Mi kell a jó sütőtökhöz?

Jó sütő vagy főzőlap egészen biztosan

Itt a sütőtökszezon! A magas karotin és antioxidáns tartalmú, édes ízű zöldséget sokak szerint a legjobb sütőben elkészíteni.  De mi a legjobb módszer? Tepsibe tegyük vagy rácsra? Lefedjük vagy ne, és vajon kell-e alá víz? Az Euronics Műszaki Áruházlánc szakértője természetesen nemcsak a sütőtök elkészítéséhez ad hasznos tanácsokat, hanem abban is segít, hogy miként válasszunk sütőt és főzőlapot, ha épp új készülék vásárlása előtt állunk.

Egy konyha lelke a jó tűzhely, és szerencsére ma már számos típus közül választhatunk, így mindenki megtalálhatja azt, amelyik legjobban megfelel az igényeinek. Ha tűzhely vásárlás előtt, állunk a legfontosabb kérdés, hogy milyen energiaforrásról tudjuk majd üzemeltetni.  A klasszikus gáztűzhelyek mellett villany és kombinált készülékek közül is választhatunk.  Szigeti Gyula, az Euronics szakértője elmondja, hogy melyik típusnak mik az előnyei.

Gáztűzhelyek

A gáztűzhelyek általában olcsóbbak kombinált vagy villany társaiknál, és működtetésük is gazdaságosabb. A gáz főzőlapok rugalmasabban használhatók, a bekapcsolás után pedig nem kell a felmelegedésre várni, ezáltal azonnal elérhető a maximális teljesítmény. Gáz főzőlapok esetében elzárás után már nem tudjuk odaégetni az ételt. A gáztűzhely tökéletes választás lehet a távol-keleti konyha kedvelőinek, mivel a wok edényt ezen a legpraktikusabb használni.

Villanytűzhely

A villanytűzhelyek sok szempontból biztonságosabbak, mint a nyílt lángot használó gáztűzhelyek. Míg a gáztűzhely esetében a hő alulról felfelé áramlik, egy villanysütőnél a hő felülről és alulról is érkezhet egyszerre, ezáltal egyenletesebb hőkibocsátást biztosítva. Mindez nagyban megkönnyítheti és felgyorsíthatja a sütést, így bátran ajánlható azoknak, aki a főzések alkalmával is időhiányban szenvednek.

 

Kombinált tűzhely

Kombinált tűzhelyről akkor beszélünk, ha a gáz főzőlaphoz elektromos sütő tartozik. Ez a megoldás nem véletlenül a legnépszerűbb választás, hiszen egyesíti a gáz és a villanyenergia minden előnyét. Ha bizonytalanok vagyunk a döntésben, és a konyha kialakítása miatt lehetőségünk van rá, mindenképp kombinált tűzhelyt válasszunk!

Így süssünk sütőtököt!

A sütőtököt mindig alaposan mossuk meg, majd töröljük szárazra. Ezután vágjuk ketté, és vájjuk ki belőle a magokat. A legegyszerűbb szeletekre vagy falatnyi méretekre vágni, majd alufóliával vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezni. Vizet nem szükséges alátenni, és ha egészségesen szeretnénk elkészíteni, a cukrozást is felejtsük el! Előmelegített, 180-200 fokos sütőbe helyezve körülbelül egy óra alatt puhul meg. Alufóliával elegendő akkor lefedni, ha már pirulni látjuk a tetejét.

Tipp a sütők tisztításához

Sütőtisztításkor mindig vegyük ki a kiszerelhető tálcákat! Ha szeretjük az egyszerű és praktikus megoldásokat, válasszunk olyan készüléket, ahol a tálcákat egy sínnek köszönhetően könnyen „ki tudjuk gurítani”. Tisztítás előtt tegyünk a sütő aljára egy vízzel félig telt tepsit, majd az alsó melegítést használva melegítsük legalább fél órán át 70 fokon, hogy a belőle felszálló gőz feloldja a sütőbe rakódott szennyeződéseket. Ezután már kevesebb erőfeszítéssel tudjuk megtisztítani a sütőnk belsejét.

A fenti tippek mellett is nehéz egyedül meghozni a legjobb döntést? Az Euronics-nál országosan 68 üzletben és 64 városban, 650 szakértővel várják a vásárlókat, és mindenkinek segítséget nyújtanak, aki új háztartási gép vagy elektronikai eszköz vásárlása előtt áll.

Hozzászólások letiltva.