Szépség- és ruhaápolás az úton – Milyen eszközökre lesz szükséged?

utazáshoz táska, cipők, ruhák

Végre itt a nyár, és a legtöbben hosszabb-rövidebb időre útra kelünk, hogy az év közbeni fáradalmakat kis éghajlat-, de legalábbis helyszínváltozás segítségével pihenjük ki. Az ápolt külsőre út közben is szeretünk figyelmet fordítani, de persze a bőröndök kapacitása véges, így nem lehet a teljes fürdőszobánkat magunkkal vinni az egyéb, nyaralás során fontos kellékek mellett. Szerencsére ma már nagyon sok eszközből létezik hordozható, vagy éppen kifejezetten utazásra szánt változat, szakértőink pedig összegyűjtötték, melyek ezek, és mire érdemes figyelnünk a kiválasztásuk során.

bőrönd nyaraláshoz

A haj ápolása terén utazás közben sem kell kompromisszumot kötnünk

Utazáshoz javasolt egy utazó hajszárító beszerzése, mert nem minden esetben gondolnak erre a szálláson. Ezek az eszközök többnyire összecsukhatók, tokban, vagy zsákban tárolhatók. Egy nyaralás, vagy akár üzleti út alkalmával praktikusak, de a mindennapokban nem váltják ki a nagyobb teljesítményű, több funkciós eszközöket. Az utazó hajszárítók esetén természetesen elsődleges szempont a szállíthatóság, a kis helyigény és a praktikusság. De a minimális méret kisebb teljesítménnyel is jár sok esetben. Alapszabály, hogy ne kössünk kompromisszumot ilyenkor sem, hiszen a hajunknak minden körülmények között szüksége van a megfelelő gondoskodásra. A termék lehetőség szerint rendelkezzen több sebesség és hőmérséklet fokozattal. Fontos szempont a készülék teljesítménye és természetesen a súlya is.

Hosszabb haj esetén érdemes lehet beruházni egy hajvasalóba is. A kisebb, utazó változatok persze kevesebb extra funkcióval bírnak, ugyanakkor ezek esetében is érdemes figyelni a felület megfelelő bevonatára, mert ez segít a haj egészséges állapotának megőrzésében és kíméletesen érhetjük el a kívánt hatást. Ha fontosak számunkra az extra funkciók, ennél a terméknél nem muszáj utazó változatot választanunk, hiszen a normál méretű hajvasaló sem foglal nagy helyet. A főbb tulajdonságok közül talán a hőmérséklet-szabályozás a legfontosabb. Ebből a szempontból a digitális hőmérséklet kijelzés a leginkább javasolt, mert minden hajtípus más és más hőmérsékletet bír el. Vannak már olyan modellek, melyeket nedves hajon is lehet használni, ezzel kiváltható a hajszárítás utolsó fázisa.

A legnagyobb kihívás az egyenes szálú hajból, göndört varázsolni. Szerencsére ma már ehhez is nagyon pofi megoldások állnak a rendelkezésre, amik szintén nem foglalnak nagy helyet a bőröndünkben. A klasszikus hajsütővasak és kúpvasak mellett választhatunk az úgynevezett automata hajgöndörítők közül is, amik megkönnyítik a göndörítés folyamatát. Szakértőink szerint ugyanakkor érdemes tudnunk, hogy a hajvasalók többségével nem csak egyenes hajat, de akár göndör fürtöket is készíthetünk.

fiatal hölgy haját vasalja

Szőrtelenítés nyaralás alatt is

Utazáshoz praktikusak a vezeték nélküli, kemény tokkal rendelkező elektromos borotvák, illetve a hölgyek számára akár az epilátorok is. Ezeket bárhol könnyedén használhatjuk, illetve viszonylag kis helyen is elférnek. Érdemes megnézni azt is, hogy az eszköz működik-e hálózatról is, ha lemerült, illetve a gyorstöltést támogatja-e. Vannak készülékek, melyeknek a töltő csatlakozója szabvány micro-USB, így bárhol, bármilyen hálózatról tölthetjük.

Egy vezeték nélkül használható borotva átlagosan 40-50 percig működik egyetlen töltéssel, így ezeket az eszközöket nem kell minden használat után feltölteni, tehát ideálisak utazás során. Egyes modellek üzemideje ettől persze bármely irányban eltérhet, a csúcskategóriás termékek akár 60-90 percet is bírnak.

Azt érdemes előre kiderítenünk, hogy úticélunk területén milyen szabvány szerinti csatlakozót használnak és szükség esetén vigyünk magunkkal kellő számú adapter – erre nem csak a borotvánk töltésénél lesz szükségünk.

Az arc ápolására ma már nagyon sok egyéb eszköz is rendelkezésre áll. Ilyenek például a különböző arctisztító kefék, melyek vibrációs mozgásuk segítségével hatékonyan ápolnak, és sima, hiba nélküli, tág pórusoktól és szárazságtól mentes arcbőrt eredményeznek.

sima lábak, epilátor használatban

A szájhigiénére is ügyeljünk

Ma már mindenképpen érdemes elektromos fogkefét választanunk, hiszen ezek alaposabb eredményt érnek el, és ráadásul kíméletesebbek is az ínyhez, fogzománchoz, mint a hagyományos fogkefék. Egyes elektromos fogkefék két perc alatt annyi mozdulatot végeznek, mint amennyit manuális fogkefével egy hónap alatt teszünk. A másik igen pozitív szempont, hogy olyan helyekre is elérünk, amivel a hagyományos módon nem. Az elektromos fogkefék legfelsőbb kategóriája a szónikus fogkefe, mely a manuális fogkefék percenkénti 100-200 mozdulata helyett 30-50 000 mozdulatot végez. Utazáshoz kifejezetten jó, ha olyan típust választunk, ami egyetlen töltéssel akár heteket is bír. Az pedig fontos, szájhigiénés szempontból, hogy legyen utazótokja.

Az elmúlt években a fogtisztítás még magasabb szintre lépett. Ennek jó példája a szájzuhany is, amely a fogközök tisztítására alkalmas, ahová a fogkefe szálai nem érnek el. Fogpótlásoknál (híd alámosás) és rögzített fogszabályzót viselőknek is nagy segítség lehet a mindennapi szájápolásban. A szájzuhany segít a maradék lepedék, ételmaradék eltávolításában is. Fogaink épségének megőrzése érdekében a fogmosás, fogselymezés után utolsó lépésként használjunk szájzuhanyt, mikor is a levegővel dúsított vízzel alaposan kiöblíthetjük az esetlegesen fennmaradt lepedéket. Jó hír, hogy ma már ezekből is kapható olyan változat, amelyet akár az útra is magunkkal vihetünk.

fiatal nő, bőröndöt húz maga után

Végül, de nem utolsó sorban: ruhaápolás

A legjobban használható eszköz erre a célra az utazó vasaló. Jellemzően kisebb méretű és kisebb teljesítményű hagyományos társainál, hiszen rendeltetésük szempontjából elsődleges tulajdonságuk, hogy minél kisebb helyen elférjenek, de emellett persze ellássák a feladatukat. Senki sem akarja az utazás alatt egy négy fős család egész heti öltözetét egyszerre kivasalni.

A ruhák felfrissítéséhez egy kézi ruhagőzölő is praktikus lehet. Nem túl nagy, könnyű a használata és minden ruhatípushoz alkalmazható. A szövet vagy vastagabb anyagú ruhák gőzöléséhez legtöbbször egy kefés alkatrészt adnak, amit rá kell pattintani a gőzölő fejére. Ezzel egyszerűbb és hatékonyabb a vastagabb ruhák átgőzölése, simítása.

A ruhák felületén viselés és tisztítás közben is gyakran keletkeznek szöszök, amelyek eltávolítására egy textilborotva használható. Ezek általában elemmel működnek, egy kis tartályba gyűlik a leszedett ruhaanyag, amit időről időre üríteni, valamint a borotvarészt minden használat után egy kis kefével tisztítani kell.

táska, frissen vasalt ruhák

Hozzászólások letiltva.