E-sport 2. – Lépj be te is az e-sport világába!

Gamer kiegészítők - billentyűzet, fejhallgató, egér, kontroller

Cikkünk első felében röviden bemutattuk, hogy az esport bizony többet jelent ma már, mint sötétben gubbasztó játékrajongók táborát. Már Magyarországon is komoly versenyeket szerveznek és a magyar csapatok nemzetközi versenyeken is megmérettetik magukat. Ha nem csak nézője lennél az e-sportnak, hanem kedvet kaptál a játékokhoz, akkor nézzük mi kell egy kezdő gamer felszereléshez!

Gamer laptop vagy Gamer PC

Mindenek előtt kell egy erős gép, ami bírja a multiplayeres játékok terhelését és tudja nyújtani a megfelelő fps számot. Akár asztali gépet, akár laptopot keresünk erre a célra, ma már könnyen találunk személyreszabható és bővíthető gépet mindkét kategóriában. Nem tudsz dönteni, hogy melyiket válaszd? Katt ide és olvasd el korábbi cikkünket a témában: Gamer vagyok és laptopon játszom!

Ha már megvan a gamer géped, nézzük milyen további kiegészítőkre lesz szükséged.

Gamer egér

Első ránézésre a gamer egér általában onnan ismerhető fel, hogy sokkal látványosabb designelemekkel van ellátva (ilyen például az RGB világítás), illetve olyan extrákat tesznek rá, mint a csúszásgátló az oldalán vagy az extra gombok, melyek megkönnyítik a játékot. Elsődleges szempont a megfelelő, ergonomikus kialakítás. Vásárlás előtt mindenképp teszteljük, hogyan illeszkedik a tenyerünkbe. Emellett fontos, hogy fejlett szenzorral rendelkezzenek, és ezáltal precízen és gyorsan lekövessék a játékos mozgását, hiszen sokszor ezen múlhat egy-egy akció sikeressége. A pontosságot DPI-ben mérik, és ennek mértékét sokszor egy dedikált gomb segítségével tudjuk szabályozni.

A leggyakoribb kérdés, hogy vezetékes vagy vezeték nélküli verziót válasszunk. Technológiailag mindkét típusból találni kiváló minőségű modelleket. A vezeték nélküli egerek talán kényelmesebbek, és a játék hevében nem kell attól tartanunk, hogy a vezeték kihúzódik, vagy belegabalyodik valamibe, viszont sebességben és pontosságban nehezen veszik fel a versenyt zsinóros társaikkal. A különbség egyébként apró, nagyon magas szinten kell játszani ahhoz, hogy az ember megérezze azt a csökkentett késleltetést, amit a kábelen továbbított jellel el lehet érni.

Gamer billentyűzet

A gamer billentyűzet kritikus pontja a játékosok felszerelésnek, mivel az egér mellett a karakterek irányítása, a játékvezérlés ezen keresztül történik.  A megfelelő billentyűzet kiválasztása nem is olyan egyszerű, mivel ezek mindenféle színben és méretben megtalálhatóak. Kifejezetten játéktípusra szabott verziók is léteznek. A profi gamerek kifejezetten a mechanikus billentyűzetet kedvelik, mert ezek (szemben a hagyományos membrános vagy az ollós billentyűzettel) sokkal tartósabbak, és gyors, pontos kommunikációt biztosítanak. A billentyűzet RGB háttérvilágítása nagyon látványossá teszi a billentyűzetet. Természetesen nem csak esztétikai, hanem praktikus funkciót is betöltenek a különböző világítási beállítások. Nem mindig nappal játszunk, dolgozunk ezért előny, ha a billentyűzet gombjai világítanak is. Az extra világítás nem növeli a fogyasztást és a klaviatúra árát sem. A drága modelleknél sokszínű világítást kapunk.

Fontos szempont még a makrózáshoz a dedikált makró gombok megléte is. A megoldások eltérőek, de a drágább modelleken direkt, on the fly makrórögzítő gombot is találunk, plusz a billentyűzet saját memóriájába is elmenti ezeket a beállításokat, így bármilyen géphez csatlakoztathatjuk és előhívhatjuk makróinkat. Vannak olyan hardcore játékosok, akiknek ez a makrózás életmentő és napi szinten használják, azonban általános munkához, némi játékhoz tényleg nem sok szükség van rá. Különösen RPG-k és stratégiajátékoknál jelent előnyt ez a szolgáltatás, de azzal is számolnunk kell, hogy a speciális makró gombok miatt egészen más lesz a billentyűzet formája és kiosztása.

Gamer fejlhallgató

A játékra tervezett fejhallgatók olyan hangzást biztosítanak, mellyel valóban úgy érezzük, hogy szinte fizikailag is benne vagyunk a játéktérben. A magával ragadó, térhatású hangzás segít a tájékozódásban, ezáltal teljesítményünk is javulhat. Az ilyen típusú fejhallgatókhoz általában mikrofon is tartozik, mely a csapatjátékon belüli kommunikációhoz és a játékban való aktív részvételhez szükséges.

Egyéb gamer kiegészítők

A fenti gamer eszközök jelentették azt az alapfelszerelést, ami mindenképpen szükséges, ha komolyabban szeretnénk elmerülni a videójátékok világában, de ezeken kívül rengeteg gamer kiegészítő közül választhatunk még. A játékokhoz tervezett egérpadok, az ergonomikus kialakítású gamer székek és a többi kiegészítő a játékos teljesítményét javító és kényelmét biztosító célokat szolgálnak.

A legjobb dolog az e-sportban, hogy tényleg mindenki megtalálhatja azt a játéktípust és szintet, ahol jól érzi magát. Vannak, akik ehhez RGB LED-es termékeket vásárolnak, mások a legegyszerűbb perifériákat részesítik előnyben. Akadnak olyanok is, akik a legjobb grafikai beállítások mellett gyönyörködnek a játékokban, míg a legelvakultabb játékosok inkább a gyorsaságot helyezik előtérbe. Az online kártyajátékoktól a stratégiai csapatharcokon keresztül a háborús- és sportjátékokig számtalan lehetőség kínálkozik. Egyre többen vannak azok is, akik inkább csak nézik, ahogy mások játszanak. Ehhez sem árt egy kényelmes fülhallgató!

 

Hozzászólások letiltva.