Műanyagmentesség nem csak júliusban!

Környezetvédelem

A júliusnak ugyan vége, de nem kell, hogy véget érjen a műanyag mentes életmódra való törekvés is!

A világszerte egyre több embert megmozgató július folyamán futó kezdeményezés (Plastic Free July) célja, hogy tudatosítsa a műanyag felhasználás környezetre gyakorolt káros hatásait és felhívja a figyelmet az alternatívák keresésére.

Ebben a blogcikkben összeszedtük, hogy milyen termékeket ajánlunk a júliusi törekvések folytatásához, az egyszer használatos műanyagok kiváltásához hosszú távon.

Műanyagmentesség a konyhában

Bár a nagy melegben igazából a forró italok segítenek, valamiért mégis jobban esnek a jeges üdítők. Sajnos hozzászoktunk, hogy kartonszámra hordjuk haza az ásványvizet és a szénsavas frissítőket, de van ennél jobb megoldás is. Ezeket ki tudjuk váltani egy szódagéppel, amihez már sokféle szörp is kapható így egyik kedvenc italunkról sem kell lemondani.

A következő lépcső üdítők terén a jég és/vagy hidegvíz adagolós hűtők valamelyike lehet, amit a szódagképekkel kombinálva nem jelent többé gondot sem a szénsavas víz, sem a házi üdítő.

Sőt, léteznek olyan smoothie készítő konyhai gépek, melyekkel nemcsak a gyümölcsleveket válthatjuk ki vitamindús házi finomságokkal, de még saját kulaccsal is rendelkeznek a könnyű hordozhatóságért.

A kávé egy igazi szenvedély, sokan naponta többször is elcsábulnak. Azonban nem mindegy, hogy műanyagpoharas-automatás, vagy műanyagfedeles kávéházi, esetleg az ízlésünkre formált, saját kávét iszunk. Ehhez csak egy kávégépre van szükség, amiből igazán széles a választék az egyszerűbb daraboktól az őrölni is képes darabokig.

Nézd meg a presszókávéfőzőinket itt, vagy az automata kávéfőzőinket itt!

 

És a fürdőszobából mit tudunk lecserélni?

A teljes műanyagmentességet megvalósítani nem egyszerű, de sokat tehetünk érte, ha kicsit odafigyelünk. Sok esetben a pénztárcánk is hálás lesz, emellett elmondhatjuk, hogy csökkentettük az ökológiai lábnyomunkat. Tipikusan ilyen döntés az eldobható borotva, amivel nagyon sok – veszélyes hulladéktól kímélhetjük meg a környezetünket. Az elektromos borotvák hosszú évekig használhatók, emellett kényelmesek és praktikusak is.

A női borotvák is kiválthatók, ráadásul az epilátorokkal biztosan nem vágjuk meg magunkat, a lézeres szűrtelenítők hatása pedig kiemelkedően sokáig tart, érdemes megfontolni ezek választását.

Végezetül egy olyan termékkategóriát említenénk meg, ami biztosan nem jutna elsőként eszünkbe a műanyagmentesség kapcsán: a porzsák nélküli porszívók amellett, hogy megkönnyítik az életünket – mindössze egy mozdulat kiönteni az összegyűlt koszt –, segítenek csökkenteni a környezetre gyakorolt hatásunkat is, hiszen a porzsákok (akár textil, akár papír) csatlakozórésze is műanyagból van, ráadásul szinte senki sem veszi a fáradtságot, hogy szétszedje és szelektíven gyűjtse.

 

Mindezek apró lépések ugyan, de a legnagyobb távolságokat is csak az első lépés megtételével tudjuk megtenni. Legyen szó a műanyagflakonokról, a szépségápolási termékekről, vagy akár az egyszerű élelmiszervásárlásról, kis odafigyeléssel sokat tehetünk a környezetünkért.

 

Hozzászólások letiltva.