Ezekkel az eszközökkel biztonságban lesz az otthonod, akár a nyaralás alatt is

smart home borítókép

A nyár igazi csúcsszezon a betörők számára, hiszen sokan akár hetekre is üresen hagyják a lakásukat, házukat, így a betolakodóknak bőven van ideje felmérni a bejutási lehetőségeket és a kockázatokat. Néhány alapvető szabály betartásával és egyszerű, pénztárcabarát megoldásokkal azonban a nyaralás alatt is biztonságban tudhatod otthonodat és értéktárgyaidat – ezeket gyűjtötte most össze Stummer Attila, szakértőnk.

betörő

Alapvető óvintézkedések

A nyaralás alatti biztonság egyik legalapvetőbb eleme, hogy ne adjunk hírt a világnak arról, hogy üres a lakás. Bár lehet, hogy szívesen megosztanád pihenésed minden mozzanatát nyilvános közösségimédia-posztokban, biztonsági szempontból ez nem jó döntés. A vakáció alatt inkább csak szűkebb körben jelents holléted felől, a nyilvános posztolást pedig inkább akkorra időzítsd, mikor hazatértél.

okosotthon

Az örökérvényű trükk: fény és hang

Örökérvényű trükk, hogy a nyaralás alatt égve hagyunk egy lámpát vagy bekapcsolva hagyjuk a zenét, ezzel elriasztva a kéretlen vendégeket. Ezeknek azonban nem szükséges állandóan bekapcsolva lenniük: egy okoskonnektorral vagy okosizzóval esténként egy mobilalkalmazásból is bekapcsolhatod a WiFire csatlakoztatott eszközöket, vagy ha nem akarsz ezzel foglalkozni a nyaralás alatt, előre be is programozhatod, hogy egy adott napon belül mikor kapcsoljanak be a fények és a hang. Így sok energiát spórolhatsz a nyaralás alatt, hiszen nem folyamatosan használják az áramot a kütyük.

Kamerák a lakásban

Ha a környékeden nincsenek kültéri kamerák, és nem szívesen vállalnád magadra a kiépítés költségeit, a nyaralás előtt gyorsan üzembe helyezhetsz egy beltéri okoskamerát. „Már 20 000 Ft alatt kaphatók olyan intelligens beltéri kamerák, amik érzékelik, ha mozgás van a lakásban, és azonnal értesítést küldenek a hozzá kapcsolódó mobilalkalmazásban a felhasználó számára. Így gyakorlatilag egy pénztárcabarát, házi riasztórendszert kapunk a beszerelés költségei és távfelügyeleti szolgáltatási díj nélkül” – mondja szakértőnk, Stummer Attila. A rendőrség értesítése természetesen rád hárul, ha valami gyanúsat látsz a felvételeken.

Sok kamerához kapcsolódik távolról is elérhető felhőszolgáltatás, aminek köszönhetően a világ bármely pontjáról visszanézheted az otthonodban készült felvételeket, de szinte kivétel nélkül minden kamera lementi a képkockákat saját memóriakártyájára vagy a hozzá kapcsolt HDD-re is.  Kamerából vezetékes és vezeték nélküli, akkumulátoros verziót is választhatsz – utóbbiak akár fél évig is működnek egyetlen töltéssel, memóriakártyára rögzítik a képet és nem igényelnek semmilyen vezetékes kiépítést, éppen ezért egyre népszerűbbek.

nyaralásból okosotthont irányító férfi

 

Vezeték nélküli riasztórendszerek

Szintén egyre népszerűbbek az egyszerű, bekötést nem igénylő, elemmel működő, és ennek okán bárhová könnyen telepíthető vezeték nélküli riasztórendszerek. A mozgásérzékelővel, kamerával, vagy mozgásérzékelős kamerával összekötött szirénák nem csak a betörőket riasztják el, de a kamerákhoz hasonlóan értesítést is küldenek a felhasználónak. Érdemes tudni, hogy minden esetben megbízhatóbbnak számítanak azok az okosotthon-eszközök, melyek egy központi HUB-hoz csatlakoznak, így a WiFi-jel elvesztése esetén is működőképesek maradnak, mivel a HUB vezetékes internettel működik.

kamera felszerelés

Egyéb trükkök a biztonságunkért

A már említett kamerák, riasztórendszerek és okoskonnektorok mellett olyan kedvező árú kütyüket is beszerezhetsz, mint az ajtóba szerelhető nyitásérzékelők vagy az egyszerű mozgásérzékelők – ezek mind további biztonságot garantálnak otthonodnak. Ha csak szimplán azt a benyomást akarod kelteni, hogy otthon tartózkodsz, sokat segíthetnek az előre beprogramozott eszközök is: a napnyugtakor automatikusan leereszkedő redőnyök, felkapcsolódó lámpák. Ha szeretnél egy profi védelmi rendszer látszatát kialakítani, az okoseszközök és riasztók mellett jó választás lehet egy – vagy akár több – álkamera felszerelése a bejárati ajtó vagy a kapuk környékére. Ilyen az üzleteinkben már 2000 Ft alatt is kapható.

okosotthon

Hozzászólások letiltva.