Minden, amit a képernyőről tudni érdemes

Modern, hangulatos nappali

Elvesztél a televízió szakzsargonban? Nem tudod mi alapján válassz tévét? Mekkora legyen, mi az a 4k és a 8k? Segítünk eligazodni és kiválasztani a legjobb televíziót, hogy kedvenc filmjeidet és sorozataidat a legjobb minőségben élvezhesd! Első és legfontosabb szabály, hogy a büdzséd keretein belül a legnagyobb felbontású tévét és legjobb típust válaszd! Ökölszabály: a nagyobb mindig jobb!

LED LCD, QLED – melyik technológia mit takar?

A LED LCD panel technológiája

Ezeknél a készülékeknél a háttérvilágítást LED-ek biztosítják. Az egyes képpontok az átmenő fehér fény egy részét takarják. Kétféle változatban elérhető: Edge LED és Direct LED, előbbiek vékonyabbak, de utóbbiak nagyobb kontraszttal és jobb színvisszaadással rendelkeznek. A LED LCD TV előnye a kiváló ár/érték arány.

Miért olyan különlegesek a QLED TV-k?

A QLED TV-k kihasználják a kvantum pontok által kínált számos egyedi tulajdonságot, mint például a “nagy fénysűrűséget”. A QLED, azaz quantum dotos panel szintén LED LCD technológiára épül, de annak továbbfejlesztett változata. A panelt egy ún. kvantumpontos színszűrővel is ellátták, amely megtöri a LED-ből érkező fehér fényt, és igazán mély fehérré változtatja, ezzel fokozva a színvisszaadási felület minőségét. A fénysűrűség arra utal, hogy a képernyő mennyire fényes, és a fényerő fontos tényező, mert befolyásolja a képminőség többi elemét. Először is, a kontrasztarány természetesen javul, ha nagyobb a fényerő. Ha a videók és képek fényes és sötét ábrázolása széles körben kifejezhető, azt hívjuk HDR-nek, azaz nagy dinamikus tartománynak.

A más technológiájú televíziók képéhez képest pl. videójáték-konzol használatakor is nagy különbség vehető észre. Az élethűbb színeknek köszönhetően még fokozottabb játékélményt ígér. De fényképek böngészésénél, illetve saját videóink visszajátszásánál is érzékelhető a tökéletes színmélység.

Még többet szeretnél tudni? Olvasd el korábbi cikkünket a témában ide kattintva!
Ebben részletesebben is írunk a további típusokról is!

Képernyő felbontás és méret

A képernyő felbontása

A legfontosabb paraméter a TV kiválasztásánál a képátló nagysága, ugyanis ez összefüggésben van az adott szoba méretével, valamint a távolsággal, ahonnan a TV-t nézzük. Jelenleg 16″ (40 cm) és 88″ (224 cm) közötti átlóméretek közül választhatunk. A nappaliba legalább 50″-es (126 cm) átlónagyságot válasszunk, amennyiben ezt a tér nagysága megengedi. Jobb televíziózási élményben lesz részed, valamint nagyobb távolságból nézheted.

Jelenleg a legelterjedtebb felbontások:

  • HD Ready – 1366×768 pixel. Elegendő 32″-es (81 cm) képátlóhoz
  • Full HD – 1920×1080 pixel
  • 4K Ultra HD – 3840×2160 pixel
  • 8K – 7680×4320 pixel

Ha prémium kategóriáról beszélünk, akkor elsősorban a 4K és 8K felbontásra gondolunk.

A képátló nagysága

A felbontás azonban kevés, ha önmagában vizsgáljuk meg. A képernyő mérete ugyanis befolyásolja a látványt, mivel minél nagyobb felületet kell lefedni, annál nagyobb lesz a pixelek közti távolság, amely a kép élességére van hatással. A kisebb méretű televízók megfelelnek konyhákba, gyerekszobákba és kisebb terekbe. Ideális a háztartás második TV-jeként. A nagyobb képátlóhoz nagyobb felbontás szükségeltetik. A felbontás hatással van a TV nézési távolságáraA magasabb felbontásnak köszönhetően közelebb lehet ülni a TV-hez anélkül, hogy az egyes pixelek rácsozatát látnánk.

Az optimális nézési távolság és méret

A TV-méretének kiválasztásakor fontold meg, hogy milyen messzire fogsz ülni, és milyen tartalmat fogsz leginkább nézni a TV-készüléken.

Képátló (1″=2,54 cm)/Mit fogsz nézni  SD programok, DVD filmek* HD programok, Blu-ray filmek*
39″-50″ (kb. 99-127 cm) 2,9-3,7 m 1,5-2 m
55″-65″ (kb. 140-165 cm) 4-4,8 m 2,2-2,6 m
75″-100″ (kb. 191-254 cm) 5,6-7,5 m 3-4 m

*Sok magyar TV csatorna még ma is SD-felbontásban sugároz (576p), de HD felbontásban (720p vagy 1080i) is egyre több műsor kerül sugárzásra már Magyarországon is.

Mi az a 4K TV?

A 4K-s tévékészülék egy 4K felbontású tévékészüléket jelent. A TV-nek 3840 vízszintes pixelje és 2160 függőleges pixelje van, összesen körülbelül 8,3 millió pixel. A TV termék-specifikációiban a felbontás általában “3840 x 2160” a 4K felbontású tévékhez. A 4K-ban szereplő “K”, azaz Kilo 1000 -et jelent, azaz egy ilyen TV kb. 4000 pixelt jelenít meg horizontálisan.

Milyen 4K tartalmak érhetők el?

Amikor a 4K-s televíziókat először bemutatták, nem volt sok nézhető 4K-s tartalom. Jelenleg számos film, sorozat, műsor áll rendelkezésre 4K felbontásban, így ez már nem jelent problémát.

Jelenleg a 4K-s tartalom különféle formái léteznek, a 4K műsoroktól, a 4K streaming szolgáltatástól és a 4K Blu-ray lejátszótól és a lemezektől egészen a 4K kamerákig vagy 4K okostelefonokkal készített UGC (felhasználók által készített) videókig. Körülbelül 80 csatorna működik világszerte 4K-ban (a Wikipedia szerint), és a VoD szolgáltatások, mint például a Netflix, az Amazon Prime, a Vudu és a Rakuten széles tartalomkínálatot biztosítanak, mint például a 4K-filmek és a TV-sorozatok.

Az utóbbi időben egyre többen néznek videókat 4K-s kamerák vagy okostelefonok segítségével, készítenek tartalmakat beépített 4K-s kamerákkal, és osztják meg más felhasználókkal olyan videómegosztó platformon keresztül, mint a YouTube, Twitch és a Vimeo.

Élvezd tartalmaidat 4K-szerű felbontásban

Nagyszerű lenne, ha az összes rögzített tartalmat 4K-ban forgatnák, de még mindig sok alacsonyabb felbontású tartalom van, összehasonlítva őket a 4K-s tartalmakkal. Szerencsére ez nem ad okot aggodalomra a felskálázó technológia miatt.

Tehát mi is az a 4K Felskálázás, és miért jó neked?

Amikor egy 4K-s TV-n alacsonyabb minőségű Full HD tartalmat nézel, akkor a felskálázás technológiája növeli a felbontást, valamint átalakítja és optimalizálja a 4K-s televízió képernyőjére. Más szavakkal, nem csak nyújtja a képet, hanem frissíti azt a 4K-s kijelzőhöz. A nagyítás automatikusan elemzi a felbontást a zaj csökkentése, a részletek javítása és az optimális kontraszt és szín biztosítása érdekében, így a tartalmat 4K-szerű minőségben tekintheted meg.

Mi az a 8K TV?

A 8K TV a legnagyobb felbontású TV, amely az utóbbi időben megjelent az UHD (ultra nagy felbontású) tévék között.  A 8K-s TV egy olyan televízió, amelynek képernyője 7680 vízszintes és 4320 függőleges képpontból áll, ami összesen körülbelül 33 millió pixel.

Lásd a képminőségbeli különbséget

Tehát, mennyivel jobbak a 8K-s tévék a hagyományos készülékekkel szemben? Hasonlítsuk össze őket a Full HD és a 4K UHD tévékkel.
A 8K-s TV felbontása négyszer nagyobb, mint a 4K-s UHD TV-é, és tizenhatszor nagyobb, mint a Full HD TV-é. A nagyobb felbontás azt jelenti, hogy több pixel képezi a képernyőt. Más szavakkal, ugyanolyan méretű tévéknél a pixelek sűrűbben vannak csomagolva ugyanazon a területen, ami sokkal kifinomultabb és valósághűbb képet ábrázol. Ez a tévézés során olyan érzetet nyújt, mintha a TV műsora ott lenne melletted a valóságban. Akárcsak a 4K -nál a 8K-s tévéknél is elérhető az AI felskálázás, így akár a HD tartalmakat is már 8K-ban élvezheted.

 

Az okostévé az okos otthon lelke

Az okostévé elsődleges ismertetőjele, hogy segítségével – Wi-Fi kapcsolat révén – internetezhetünk és számos alkalmazást is használhatunk, ráadásul az egyre népszerűbbé váló Video-on-Demand szolgáltatásokat, online videótékákat is könnyedén igénybe vehetjük. Manapság szinte már nem is kapni olyan készüléket, ami ne lenne „okos”, a különböző okostévék azonban egyes tulajdonságaik révén mégis eltérhetnek egymástól.

Miért SMART?

A SMART TV a hagyományos TV-től elsősorban a tartalom ábrázolásának lehetőségében különbözik, amelyhez az internet segítségével lehet csatlakozni. Ún. alkalmazásokkal működnek, amelyek vagy előre telepítettek vagy később telepíthetőek tetszés szerint.

Ezek segítségével könnyedén hozzá lehet férni olyan szolgáltatásokhoz, mint a Facebook, a Skype vagy a YouTube, de webböngészőt és egyéb szolgáltatásokat is használhatsz. Különböző olyan stream szolgáltatók műsoraihoz is hozzáférhetsz, mint pl. a Netflix vagy az HBO.

Kábel használata nélkül nézheted meg telefonod, tableted, vagy akár a számítógéped tartalmát is a TV-n.

Használd ki az okos funkciókat és hozd ki a maximumot az okostévédből!
Olvasd el, mi mindenre használható ide kattintva!

 

Hozzászólások letiltva.