A sulikezdés csínja-bínja

Hol volt, hol nem volt, de ha volt is, lassan vége a nyári szünetnek, és kezdődik az iskola! Kicsiknek, nagyoknak, de még talán a szülők számára is az egyik legizgalmasabb időszaka ez az évnek. Érdemes tehát időben elkezdeni a felkészülést, hogy ne maradjon semmi az utolsó utáni pillanatra. Aki a hatékony tanulás érdekében szeretne biztos alappal érkezni az iskolába már az első napon, annak ajánljuk figyelmébe a következő tippeket!

Tabletet a gyereknek?

Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy ajánlott-e gyermekünk kezébe már totyogó vagy óvodás korában okostelefont, tabletet vagy bármilyen digitális eszközt adni. Érdemes szem előtt tartani, hogy ebben a korban igencsak fogékonyak a lurkók, éppen ezért, ha okoskütyüt adunk a kezükbe, fontos, hogy minden esetben felügyeljük, mit is csinálnak vele. Tudjunk azonban róla, hogy vannak olyan játékok, amelyeket kifejezetten az ő korosztályuknak fejlesztettek azzal a céllal, hogy ne csupán lefoglalja őket, hanem játék közben tanuljanak is.

Ilyen például a LetterSchool, ami játékos formában tanítja meg a betűket és számokat vagy a King of Math Jr Lite nevet viselő applikáció, ami az apróságok logikai gondolkodását fejleszti. Ezek kifejezetten iPad-re fejlesztett programok, de a szórakoztató matektanulás nem csak az „almások” privilégiuma.  Ott van például a Math Kids nevű alkalmazás, amely Androidos tableteken remekel csak igazán.

Időbeosztás és nyelvtanulás

Nagyobbaknak, iskolásoknak, de akár gimiseknek vagy egyetemistáknak is kifejezetten jól hasznosíthatók a TimeTable++ Órarend, illetve a KRÉTA nevű applikációk, amik gyakorlatilag ötvözik a személyre szabható órarend és a leckefüzet funkciókat. Olyanok, mint egy digitális határidőnapló, csak egy picit talán még jobbak! Hisz végtelen számú jegyzet vihető fel és még emlékeztetőket is be lehet állítani – jelezvén a fontos teendőket.

Az egyik legszórakoztatóbb formája a nyelvtanulásnak, ha a filmeket vagy sorozatokat – amiket amúgy is megnéznénk – nem szinkronnal, hanem eredeti nyelven nézzük. De ha ezzel nem elégszünk meg, akkor a Duolingo-t nekünk találták ki! Nem véletlenül ez a legnépszerűbb nyelvtanulási applikáció, hiszen az App Store-ban ugyanúgy megtalálható, mint a Google Play áruházban. De ott van a szuper, színes-szagos Drops is, aminek segítségével akár 30 különböző idegen nyelv alapjait is elsajátíthatjuk. Bármelyik alkalmazást is válasszuk, egy biztos, hogy ha akarnánk se feledkezhetnénk el a napi 5 perces nyelvtanulásról, ugyanis a program sem teszi: emlékeztetőt kaphatunk tőle mindennap.

Egyetemre menni vagy nem menni?

Ez nem is lehet kérdés, hisz ma már mindenki számára adott a lehetőség. Olyan komplett digitális oktató anyagok léteznek, amivel akár egyedül is felkészülhetünk a vizsgákra. Így nem kell sok pénzt kiadni különórákra, ha netán elmaradtunk volna a tanórai anyaggal, vagy ha csak ismételnénk a régen tanultakat. A Webuni például egy univerzálisan használható oldal, ahol többek között a matematika érettségire is felkészülhetünk. De ha már az egyetemi matek vagy statisztika izgalmai után érdeklődnénk, a Mateking-ben is társunkra lelhetünk. Ha pedig a történelem érettségit akarjuk meghúzni inkább, akkor a Zanza lesz a kedvenc helyünk, aminek segítségével az őskortól kezdve egészen a magyar rendszerváltásig képbe kerülhetünk. Innentől csak rajtunk áll!

Egyetem notebook nélkül? Na még mit nem!

Eljutottunk odáig, hogy ma, 2018-ban már gyakorlatilag képtelenség elvégezni az egyetemet saját notebook nélkül. És ha már laptop, akkor érdemes egy olyan készüléket választani, ami könnyű és kibírja töltés nélkül az utolsó óra végéig. Ugyan nagyon sok márka és azon belül is nagyon sok típus közül kell választanunk, ha egy picit előre gondolkodunk, magunkon is segíthetünk. Ha például tudjuk, hogy mekkora képátlót, háttértárat vagy milyen típusú processzort szeretnénk, esetleg hogy mekkora összeget szánunk rá, akkor már bőven le tudjuk szűkíteni a kört, és elég 4-5 modellel közelebbről megismerkednünk, hogy megtaláljuk az igazit. Ha valaki szereti az óriási képernyőt, neki az 1 TB-os tárhellyel rendelkező 17,3”-os képátlójú Lenovo IdeaPad 320-as modellt vagy az eggyel kisebb, 15,6 colos kijelzős ASUS X542UN-DM054 laptopot ajánljuk. Ha megelégszünk a kisebb képernyővel, de netán valami speciálisabbra vágynánk, akkor ott van az érintőképernyős és ujjlenyomatolvasásra is alkalmas Lenovo Yoga 520, ami gyakorlatilag 2 az 1-ben funkciót lát el, hiszen amellett, hogy a munkában nagy segítség, kiváló szórakoztató eszköz is, hisz egy 360 fokos forgópánt segítségével akár táblagép módban is használhatjuk. Talán már sok is a jóból.

Tipp! Elsőre talán nem is gondolnánk rá, de egy diktafon nagy segítség lehet, hogy amikor a hiányos és zavaros jegyzetekből próbálunk felkészülni 1-1 vizsgára, visszahallgathassuk az év közben felvett előadásokat.

Védelem

Bármilyen laptopot is válasszunk, a biztonságos hordozhatóság elsődleges szempont legyen. Csak képzeljük el, milyen szívszorító érzés, ha a szeretett gépünk két hét után valamiért összetörik! Senkinek nem kívánhatunk ilyet, éppen ezért egy stílusos notebook táska mindenki számára praktikus lehet, hiszen amellett, hogy maximális védelmet nyújt még a megjelenésünket is feldobja.

Ha úgy döntöttél, szeretnéd te is időben elkezdeni a felkészülést, netán szeretnél többet megtudni, hogyan könnyíthetik meg az iskolai teendőket a legújabb technikai vívmányok, kérdezd bátran szakértőinket 68 üzletünk bármelyikében, vagy böngészd át webáruházunkat!

 

Hozzászólások letiltva.