Otthoni vakációs ötletek I. rész – Hoverboardtól a drónig

Kislány drónnal játszik

A nyári szünet a pihenés, az új élmények ideje, a gyerekek számára legalábbis mindenképp. Míg a tankönyvek biztos helyen, elzárva várják a szeptembert, gazdáik végre jól megérdemelt vakációjukat töltik. Ez ugyanakkor megoldandó feladat elé állítja a szülőket: mivel foglalják le a csemetéket?

Szerencsére ebben az időszakban sem kell unatkozniuk, még akkor sem, ha nincs konkrét program bizonyos napokra. Összeszedtünk néhány kül- és beltéri játékot, amivel garantáltan lefoglalhatók a gyerekek. Sőt, korcsoportok szerinti bontásban is megmutatjuk, mivel érdemes próbálkozni azoknak, akik nem akarják sem állatkertbe, sem múzeumba vinni az aprónépet, hanem inkább maguk is pihennének és szórakoznának egy jót az otthon nyugalmában.

Az első részben a kültéri elfoglaltságokat mutatjuk meg.

Hoverboard – Élmény kétkeréken

Sokan találkozhattak ezekkel a segway-gördeszka hibridekkel, melyek olyan halkan suhannak, hogy szinte észre sem vesszük ahogy elhaladnak mellettünk vele a járdán. Ez az egyre divatosabb közlekedési alternatíva inkább kiegészítője, mint helyettesítője a kerékpárnak, az autónak, vagy éppen a tömegközlekedési eszközöknek. Elektromos eszköz lévén környezetbarát, mellyel a töltés után kb. 15-20 kilométert tehetünk meg újratöltés nélkül. Maximális sebessége típusfüggő, de átlagban 10 km/h a sebességhatár, magasabb árkategóriában elérheti a 20 km/órát is.

Használatának elsajátítása igazán szórakoztató időtöltés. Ajánlott nyugodt körülmények között, megfelelő terepen gyakorolni az elindulást-megállást. Majd szépen lassan, jöhet a kanyarodás, sebességfokozás, és végül a trükkök. Egyes hoverboardok még zenei aláfestést is szolgáltatnak a gyakorláshoz a beépített Bluetooth hangszóróik segítségével. A védőfelszerelésről (bukósisak, térdvédő, könyökvédő stb.) azonban soha ne feledkezzünk meg!

 

A megfelelő hoverboard kiválasztásakor vegyük figyelembe a következő szempontokat:

  • életkor
  • testsúly
  • használat gyakorisága
  • terepviszonyok
  • milyen extra kiegészítővel rendelkezzen

Fontos: a hoverboard közúti használata szigorúan tilos!

 

Drónok – Te irányítasz

A drónozás több szempontból is lehet élvezetes időtöltés. Sokakat csak a reptetés öröme vonz. Akár kint a kertben vagy bent a tágas(!) nappaliban próbáljuk megtenni az első lépéseket, szánjunk időt az alapok begyakorlására. Ilyenkor kezdőként érdemes az olcsóbb árkategóriájú modellek között nézelődni, hiszen a cél nem a profi videófelvételek készítése, hanem maga a drón vezetésének elsajátítása. Gyermekeink is élvezni fogják, hogy kezükben az irányítás, eközben finommotorikus képességük is fejlődni fog.

Vannak, akik profi videófelvételeket, képeket szeretnének készíteni a drónjukkal. Nekik mindenképp fontos szempont a kamera típusa, a hatótávolság, az akkumulátor kapacitása (és a pótalkatrészek) és az olyan kiegészítő funkciók megléte, mint a „follow me”, vagy a „headless” mód. Természetesen minél többet tud egy készülék, annál mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni, így vásárlás előtt mindenképpen döntsük el, mire is szeretnénk használni a drónunkat.

Fontos, hogy használat előtt ne felejtsünk el tájékozódni a drónokra vonatkozó szabályozásokról, és mindig felelősséggel használjuk drónunkat, hogy elkerüljük az esetleges baleseteket!

Rollerek

Az utóbbi években újra virágkorát éli ez a közlekedési eszköz, továbbfejlesztett elektromos verziói pedig a városi közlekedés alternatívájaként is egyre nagyobb szerepet kapnak. Kétszer-háromszor gyorsabb, mintha gyalogolnánk, illetve nagy előnye a kerékpárral szemben, hogy könnyen összecsukható, és fel lehet vele szállni a tömegközlekedési eszközökre is. A rollerezés azonban nem csak praktikus, hanem környezettudatos választás is, így használatakor nemcsak az egészségünkért, hanem a környezetünkért is teszünk valamit.

Magyarországon a rollerek egyelőre nem minősülnek közúti járműnek, így a járdán lehet velük közlekedni, de ilyenkor mindig fokozottan figyeljünk oda a gyalogosokra.

Esőben vagy a déli órákban inkább maradjunk bent

A digitális világ is rengeteg érdekességgel kecsegtet, a játékszabályokat azonban érdemes előre lefektetni, majd konzekvensen be is tartani. A játékfüggőség komoly, valós probléma, ezért a szülőknek is tisztában kell lenniük az alapokkal, illetve nyíltan beszélgetni a témáról a gyerekekkel. Az egész napos játékmaratonok nem tesznek jót, viszont a korosztályhoz illően megválasztott játékokkal fejleszthető a koncentráció, a kreativitás, vagy akár a csapatjáték, miközben új örömforráshoz jutnak a fiatal játékosok.

A cikk második részében a benti szórakozási lehetőségeket vesszük sorra és ajánlunk néhány remek játékot!

 

 

Hozzászólások letiltva.