Milyen tévét vásárolj sportrajongóként?

Stadionhangulat a nappaliban

Szakértői tippek, hogy biztosan ne nyúlj mellé

Szeptember beköszöntével elérkezett a focirajongók ideje, ugyanis a tavaszi kihagyás után – részben zárt kapuk mögött -, megkezdődött a labdarúgóidény. A közvetítéseket a járványügyi helyzet miatt most sem javasolt zsúfolt közösségi helyszínekről – kivetítős sörsátrakból, kocsmákból – követni, érdemes az otthon kényelméből szurkolni a válogatottnak és kedvenc csapatainknak. De milyen képernyőn érdemes nézned a mérkőzéseket, ha a négy fal között is át szeretnéd adni magad a szurkolói élménynek? Az LG szakértői most összegyűjtötték a sportközvetítésekhez is ideális tévé kiválasztásához szükséges szempontokat.

Mekkora legyen?

Sokan azt vallják, hogy akkora tévét kell vásárolni, amekkora csak a szobában elfér. A nagyméretű képernyő különösen fontos lehet, ha például szűk baráti társasággal néznénk a mérkőzéseket. Az LG szakértői szerint általánosságban elmondható, hogy a képátlót 2-2,5 körüli értékkel beszorozva kapod meg az ideális nézési távolságot. Ez az a méret, amin még különösebb erőfeszítés nélkül is átlátod majd, mi történik a teljes pályán.

Milyen típusú kijelző legyen?

A sportközvetítésekhez ideális kijelző legfőbb jellemzői a széles betekintési szög, a villódzás- és szakadozásmentes kép és az alacsony válaszidő. Ha ezek a szempontok kiemelten fontosak neked, válassz nanocellás LED-LCD vagy OLED tévét. Az OLED képernyők tökéletes feketéje mellett a színek elképesztően élethűek és dinamikusak, a nanocellás televíziók pedig akár 60 fokos betekintési szögből is élethű, torzításmentes színeket és fényerőt biztosítanak. A széles betekintési szög különösen akkor jelent előnyt, ha a társaság tagjai a szoba több pontjából néznék a képernyőt.

Milyen legyen a képminősége?

Érdemes előre tájékozódni arról, hogy a meccseket milyen minőségben közvetítik majd, de ma már a legtöbb csatornán HD – vagy egyesesetekben full HD – minőségben élvezheted a mérkőzéseket. Ha most vásárolunk készüléket, érdemes minél nagyobb felbontású eszközt választani, nehogy pár év múlva elavultnak érezzük a technológiát. Így tökéletes választás lehet egy Ultra HD-s vagy 4k-s televízió. „Mivel a legtöbb tévécsatorna még csak legfeljebb HD-ben sugároz, célszerű olyan tévét a kosárba tenni, ami rendelkezik az ún. felskálázást biztosító technológiával. Ez az alacsonyabb felbontású full HD filmekből, műsorokból szoftveresen 4K-t megközelítő mozgóképet hoz létre” – mondta el Slezsák Dániel, az LG szórakoztató elektronikai termékspecialistája. A felskálázással az eredetileg alacsonyabb felbontású tartalmakat is nagyképernyőn élvezheted.

Hogyan állítsd be?

Fontos, hogy a tévéd beállításai is megfelelőek legyenek a sportközvetítésekhez. A televíziók menüjében többnyire fellelhető képüzemmódokkal (pl. normál, mozi, sport, dinamikus) a tévén nézett tartalom típusához igazíthatod a látványt. Ezek az üzemmódok a képek megjelenítését szinte az összes lehetséges módon érintik, azaz egyebek közt befolyásolják a képek fényerejét, színtelítettségét, színhőmérsékletét és kontrasztját, de persze ezeket akár egyesével is beállíthatod és a saját beállításaidat jó esetben el is mentheted. Az LG szakértői szerint azonban bátran rábízhatod magad a gyártók előzetes beállításaira, vagyis a meccsek esetén válaszd a sportmódot!

Extra funkciók sportőrülteknek

A sportközvetítések esetén hatalmas előnyt jelent, ha a kijelző gyors válaszidővel és kimagasló képfrissítési rátával rendelkezik. Az LG esetében például az α9 mesterségesintelligencia-processzor 120 Hz-es képfrissítési frekvenciát tesz lehetővé, ami igazán látványos különbséget jelent a hagyományos televíziókhoz képest. Szintén e gyártó különleges funkciója a sportriasztás, amivel a nézők nyomon követhetik kedvenc csapatuk soron következő meccseit és eredményeit. Ez természetesen nem csak a focira igaz: a felhasználók számos sportágban kiválaszthatják azokat a csapatokat, melyek mérkőzéseiről automatikusan információkat szeretnének kapni. Értesítést kérhetsz tévédre például a mérkőzések kezdetéről és végéről, és a csapat által szerzett pontokról, találatokról, gólokról.

3 extra tipp, hogy a kanapéról is úgy érezd, mintha a lelátón ülnél

  1. Szurkolói élmény a nappaliban

Meccsekre járni éppen azért szeretünk, mert a lelátókon ülve testközelből élhetjük át az eseményeket és a hétköznapokból kiszakadva teljesen átadhatjuk magunkat a szurkolói élménynek. Teremtsd meg ugyanezt a hangulatot otthon is! Találd meg a lakás legkényelmesebb pontját, készíts be néhány repoharat a kedvenc italaidhoz és vedd elő a szekrényben megbújó mezeket, sálakat, drukkoló kesztyűket. Hívd össze a családot, a közeli barátokat, vagy kapcsold be őket videochaten, hogy valóban közösségi élmény legyen a szurkolás!

  1. Fel a hangerővel!

A szurkolói élmény egyik legfontosabb része az, ahogyan a közönség egyszerre reagál a pályán zajló eseményekre. Azért, hogy ezt a hatást az otthonodban is átélhesd, érdemes feltekerni a hangerőt a házimozi-rendszeren. Ha nem áll a rendelkezésedre egy teljes hangrendszer, akkor sincs ok aggodalomra, hiszen az újabb televíziókon már számos hangbeállítási lehetőség közül választhatsz, de egy kis helyigényű hangprojektorral is sokat hozzátehetsz az élményhez. Ráadásul egyes eszközök már önállóan is képesek felmérni a szoba paramétereit és az alapján beállítani az ideális hangzást, akár kifejezetten sportközvetítésekre optimalizálva.

  1. Sörsátor a nappaliban

Ha mindenképpen a sörsátrak hangulatára vágysz és a család is túl nagy ahhoz, hogy egyetlen tévé elegendő legyen a szurkoláshoz, érdemes beszerezni egy projektort. Ma már a sportközvetítésekhez tökéletes 4K felbontású készülékeket is használhatsz otthon, az LG CineBeam projektorai például nagy fényerejűek és még könnyen hordozhatóak is, így akár a félidei szünet alatt is beköltöztetheted a kertből a társaságot, ha kint már lehűlt a levegő.

Forrás: lg.hu

Hozzászólások letiltva.