Szárítógépet csak okosan!

Szárítógépet keresel, de nem tudod, hogyan kezdj neki? Szeretnéd tudni, hogy mi a különbség a hőszivattyús és a kondenzációs gépek között, vagy hogy melyik típus óvja meg leginkább a ruháidat? Most összegyűjtöttünk pár szakértő tippet, hogy biztosan a neked megfelelő gépet válaszd.

Praktikus, egészségügyi vagy kényelmi okokból egyre többen döntenek szárítógép használata mellett, hiszen az kiválthatja a nagy helyigényű teregetést, gyorsabban száradnak meg a kimosott ruhák, és csökkenthető a penészedés kockázata is, így pedig időt és energiát takaríthatunk meg. De mire figyelj a választásnál, és hogyan válassz okosan? Olvasd el Szigeti Gyula, az Euronics szakértőjének tippjeit!

Kondenzációs vagy hőszivattyús?

A kondenzációs szárítógépek nagy előnye, hogy csendesebben működnek és általában olcsóbbak, mint hőszivattyús társaik, viszont magasabb az energiafogyasztásuk. Könnyebben elhelyezhetők a lakásban, hiszen nincs szükség elvezető csőre, azonban a víztartályt rendszeresen üríteni kell.

A hőszivattyús szárítógépek annak ellenére, hogy kicsit drágábbak hagyományos kondenzációs társaiknál, összességében gazdaságosabb megoldást nyújthatnak, működési mechanizmusuknak köszönhetően ugyanis 40%-os energiamegtakarításra is képesek, ráadásul alacsonyabb hőmérsékleten (50-55°C) szárítanak, így jobban kímélik a kényes ruhadarabokat is.

A méret a lényeg?

Attól függően, hogy mennyi helyed van otthon, illetve hogy milyen gyakran használnád a gépet több típust is választhatsz. A rendelkezésedre álló hely alapvetően meghatározza, hogy hagyományos méretű (60×60 cm) vagy keskeny (60×42 cm) szárítógépet vigyél haza, de azt se feledd, hogy a szárítógépet akár az elöltöltős mosógépek tetejére is rakhatod, hogy helyet spórolj. Az Electrolux összeépítő keretével például biztonságosan, extra rögzítés nélkül is a mosógép tetejére építheted a szárítógépet. A keretnek van egy kihúzható́ fiókja, mely megkönnyíti a ki- és bepakolást, sőt, a ruhákat is kényelmesen összehajthatod rajta.

Ha csak a gardróbban van hely, akkor se csüggedj, van megoldás! Az Electrolux szárítógépét ugyanis akár oda is berakhatod, ráadásul így a száraz ruhákat egyenesen a szekrénybe pakolhatod. Csak dugd be a konnektorba, és máris indíthatod a szárítóprogramot! De hagyd a gépedet levegőhöz jutni: miközben dolgozik, ne csukd rá a szekrényajtót!

Gondold jól át, hogy milyen gyakran használnád a gépet és hány főre mosol a háztartásban. Ha hetente kevesebb, mint három alkalommal használnád a szárítógépet, akkor érdemes egy 4-5 kg-os ruhatöltetű termék mellett dönteni, ha viszont ennél többször vagy nagyobb adagokat szárítanál, akkor jobb, ha egy 6-10 kg-os kapacitással bíró gépet választasz.

Extra funkciók a kényelemért

A legtöbb szárítógép ma már halkan és gazdaságosan működik, az Electrolux GentleCare gépek például fele akkora hőmérsékleten szárítják a ruhákat, mint a hagyományos szárítógépek, ezért a ruhák soha nincsenek kitéve feleslegesen nagy hőnek. Így nem roncsolódik a szövet, ráadásul jelentősen csökken az energiafogyasztás, valamint a szárítás időtartama is.

A Woolmark Blue tanúsítvány azt igazolja, hogy az adott készülék legalább olyan kíméletesen vagy még kíméletesebben bánik a ruhával, mintha kézzel mosnád. A Woolmark Green tanúsítvány pedig azt jelöli, hogy a készülék ugyanolyan kíméletes, mint a Woolmark Blue minősítésű modellek, de emellett még kiemelkedően energia- és víztakarékos is. Azok a szárítógépek tehát, amelyekben van szabadalmaztatott gyapjú program mind rendelkeznek Woolmark tanúsítvánnyal. Az Electrolux szárítógépek zöme is ilyen.

Sok típuson már többféle program, LCD kijelzős érintővezérlés, késleltetett indítás és szárítási szint kijelzés is elérhető. Az Electrolux DelicateCare szárítógépekben már pamutpólót, selyemsálat, gyapjúpulóvert vagy akár sídzsekit is száríthatsz, ugyanis a ruhák nem mennek össze és kevésbé gyűrődnek meg, sokszor vasalni sem kell őket. Sőt, a DelicateCare rendszernek köszönhetően a technikai ruhák is sokkal jobban megőrzik vízlepergető képességüket.

 

Hozzászólások letiltva.