A magyarok fele 25 000 Ft alatt költene az idei karácsonyra

Kis karácsony vagy nagy karácsony – az örök kérdés idén is lassan aktuálissá válik. A magyarok közel kétharmadának ugyanis nagy anyagi megterhelést jelent az ünnep, majdnem minden második ember szeretne 25 000 Ft alatti összeget költeni idén karácsonykor – derült ki friss felmérésünkből*. A magyarok zömében saját megtakarításból állják a karácsonyi kiadásokat, de a vásárlók közel tizede áruhitelt vagy hitelt (is) vesz fel. Sokan pedig akár már nyáron megveszik a karácsonyi ajándékokat. Íme, a felmérés eredményei!

 

Mennyit és miből költünk idén karácsonykor?

Felmérésünk szerint a magyarok közel fele 25 000 Ft alatti összeget szeretne költeni idén karácsonykor, közel 25%-uk azonban akár 50 000 Ft-ig is elmenne, sőt majdnem minden 10. ember akár 100 000 Ft-nál többet is áldozna a karácsonyi ajándékokra. A többség saját megtakarításából állja az ajándékokat, a vásárlók közel 15%-a azonban vagy hitelkártyával (is) fizet vagy áruhitelt/hitelt (is) vesz fel. A megkérdezettek közel kétharmada úgy gondolja, hogy a karácsony nagy anyagi megterhelés, mégis elenyésző azoknak a száma, akik egyáltalán nem ajándékozzák meg egymást.

 

Ajándékozási szokásaink

Az emberek zöme legfeljebb öt embert ajándékoz meg a karácsonyi időszakban, de majdnem minden negyedik válaszadó azt mondta, hogy 5-nél több embernek vesz valamilyen meglepetést. A válaszadók közel fele folyamatosan nyitva tartja a szemét, és akár már nyáron megvesz egy-egy dolgot a karácsonyfa alá, körülbelül ugyanennyien viszont inkább decemberre időzítik a „rohamot”. A Black Friday akciókat és az őszi kuponnapokat csak minden 10. ember használja ki, de az, hogy kedvezményes áron vásároljon karácsonyra négyből három vásárlónak fontos.

 

*A felmérés 997 fő megkérdezésével készült, a 18 év feletti magyar internethasználó lakosság körében 2017 novemberében, a 18 év feletti magyar lakosságra súlyozva.

 

 

Hozzászólások letiltva.