Otthoni vakációs ötletek II. rész – Játékajánló

Apuka játszik a lányával

Sorozatunk második részében a nyári szünidő idejére most a beltéri szórakozásokat vesszük sorra. Kültéri programokat keresel gyermeked számára, akkor olvasd el Vakációs ötleteink első részét.

A digitalizáció korában élünk, a jövő elképzelhetetlen számítástechnikai ismeretek nélkül. Emiatt egyre fiatalabb kortól van igénye a gyerekeknek arra, hogy hozzáférjenek a technológiához. A szülőkön sok múlik, de általánosságban elmondható, hogy először a fizikai világot érdemes megismertetni a kicsikkel. Jellemzően az iskolakezdés környékén merül fel először komolyabban az igény, hogy a gyerek táblagépet, okostelefont, vagy konzolt szeretne. Sok tényezőn múlik, hogy a szülő ebből mit enged, mindenesetre összegyűjtöttünk néhány PC– és konzoljátékot, melyeket korosztályok szerint is rendeztünk.

Konzol vagy PC?

Ha kizárólag játékra (és esetleg filmezésre) akarjuk használni, akkor konzolt érdemes választani. A Microsoft Xbox One és a Sony PlayStation 4 szériája kemény csatát vív egymással évek óta, jelenleg a Sony áll nyerésre mind eladott darabszám, mind az exkluzív címek okán. Sok játék mind a két konzolra elérhető, a helyes választáshoz először azzal érdemes tisztában lenni, hogy mely játékokkal akarunk majd játszani. A PC ezzel szemben lényegesen drágább, viszont nemcsak játékhoz használható, hanem például az iskolai feladatok is megoldhatók a segítségével.

 

6-8 éveseknek

 

Az elmúlt évek egyik legnagyobb durranása, a Minecraft már az egészen kicsiknek is könnyen megérthető és szórakoztató, miközben drámaian javítja a kreativitást. Érdekes módon az idősebb korosztályt is képes lekötni a játék, ami a rengeteg kiegészítőnek, felhasználói pályának és a végtelen világoknak egyaránt köszönhető. Gyakorlatilag egy modernkori, virtuális építőjátékról van szó, igény szerint beállítható vagy kiiktatható ellenfelekkel, amitől az idősebbek számára is kiváló időtöltés. A szabadság maximális foka ez, ahol a célokat a játékos határozza meg, a kreativitásnak pedig csak a képzelet szabhat határt.

Elérhető: PS4 és Xbox One

 

Gyönyörű grafikájával és a saját kalandok alkotásának ígéretét hozza el a Little Big Planet 3, ami egy olyan platformjáték, ahol a fejtörők és a kézügyességet próbára tevő akadályok tökéletes egyensúlya a cuki történettel vegyülve magával ragadó, örök élményt okoz.

Elérhető: PS4

 

8-10 éveseknek

 

Az ugrálós-szaladgálós játékok királya, a laza rókaszerű (de valójában sávos bandikut) Crash Bandicoot az ügyességet és térlátást is szórakoztató módon fejleszti, az N. Sane Trilogy néven elérhető csomag pedig Crash három nagy kalandját tartalmazza felújított, lenyűgöző grafikai megoldásokkal. Nemrég pedig megjelent a Crash Team Racing: Nitro Fueled , amiben Crash-el és barátaival vehetünk részt egy őrült autóversenyben.

Crash Bandicoot: N. Sane Trilogy elérhető: PC, PS4, Xbox One

Crash Team Racing: Nitro Fueled elérhető: PS4, PS4 konzolcsomag, Xbox One

 

Hasonlóan három játék felújított változatát tartalmazza a Spyro Reignited Trilogy, melynek főszereplője a lila sárkány (Spyro), és egy Sparx nevű szitakötő. A játék 20 éve is hatalmas népszerűségnek örvendett, a vizuálisan feltuningolt változat pedig a modern kor elvárásainak is megfelel a 4K felbontás támogatásával. Közös játékra is teret adhat, miközben a szülők felidézik saját gyerekkorukat az akadályok leküzdése közben.

Elérhető: PS4, Xbox One

10-14 éveseknek

Ratchet és Clank még mindig rajzfilmes grafikával rendelkezik, viszont ebben a játékban már jelentős szerepet kap a rombolás, ez az akció-kaland játék őrült tempót, fegyvereket és reakcióidő-fejlesztést ígér, steampunkos környezetben. A játékot humorossága teszi még szerethetőbbé, többjátékos módja pedig segít a csapatszellem fejlesztésében.

Elérhető: PS4, PS4 konzolcsomag

 
 

Ez a korosztály már könnyedén átlátja és jól tudja kezelni a sportjáték-szimulátorokat is, így bátran merjük javasolni a FIFA 19-et, mely a világ legnépszerűbb focis játéksorozata, elképesztően élethű grafikával. Természetesen egymás ellen is játszható, ahogy az online multiplayer sem maradt ki belőle.

Elérhető: PC, PS4, PS4 konzolcsomag, Xbox One, Xbox One konzolcsomag

 
 

Az autók világa iránt érdeklődők számára rengeteg lehetőség kínálkozik, az egyik legismertebb cím az F1 széria, ebből a legújabb jelenleg a 2019-es, ami minden korábbinál élethűbb megjelenésű, szabadon paraméterezhető beállításokkal rendelkezik. Ehhez akár kormányt is érdemes lehet beszerezni, de kontrollerről is jól irányítható.

Elérhető: PS4, Xbox One

A Forza Horizon 4 egy újabb autóversenyes játék, melyben az ralliversenyek kiemelt szerepet kapnak. A 700 választható autó és az ezernyi festésopció, a dinamikus időjárási körülmények a bámulatos grafikával párosulva rengeteg izgalmas, újrajátszható versenyt és még több felfedezni valót tartogat.

Elérhető: Xbox One, Xbox One konzolcsomag

 

Ami a Microsoft konzolján a Forza széria, az a Sonynál a Gran Turismo. A Gran Turismo Sport a Nemzetközi Autósport Szövetség támogatásával készült, ennek köszönhetően az autók kívül-belül pont olyanok, mint a valóságban. A játék meglehetősen realisztikus a versenyek közben is, ezért sok gyakorlást igényel.

Elérhető: PS4

 
 

14-16 évesek

A Horizon Zero Dawn egy olyan alternatív jövőbe kalauzolja el a játékost, ahol óriási gépszörnyetegek ellen kell megharcolni a túlélés reményében. A szabadon bejárható (open world) típusú gyűjtögetős-akció játékot sokáig nem fogják megunni a játékosok.

Elérhető: PS4

  

A Blizzard játékstúdió rendre olyan címeket tesz le az asztalra, amelyekről aztán évekig beszélnek az emberek. Az Overwatch egy olyan belsőnézetes multiplayer játék, ahol két csapat küzd egymással a győzelemért. 6-6 játékos harca ez, fejleszti a csapatjátékot, a kommunikációt, illetve a gyors döntéshozatalt.

Elérhető: PC, PS4, Xbox One

 

16-18 évesek

A Marvel ikonikus szuperhőse, Pókember bőrébe bújva a Marvel’s Spider-Man című játékban hálókból és csatákból biztosan nem lesz hiány, a gonosztevők legyőzése mellett az akadálypályára hasonlító elemek sem hiányoznak. A játék nem különösebben véres, inkább az ügyességi megoldásokon van a hangsúly.

Elérhető: PS4

A Battleborn belsőnézetes játéka látványos, humoros, sőt változatos a maga 25 játszható karakterével, melyek mindegyike egyedi. Hasonlít az Overwatchra, hiszen ebben is a multiplayer áll a központban, viszont játszható sztorimóddal is rendelkezik. A játékosok a karaktereiket, saját magukat és felszereléseiket is fejlesztgethetik, amitől még összetettebb, érdekesebb lesz a játékmenet.

Elérhető: PC, PS4, Xbox One

 

18 felett

Nem mehetünk el szó nélkül a Red Dead Redemption II mellett, mely a Rockstar Games legújabb alkotása. Az 1800-as évek végén játszódó western azt az időszakot mutatja be, mikor már a vadnyugatnak leáldozóban volt, csak ezt még sokan nem voltak hajlandók elfogadni. A játékos döntései befolyásolják a történetvezetést, a gigantikus, szabadon bejárható világ pedig még lóháton is komoly kihívást okoz majd.

Elérhető: PS4, Xbox One

 

Azok, akik nem rajonganak a westernért, de szívesen kipróbálnák magukat egy motoros banda tagjaként, mindenképp adjanak egy esélyt a Days Gone című játéknak, ami a Red Dead Redemption II-höz hasonlóan szabadon bejárható világot biztosít. A játék kifejezetten véres és realisztikus megjelenést kapott, ezért nem javasoljuk mindenkinek.

Elérhető: PS4

 

 

Végül a God of Wart említenénk meg, a görög mitológia alapjaira épülő, de a sorozat korábbi hagyományaival némileg szakító, és pont ettől hatalmas sikerré váló játék története, harcrendszere és kidolgozottsága miatt szinte már művészet, a játékosok álla pedig garantáltan többször is eléri a padlót. Többször is.

Elérhető: PS4

 

Felkeltettük az érdeklődésed, vagy nem találtad meg a játékot, ami a te ízlésednek megfelel? Sebaj!
Itt még van a tarsolyunkban néhány egyéb játék:

Playstation 4 konzolok és játékok

Xbox One konzolok és játékok

PC játékok

 

Hozzászólások letiltva.