mint a benzinmotoros modelleknek. Az akkus eszközök természetesen nagy mozgásteret biztosítanak használójuk számára, de az akkumulátort csak véges ideig lehet egyszerre használni. Ha az lemerül, szüneteltetni kell a munkát vagy pótakkuval folytatni. A vezetékes változat jelenti a legkönnyebb típust, ezt nyilván nem kell se benzinnel megtölteni, se árammal feltölteni, a vezeték miatt viszont kevésbé mobil, és szükség lehet hosszabbítóra is.

A választásnál ezek figyelembevételével azt érdemes mérlegelni, hogy az eszköz mennyire könnyen kezelhető, milyen gyakran és milyen hosszan akarjuk használni és mennyire akarjuk, hogy csendesen működjön (természetesen a legcsendesebb láncfűrész használata is jelentős zajjal jár).

A penge hosszának kiválasztásánál ökölszabályként elmondható, hogy otthoni használatra általában 30-35 cm hosszúság elegendő, a hosszabb, akár 70 cm fölötti eszközök használata már inkább profiknak javasolt.

A legtöbb láncfűrész számos funkcióval, extrákkal is bír, ezek közül a leghasznosabbak a vibrációcsökkentő funkció, a berántássegítő funkció, az automatikus olajkenés, a láncfék, az alacsony visszarúgás, a levegőtisztító funkció és a hordtáska.

Első a biztonság!

A favágás kellő figyelmet és elővigyázatosságot követel meg. Figyeljünk a saját biztonságunkra, adott esetben viseljünk védőeszközt is:

  • a favágáshoz, aprításhoz a megfelelő öltözet a hosszú nadrág, ami vastagabb anyagból készült, és munkavédelmi kesztyű;
  • a szemünket egy erre a célra kialakított védőszemüveg segítségével védhetjük meg;
  • egy védősisak a fej fölötti vágások esetén kiemelten fontos lehet, a fák kivágásánál akár életet is menthet;
  • hallásvédelem: a profi láncfűrészek 125 dB hangosak is lehetnek, fülvédő vagy füldugó ajánlott a használatukkor;
  • lábbeli: a megfelelő biztonsági csizma vagy cipő használata véd a ráeső rönköktől, egy acélbetét pedig biztonságot nyújt a lábfej számára. Nagyon fontos, hogy a talp legyen csúszásmentes.

 

Felkészülni, vigyázz, kész, hasítás

A rönkök hasogatásához kemény felületre lesz szükséged, ez lehet akár egy öreg fatönk, egy nagyobb, lapos rönk vagy tömörített föld is. A puha talaj vagy fű elnyeli a baltabecsapódás energiájának nagy részét.

A rönköt úgy állítsd a talapzatra, hogy a fa száliránya és az esetleges nagyobb repedések párhuzamosak legyenek a hasítóbalta pengéjével. A rönkön lévő görcsöket (azokat a területeket, ahol a fa ágai a törzshöz kapcsolódnak) nehéz átvágni, ezért ezeket úgy rendezd el, hogy a pengének ne kelljen ezeken átmennie.

A rönkhasításának megvan a maga fizikája, ezért meg kell találnod, hogy pontosan milyen messze állj, mennyire lendítsd hátra az eszközt, és így tovább. Alapvetően minél lejjebb fogod a markolatot, annál nagyobb lesz a lendítésed íve, és ezért annál nagyobb lesz a balta ütésének ereje. Tartsd a szemedet azon a ponton, ahol a pengét szeretnéd, hogy landoljon, a többit pedig a kéz-szem koordinációnak kell elvégeznie.

Egy kis trükk: a rönköt lazán körbetekerhetjük egy lánccal, amit egy S-alakú horoggal fogunk össze, mielőtt elkezdjük az aprítást. Ennek köszönhetően a rönk állva marad, miközben hasítjuk  – így nem kell minden egyes darabot visszahelyezni, elfelezhetjük, negyedelhetjük, vagy annyi apró fadarabra hasíthatjuk, amennyire csak akarjuk.

A fa raktározása

A fahasábokat begyújtás előtt rakásban kell halmozni, hogy minél jobban kiszáradjanak. Magától értetődik, hogy a fa elhelyezése csapadéktól, nedvességtől elzárt, jó szellőzésű helyen történjen. Minél több levegő kering a rönkök körül, annál gyorsabban száradnak, ezért a hasábok felhalmozásánál a kellő közök meghagyására ügyelni kell. Ha tehetjük, legalább egy éve száradó hasábokat használjunk tűzgyújtásra.

Ezután már csak a fa begyújtása következik, ami persze önmagában is egy művészet, mindenki más és más technikával eszközökkel dolgozik, de erre már nem térünk ki ebben a cikkben.

Hozzászólások letiltva.