Lejárt a szárítókötelek kora – Miért érdemes szárítógépet vásárolni?

A mai rohanó világban egyre kevesebb dologra jut időnk. Miért pont a mosás, teregetés és vasalás körforgására pazarolnánk azt az időt, amit a családunk és barátaink körében tölthetnénk?

A szárítógép egyre több háztartásban nyújt megoldást, főleg télen, amikor a szellőztetés hiánya megnehezíti, és egyben lassítja is a beltéri szárítást.
Gyorsan, hely és időtakarékosan is lehet szárítani, csak a megfelelő háztartási gépet kell kiválasztani. Alábbi cikkünkben ehhez nyújtunk egy kis segítséget, hogy megtaláld a számodra tökéletes készüléket!

Lássunk néhány érvet, miért is éri meg szárítógépet vásárolni:

  • a hagyományos teregetéssel ellentétben a lakásban nem növeli meg a helyiség páratartalmát, nem csorog többé az ablakról a víz és a vakolat is a plafonon marad, a szárítógép kiszívja a ruhákból a nedvességet és egy tartályban gyűjti össze
  • gyorsabban megszáradnak a ruháink
  • ruháink érezhetően puhábbak lesznek, mint hagyományos szárítás során
  • nem kell napokig kerülgetni a ruhaszárítót
  • nagyobb létszámú családok és kisebb lakások esetében fontos a gyors száradás, hiszen addig nem tudunk újabb adagot mosni
  • nyári időszakban a szabadtéri teregetésnél figyelni kell arra, ha allergiás van a családunkban, a pollenek a textíliákra rakódhatnak, ami számukra kellemetlenséggel járhat

Milyen fajták közül választhatunk?

A hőszivattyús és kondenzációs kategória mellett ma már létezik egy harmadik típus is, a 2in1 mosó- és szárítógép, ami kisebb lakásokba ideális választás.
Nézzük, mit kell tudni az egyes típusokról, és milyen egyéb extra funkciók tartoznak hozzájuk!

Hőszivattyús szárítógép:

Mindenki számára fontos az energiatakarékosság, ebből a szempontból ez a legmegfelelőbb választás. Működése olyan, mint egy fordított hűtőszekrény, ennél a típusnál a szárítási folyamat mindig nagyon kímélő lesz, tehát kifejezetten hőre érzékeny textíliák szárítására is alkalmas. A termék életciklusát figyelembe véve az alacsonyabb energiafogyasztás miatt a magasabb beszerzési ára megtérül.

Előnyök: Korszerűbb és „okosabb” berendezéseknek tekinthetők , amelyek akár 40%-os energiamegtakarításra is képesek. Alacsonyabb, 50-55°C-os hőmérsékleten szárítanak (szemben a hagyományos gépeknél általános 70-80°C-kal), így jobban kímélik a kényes ruhadarabokat.
Amire figyelni kell: Az alacsonyabb hőfok miatt azonban a szárítási idő általában hosszabb.
Ajánlatunk: Hőszivattyús típus például az A++ energiaosztályú, 7 kg kapacitású BOSCH WTH85201BY , amely LED kijelzője segítségével gyakorlatilag mindenről értesít bennünket, a hátralevő időtől kezdve, a kondenzvíztartály telítettségén át egészen a szűrőtisztitásig. Külön programmal rendelkezik a gyapjú ruháknak, a törölközőknek, a sportruháknak, a tolltöltetű anyagoknak, az ing vagy a blúz szárításnak, no meg persze van rajta mix program is, ha így is spórolnánk az idővel.

Kondenzációs gépek

A kondenzációs gépek meleg levegőt keringetve szárítanak, a vizes levegő pedig cseppfolyóssá válva (kondenzálódva) gyűlik össze egy tartályban.

Előnyök: Csendesen működnek és rugalmasabban lehet elhelyezni őket, hiszen használatukkor nincs szükség levegőelvezető-csőre és csőkimenetelre sem.
Amire figyelni kell: A szárítás során kicsapódó víz egy tartályban gyűlik össze, amit rendszeresen üríteni kell.
Ajánlatunk: 8 kg szárítási kapacitással és LED kijelzővel rendelkezik az AEG T6DBG28S kondenzációs szárítógép, aminek kiemelt erőssége a gyapjú program, melyet Woolmark tanúsítvány bizonyít. Emellett van külön ágynemű, kímélő, vasaláskönnyítő, farmer és műszál programja is. Sőt, még azt is megtehetjük, hogy késleltetett indítást állítunk be a gépen, vagyis gyakorlatilag úgy időzíthetjük a szárítást, ahogyan csak szeretnénk.

Mi a megoldás arra, ha nincs elég hely a lakásban külön két gép számára?
A lakásokban általában a fürdőszobában helyezik el a mosógépet, de neked nincs elég helyed mind a két gép számára?

A legjobb megoldás erre a mosó-szárítógép. Használhatjuk csak mosásra vagy szárításra, de lehetséges opció a mosás és szárítás funkció egymás utáni használata is. A mosó-szárítógépeknek számos előnyük van. Elsőként időt spórolunk meg, hiszen mosás után nem kell kiszedni a ruhákat és áttenni őket egy másik készülékbe. Továbbá a legújabb típusú korszerű mosó-szárítógépek már kevesebb energiát és vizet használnak fel, és a tartályt sem kell ennél a típusnál folyamatosan üríteni, mert a kifolyócsövön keresztül eltávozik a ruhákból kivont víz.

Előnyök: Csak egyetlen gépre van szükségünk. Ez a megoldás nem csak helytakarékos, de a pénztárcánkat is kíméli. Ráadásul elég egyetlen gép kezelését és ápolását kitapasztalni. A mosó-szárítógép bekötése egyszerű, ugyanúgy kell eljárni, mint egy hagyományos mosógép bekötése esetén.
Amire figyelni kell: Fontos tudni, hogy ezeknél a típusoknál a szárítási kapacitás kevesebb, mint a mosási. Vagyis egy teljes töltet mosást két szárítási programmal lehet megszárítani, vagy a kimaradt adagot ki kell teregetni. (Egy 9/6 kg ruhakapacitású gépnél maximum 6 kg ruhát tegyünk csak a készülékbe.)
Ajánlatunk: Az LG F4J6VG0W mosó- és szárítógépének mosási kapacitása 9kg, szárítási kapacitása pedig 5 kg. Erőssége a 6 Motion Direct Drive technológia, aminek köszönhetően többféle irányba mozog a mosódob. Az előző berendezésekhez hasonlóan szintén rendelkezik LED kijelzővel, de ami eggyel különlegesebbé teszi, hogy WIFI-vel és NFC technológiával is fel van szerelve. Így távolról is vezérelhetjük a gépet, az alapprogramokon (például gőzfunkció, allergiavédelem, gyors mosás) túl további mosási programok letöltését is lehetővé teszi, valamint diagnosztikai és problémamegoldási opciókat kínál.

DUPLÁN kettő az egyben!

Végül, de nem utolsó sorban itt egy full-extrás mosószárító, az LG FH6G1BCH2N TwinWash, ami nevével is sejteti, hogy nem egy szimpla gép, hanem gyakorlatilag egy dupla mosógép: egy normál és egy mini méretű mosógép egybeépítve, szárító funkcióval kiegészítve. A TwinWash a 6 Motion technológia mellett az intelligens SmartThinQ alkalmazással is rendelkezik, aminek segítségével a készülék bármikor és bárhonnan elérhető és vezérelhető. Az alapfelszereltség összesen 30 mosási alapprogramot és rengeteg egyéb extrát tartalmaz. Sokféle centrifugálási fokozat közül is választhatunk, van például gyűrődésvédelem és habzásfigyelés opció is, de ruhadarab hozzáadási funkcióval is ellátták, ami lehetővé teszi, hogy egy-egy kimaradt darabot akár az elindítás után is beletegyünk a gépbe. Szárításkor a normál program mellett választhatjuk a víztakarékos eco módot is.

Ápoljuk megfelelően készülékünket!

Bármelyik szárítógépre is essen a választásunk, a megfelelő tisztításra mindig figyeljünk oda! Ne felejtsük el minden tisztítási művelet előtt áramtalanítani a gépet!

  • A szárítógép külső burkolatának tisztításához használjunk szappanos vizet vagy egy nedves mikroszálas törlőkendőt! A nedves felületet pedig mindig töröljük szárazra!
  • Az ajtó tisztítása legyen elsődleges, hiszen az ajtó belső részéről a lerakódott szöszöket el kell távolítani.
  • Mivel a szűrők is minden szöszt összegyűjtenek, kiemeleten fontos ezek tisztán tartása is. A szűrőket a ruhák kipakolása után töröljük át a nedves ruhával!
  • S végül, de nem utolsó sorban, időnként érdemes a dob belsejével is foglalkozni. Ezt egy ecetes törlőkendővel tegyük, hogy a szárítás során az öblítőszer és a mosószer lerakódásaiból létrejött vékony réteget is eltüntessük!

Ha szeretnél még többet megtudni az egyes szárítógép típusokról, esetleg szükséged van segítségre a választáshoz, kérdezd bátran szakértőinket országosan elérhető üzleteink bármelyikében, vagy böngészd át webáruházunkat! Szívesen olvasnál még a témában? Ajánljuk figyelmedbe ezt a korábbi cikkünket a szárítógép választásról.

Hozzászólások letiltva.