Tippek sulikezdéshez – Milyen okoseszközt válasszak a gyereknek?

Család és az okoseszközök, mindenki kezében okoseszköz

Nyakunkon az iskolakezdés, ami különösen izgalmas időszak annak a nagyjából 90 ezer 6-7 évesnek, akik most kezdik meg általános iskolai tanulmányaikat. Egy tavalyi felmérés alapján a szülők többsége úgy gondolja, hogy az okoseszközök használatának bevezetésére az iskolaérettség az optimális időpont, ezért most az általános iskolás korosztályra fókuszálva vesszük sorra, milyen kütyükkel könnyíthetjük meg a gyerekek és a szüleik életét.

Kell-e egyáltalán okoskütyü?

A válasz egyértelműen igen. A kérdés az, hogy hány éves kortól. A kisgyermekes családok körében megoszlanak a vélemények. Ahogy korábban is írtuk, általában az iskolaérettség a vízválasztó, a saját okostelefon vásárlásával azonban jellemzően várnak, míg a gyerekek felsősök (ötödikesek) lesznek. A pro és kontra érvek hosszú listáját tekintve nem egyszerű a döntéshozatal, ráadásul minden gyermek helyzete különböző.

A digitalizáció teljesen átszövi a jelenünket is, a jövőben pedig még nagyobb jelentőséggel bír majd – így nem kérdés, hogy a friss generációknak a lehető leghamarabb el kell sajátítania azokat a képességeket, amelyek segítik őket a virtuális terekben történő eligazodásban. Gyermekkorban vagyunk a legfogékonyabbak az újdonságok befogadására, hihetetlen sebességgel tanulunk. Az információszerzés elsődleges platformja lett az internet, mely az iskolai kutatómunka alapját, ezáltal a projektek sikerét is jelenthetik. Az egymás közti kommunikáció is könnyebb a közösségi oldalakon keresztül, illetve a beilleszkedést is segíthetik az olyan „közösen megélt” élmények, mint egy-egy virális videó, vagy mém ismerete. A különböző szerkesztő programok, kreativitást fejlesztő alkalmazások pedig a szépérzéket, problémamegoldási képességet növelik arról nem is beszélve, hogy mennyi játéklehetőséget rejtenek ezek a kütyük.

Az éremnek azonban két oldala van. Az online lét meg is nehezítheti a hús-vér szociális kapcsolatok kialakítását. A lájkvadászat, a kommentek képesek erőteljes függést és szorongást is kiváltani. Szerencsére már számos prevenciós iskolai oktatóprogramot szerveznek a témában, illetve az okostelefonok szoftvereinek gyártói is igyekeznek különböző eszközöket adni a felhasználók kezébe, melyekkel könnyebb kordában tartani a használati időt. A túl sok telefonhasználat persze nem csak szociális, hanem fizikai problémákat is okozhat, melyeknek már külön nevük is van, ilyen például a „telefonnyak”, amikor a huzamos ideig lehajtott fej nyaki gerinc fájdalmat okoz, vagy a „mobiltelefon-könyök”, amely az alkarban vált ki zsibbadást. A telefonozásra szánt idő sokszor a testmozgás rovására megy, szerencsére azonban a szülők fellépése, odafigyelése csökkentheti ezek kockázatát.

Összegezve tehát, ha úgy gondoljuk, hogy gyermekünk már készen áll egy okos készülékre, elég érett hozzá, és mi is mindent megteszünk, hogy biztonságosan használja ezeket, akkor eljött az idő, hogy meglepjük őt élete első okoseszközével.

Milyen szempontok szerint válasszak?

Okoskütyük széles választéka áll a szülők rendelkezésére. A kérdés az, mit válasszanak a csemetének. Mi éri meg a legjobban? Egy okostelefon, amin bármikor elérhetik, egy tablet, amin nézheti a meséket vagy egy laptop, amin az iskolai feladatokat is kényelmesebb megoldani?

Természetesen elsődleges szempont az ár, vagy inkább az ár-érték arány. Hosszú távon jobban megéri egy jobb minőségű készüléket választani akár kiterjesztett garanciával, még ha ez nagyobb beruházást is jelent. Nem létszükséglet azonban, hogy csúcskategóriás legyen az adott termék, mivel ezek vesztik legtöbbet értékükből egységnyi idő alatt. Itt erős a nyomás a többi gyerek részéről, hiszen a versengés, a kinek van jobb/drágább/menőbb nemcsak a ruhákban és egyéb felszerelésekben, hanem a műszaki cikkekben is megnyilvánul.

Fontos alaposan végig gondolni, mire fogja használni a gyerek a készüléket. Csak netezésre és kapcsolattartásra? Esetleg egy-egy játékra? Mert akkor az okostelefon kiváló választás. Mesenézésre, videókra, esetleg rendszeres olvasásra? Ilyenkor már érdemes a tableten és a notebookon elgondolkodni.

Okostelefon – hogy bármikor elérd

Ha úgy gondoljuk, hogy gyermekünk elég érett már, és több szempontból is szüksége lehet egy okostelefonra – többek között, hogy bármikor elérhető legyen – akkor nézzük meg mit vásároljunk számára.

Kezdjük a fizikai jellemzőkkel. Érdemes kisebb méretet választani, mivel egy kis kézből könnyen kicsúszhat egy nagyobb telefon. Sőt, ha be akarjuk biztosítani magunkat, akkor legyen víz- és ütésálló a készülék, illetve különösen ajánlott a termékbiztosítás. Semmiképpen nem kell csúcskészülékben gondolkodnunk, de legyen megbízható és jó minőségű.

A fényképek és a sok izgalmas app tárolása miatt érdemes nagyobb tárhelyet biztosítani gyermekünknek. A fényképezés és az elkészült képek szerkesztése fejleszti a kreativitásukat, így nem baj, ha a kamera is jó minőségű felvételt készít.

Ha félünk attól, hogy esetleg gyermekünk óriási telefonszámlát csinál, vegyünk a telefon mellé feltöltős sim kártyát. A csomag kiválasztásakor azt is eldönthetjük havi hány GB mobilnet álljon a rendelkezésére. Már korábban is említettük, de fontos hangsúlyozni, hogy különféle szűrőprogramok segítségével korlátozhatjuk a káros tartalmakat a biztonságos nethasználat érdekében.

Kattints ide, ha többet szeretnél megtudni az okostelefonokról!

Tablet – a hibrid

A táblagépet sokan egyfajta átmenetnek tekintik az okostelefon és a notebook között. Ugyanúgy kiváló eszköz a kapcsolattartásra, netezésre, mint a mobil, viszont méretéből adódóan nem annyira kényelmes magunkkal vinni. Előnye viszont az okostelefonokkal szemben, hogy a tartalomfogyasztás és a játékok a nagyobb képernyőnek köszönhetően kevésbé erőltetik meg a gyermek szemét, és persze élvezhetőbbek is így. Ennek analógiájára olvasásra is alkalmasabb, mint egy telefon.

Bár még kisiskolás korban nem jellemző, de a későbbiekben akár órai feladatok megoldására, jegyzeteléshez is kiválóan alkalmas. Emellett erre is letölthetők készségfejlesztő appok, melyek a tanuláshoz is pozitívan hozzájárulnak.

Ha tehermentesíteni szeretnénk a közös családi gépet, egy plusz tablet jó alternatíva lehet, ha gyermekünk éppen a megengedett netezési idejét szeretné eltölteni.

Olvasd el ide kattintva, ha szeretnéd megtudni, hogy mire érdemes odafigyelni tablet vásárlásakor!

Notebook – a sikeres házi feladatért

Inkább a középiskolásokra jellemző a saját notebook használata, de már általános iskolás korban (felső tagozatban) is beruházhatunk a gyermek első gépére, hiszen hosszú távon a későbbi iskolai feladatokhoz is tudja majd használni, (illetve a család más tagjai is használhatják addig 😊). Mivel gyermeknek vesszük, nem kell feltétlenül a legszuperebb többszázezres drága gépet megvásárolni, hanem előtte vegyük sorra mire használná:

  • házi feladatokhoz (informatikai vagy más tárgyakhoz is)
  • kutatómunkához a sulis projektekhez
  • kapcsolattartásra – tanárokkal, osztálytársakkal
  • játékhoz

Ennek megfelelően válasszunk egy jó minőségű, erre a célra szolgáló eszközt. Fontos tisztában lenni vele, hogy a komolyabb játékra is alkalmas gépek meglehetősen drágák. Ha a családi kassza engedi, akkor a középkategóriában érdemes nézelődni, érdemes olyan gépet venni, amelyet később bővíthetünk. A laptopokban korlátozott azoknak az alkatrészeknek a száma, melyek utólagosan cserélhetők, de a memóriabővítés, vagy a merevlemez SSD-re cseréje csodákat tehet.

Ha további információra van szükséged a megfelelő laptop kiválasztásához,
olvasd el korábbi blogposztunkat ebben a témában! Katt ide!

Gyerekek bevezetése az okoseszközök világába

Okoskütyühöz okos használat! Ezt tartsuk mindig szem előtt, ha gyermekünk kezébe adjuk az első saját eszközét.

  • A teljes tiltás és a teljes szabadság közti arany középutat válasszuk! Ha semmit nem engedünk, annál jobban felkeltjük a gyerek kíváncsiságát, ráadásul olyanokból is kimarad, amiről az osztálytársai folyamatosan beszélnek, ezáltal kirekesztve érezheti magát a társaságból. Fontos a bizalom kialakítása, a beszélgetés. Gyermekünk is nyitottabbá válik, ha lelkesen végighallgatjuk az új videójátékról zengett ódáit, vagy hogy éppen milyen képet rakott ki Facebookra Pistike.
  • Azt csinálja a gyerek, amit lát. Ha azt látja, hogy mi szülők is még a közös étkezéseken is a telefonunkat bújjuk, később ő sem fog másképp tenni. Mutassunk példát a tudatos és mértékletes kütyühasználatra. Mindennek megvan a helye és az ideje.
  • Szerencsére számos szűrőprogram segíti a szülőket. Ezek segítségével be lehet állítani mit láthat és mit nem gyermekünk. Néhány ilyen szűrőprogram a számítógépre: Biztonságos Böngészés Program, Norton Online Family vagy a Microsoft Windows Szülői Felügyelet. Emellett a különböző böngészők beállításai közül is választhatunk szűrőt.
  • Szűrőprogramokat nem csak számítógépre, hanem mobilra és táblagépre is alkalmazhatunk. Magyarországon a három nagy mobiltelefon szolgáltató is kínál megoldásokat, így, ha tőlük vásároljuk meg a készüléket, érdemes rákérdezni a biztonsági beállításokra.
  • Legyen pár alapszabály! Például hétköznap, vagy hétvégén mennyi időt adunk nekik a videójátékokra, netezésre, illetve korlátozhatjuk a képernyőidőt is, akár szoftverek segítségével.

Miből lesz az új kütyü?

Ha az iskolakezdéshez okoseszközöket is szerepelnek a bevásárló listán, az sok családban megterhelő lehet. Azonban a gyermek szeretné tartani a lépést az osztálytársaival, nem maradhat ki. A tavalyi Euronics GKI kutatásból az derült ki, hogy a felső tagozatosok több mint 80%-a már okostelefon felhasználó. Magyarországon a sulikezdés előtt nagyon sok család van hasonló helyzetben, de erre megoldást jelenthetnek a különböző bankok által nyújtott áruhitelek vagy a munkáltatótól kapott utalványok.

Ha aggódsz a kiadások miatt, akkor érdemes a 0% THM-et kínáló, fix törlesztőjű áruhiteleket is figyelembe venni. Így nem akkora kiadás a családnak egy új laptop vagy telefon vásárlása. Kattints ide és ismerd meg aktuális áruhitel lehetőségeinket vagy kérd eladóink segítségét az üzleteinkben!

Kaptál valamilyen utalványt a munkáltatódtól iskolakezdéshez? Az Euronicsnél felhasználhatók az alábbi iskolakezdési utalványok is:

  • EDENRED Utalványok
    • TOP PRÉMIUM „Ajándékutalvány” (kultúra, bútor-elektronika, univerzális, multi)
    • Ticket Service „beiskolázási utalvány” (számítástechnikai eszközök)
  • POSTA PALETTA
    • „ajándék utalvány” (szórakoztató elektronika, háztartási gép, stb)
    • „iskola utalvány” (számítástechnikai eszközök)
  • ERZSÉBET UTALVÁNY
    • Ajándék Erzsébet-utalvány
    • Iskolai Erzsébet-utalvány
    • Gyermekvédelmi Erzsébet-utalvány

 

Hozzászólások letiltva.