Nyakunkon a nyár! Te döntöttél már, hogy mivel örökíted meg a legszebb pillanatait?

A jól sikerült nyaralás örök élmény marad, melyre mindig jó visszaemlékezni, vagy a barátoknak mesélni róla, és gyönyörű vagy éppen vicces képek kerülhetnek fel a közösségi oldalakra.

Bár egy fénykép sosem adja vissza tökéletesen az élményt, szerencsére ma már nem kell hosszú évekig tanulni a fényképészet apró trükkjeit ahhoz, hogy a rendelkezésünkre álló eszközökkel is maradandót alkossunk. Így az átélt pillanatokat a szívünkben, a látványt pedig fotóinkban és videóinkban őrizhetjük meg.

Jöjjön néhány hasznos tanács, hogyan örökíthetjük meg a nyaralás legemlékezetesebb pillanatait!

Manapság a postaládáig sem szívesen megyünk el okostelefonunk nélkül, nemhogy nyaralni, így logikusnak tűnik, hogy az emlékek vizuális megőrzésére is ezt használjuk. Amellett, hogy a telefonnal készült képeket a legegyszerűbb megosztani Instagramon vagy Facebookon, azonnal, kényelmesen szerkeszthetőek is a fotók, illetve különböző effektekkel még látványosabbá tehetők.

A mobilfotózás fénykorában nézzük meg milyen izgalmas lehetőségek és technológiai újítások állnak rendelkezésünkre:

  • Több szem többet lát!

A közmondás az okostelefonok esetében is igaznak bizonyul, a több kamera legtöbbször több látószöget jelöl. A legújabb csúcskészülékek ma már több kamerával rendelkeznek a tökéletes képminőség és a szélesebb perspektíva érdekében. Ha rendelkezésünkre állnak a különböző látószögű lencsék, mint például a Samsung Galaxy s10+ öt egysége (3 hátlapi, 2 előlapi), nem okoz majd gondot közelről fotózni a látványosságokat úgy, hogy minden belekomponálható legyen a képbe, de gyönyörű panorámaképeket is lőhetünk az ultraszéles látószögű kamerával, a szelfi pedig egészen új értelmet nyer ezzel a telefonnal.

  • Közelíts bátran!

Ma már az optikai zoomról sem kell lemondania azoknak, akik okostelefonnal szeretnének fényképezni: ennek köszönhetően sokkal jobb minőségű képeket készíthetünk távolról, mint valaha. A Huawei csúcskategóriás telefonja, a P30 Pro 5x-ös optikai zoommal rendelkezik, hibrid módban pedig akár tízszer közelebb kerülhetünk a fotó tárgyához.

  • Mindenre van egy app

Minivideó készítése a nyaralásról, vicces Boomerang, kollázskészítő és ezernyi képszerkesztő (Prisma, Lightroom stb.) közül válogathatunk, ha kicsit többet szeretnénk kihozni a képeinkből.

  • Azonnali megosztás

Az okostelefon legnagyobb előnye a klasszikus fényképezőkkel szemben mégis az, hogy közvetlenül a készülékről oszthatjuk meg élményeinket az ismerősökkel. Legyél bárhol, ha van neted, azonnal megoszthatod barátaiddal, épp melyik tengerparton sütkérezel.

  • Mutasd a képet, megmondom hol vagy!

Sőt, nemcsak azt, hogy hol. A mesterséges intelligenciára épülő alkalmazásoknak köszönhetően (pl. Google Lens) a kamera segítségével le tudjuk fordítani az étlapot akkor is, ha egy kukkot sem értünk belőle, vagy megnézhetjük a helyek értékeléseit, nyitvatartását. Természetbúvároknak pedig kifejezetten ajánljuk a fénykép alapú állat- és növényhatározást.

Ezek a gépek nem igényelnek komoly technikai előismeretet, mégis kiváló képeket készíthetünk velük, ráadásul a telefonunk memóriája sem telik meg. Automatizált programok segítik az optimális beállítást, észlelve a környezeti viszonyokat, a kép tárgyát, így a legjobbat kihozva a helyzetből. Indulás előtt csak tegyük be a kézitáskánkba (vagy akár a zsebünkbe), ahonnan bármelyik pillanatban előkaphatjuk. A Sony fényképezőgépe igazán nőies darab üdítő színével, miközben tudása is kiemeli a mezőnyből: 20,1 MP érzékelővel, 8x optikai zoommal ellátott ZEISS objektívvel, gyors automata fókusszal és optikai SteadyShot képstabilizálóval. A Sweep Panorama üzemmóddal pedig 360 fokos panorámakép készíthető. A Beauty Effects segítségével akár azonnal szerkeszthető és retusálható a kép.

Az ennél valamivel magasabb árkategóriába tartozó kompakt gépek, több beállítási lehetőséggel, több funkcióval, nagyobb teljesítményű zoommal rendelkeznek, illetve akár Full HD-videók rögzítésére is alkalmasak lehetnek.

A fotózás elhivatott szerelmeseinek bőröndjéből nem maradhat ki a tükörreflexes fényképezőgép sem. Ezeket a gépeket azoknak ajánljuk, akik nemcsak megörökíteni akarnak egy pillanatot, hanem szeretnek elveszni a beállítások tengerében, és életük a művészien megkomponált képek körül forog még nyaraláskor is. Az elhivatottság nélkülözhetetlen, mivel nem biztos, hogy mindenki szívesen cipel a nyaralásra egy ilyen súlyú gépet és a hozzá tartozó objektíveket (egyes modellek több kilósak is lehetnek a tartozékokkal együtt).

Mivel itt elsősorban manuális módban történik a fotózás, fontos, hogy a lehető leggyorsabban lehessen rekeszt, ISO- értéket, záridőt és fókuszt állítani, illetve a változó fényviszonyok miatt elég fejlett legyen a gép szenzora. Akik szeretnének közelebbről megismerkedni a tükörreflexes gépekkel, azoknak ajánljuk a Canon EOS 4000D modelljét.

A MILC (Mirrorless Interchangeable Lens Camera) gépek valahol félúton járnak a kompakt és a DSLR gépek között – objektívjük cserélhető, viszont a tükörmentes kialakításnak köszönhetően méretük és tömegük jóval alacsonyabb, mint DSLR társaiké, de a képminőség mégis hasonlóan magas minőségű.

Egyes MILC modellek kiváló videózási lehetőségekkel kecsegtetnek, akár 1920×1080 pixeles FullHD felbontásban is készíthetünk lélegzetelállító felvételeket.

 

  • Hú, ez rázós lesz!

Biciklitúra, siklóernyőzés, vadvízi evezés. Ha ilyen mozgalmas programokkal tűzdelt nyaralás előtt állunk, a sport- és akciókamerákat érdemes előnyben részesíteni. Ezek a mini csodák, rendkívül könnyűek és ezek jelentik válogatásunk legapróbb szereplőit, ellenállnak az extrém körülményeknek és az időjárás viszontagságainak (sok közülük víz- por- és ütésálló, vagy egy speciális tokkal ellenállóvá tehető). A beépített stabilizátornak köszönhetően pedig jól bírják a rázós helyzeteket. Rögzítőelemek széles kínálatából válogatva bárhová feltehetjük a sisakunktól kezdve a mellkasunkra, kormányra, stb. Ezek az eszközök elsősorban videóban erősek, de igény szerint fotók is készülhetnek velük.

  • Váltsunk nézőpontot!

A drónoknak köszönhetően a madártávlat sem elérhetetlen többé. Gyönyörű képeket készíthetünk a magasból, bejárhatjuk vele a vidéket anélkül, hogy repülőre szállnánk. Előtte azonban mindenképpen gyakoroljunk otthon, hogy megfelelően tudjuk irányítani a szerkezetet, különben könnyen balesetveszélyessé válhat, és mi sem szeretnénk, ha a drónok harca következő epizódját a nyaralás alatt forgatnátok le. Emellett tisztában kell lennünk azzal, hogy a drón használatára milyen jogi szabályozások vonatkoznak, erről részletesebben itt olvashattok. . Az év közepére jön egy korszerűbb jogi szabályozás, mindenképpen olvassátok el, mielőtt a magasba vezénylitek a drónotokat!

Hasznos kiegészítők, amit még tegyünk be a bőröndbe!

  • szelfibot
  • memóriakártya
  • powerbank
  • gimbal
  • laptop

Ha a bőrönd bepakolva, jó pihenést és szuper élményeket kívánunk nektek, melyeket örömmel nézhettek majd vissza az elkészített képek és videók segítségével!

Hozzászólások letiltva.