Túlzások helyett tudatosan: így vágj bele a januári életmódváltásba

Fiatal nő a konyhában szakácskönyvet olvas

Újra itt a január, amikor megtelnek a konditermek, mindenki pánikolva igyekszik ledolgozni a karácsonyi bejglit, és a csapból is a legújabb csodadiéta folyik. Azonban a te motivációd is hamar elszállhat, ha tudatos döntések helyett túlzottan szigorú szabályokat állítasz magad elé. Legújabb cikkünkben összegyűjtöttünk pár hasznos tippet. Ezek segíthetnek abban, hogy az évet valóban életmódváltással és ne egy pár hetes eszeveszett diétával kezd.

Tűzz ki reális célokat

Nagy a kísértés újévkor, hogy azonnal teljes erőbedobással vágj bele egy diétába, de a kezdeti lelkesedés hamar alábbhagy, ha a céljaid nem reálisak. Érdemes rövid- és hosszútávú célokat is kitűznöd, és folyamatosan naplózni a fejlődésed – így kevésbé tűnik majd elérhetetlennek a nyárra elképzelt forma. Van, akinek a mérleg és a mérőszalag mindennapos használata, és van, akinek a ritkább naplózás válik be. Bármelyiket is választod, érdemes lesz egy okosmérleget beszerezned, ami automatikusan elmenti a hozzá tartozó applikációba az adataidat. Amellett, hogy külön nem kell foglalkoznod a naplózással, biztosan nem fogod elkeverni a feljegyzéseidet sem.

Fiatal szőke nő az edzőteremben, fejhallgatóval a fején

Az életmódváltás nem csak a kilókról szólhat. Kitűzheted célként azt is, hogy jobb legyen a teherbírásod vagy, hogy aktívabban töltsd a napjaidat. Ha eddig mozgásszegény volt az életmódod, beiktathatsz egy-egy kisebb mozgásformát. Például meghatározhatsz egy magasabb napi lépésszámot, vagy eldöntheted, hogy gyakrabban állsz fel a monitor mellől. Ehhez tökéletes társ egy okosóra, amin beállíthatod, hogy szóljon, ha már túl régóta ülsz a képernyők előtt. Követheted azt is, hogy hány lépést tettél meg aznap. Ha pedig inkább új kihívást keresel a mozgásban, ne félj belekezdeni valamilyen régóta vágyott sportba sem. Egy barát vagy családtag bevonása kifejezetten motiváló hatású lehet ehhez, ráadásul a kapcsolatotokat is mélyítheti egy új tevékenység közös kipróbálása.

Főzz többet otthon, azaz „dobozolj”

Két fiatal nő a konyhában zöldséget vág

Bár életmódváltás esetén is belefér időnként, hogy rendelj valamit vacsorára, hosszú távon nemcsak az egészséged, de a pénztárcád is megköszöni, ha előre főzöl. A dobozolás elsőre sok vesződségnek tűnhet, de hamar bele lehet jönni. Akár 2-3 fajta ételt is képes leszel elkészíteni párhuzamosan, rövid idő alatt. Ha nem szeretnél teljes fogásokat megtervezni, akár egy-egy hozzávalót is elkészíthetsz előre. A sült zöldségek például köretnek, krémleves alaphoz, de gyors nassolnivalónak is kiválóak lehetnek. Érdemes valamilyen fehérjeforrással is előre készülni: legyen az valamilyen húsféle, hüvelyes, tojás vagy tofu, egy egyszerű salátával és szósszal máris kész egy teljes tápértékű vacsora alapja. Ha inkább hanyagolnád a dobozolást, érdemes elgondolkodnod egy airfryer beszerzésén, amiben akár reggelente vagy közvetlenül az ebéd előtt, néhány perc alatt készre süt neked számos ételt. A forrólevegős sütőkben kevés zsiradék felhasználásával is finom és gyors diétás ételeket készíthetsz, ráadásul még a sütés-főzés utáni mosogatás és takarítás nagy részét is megspórolhatod.

Ne csak elvegyél, adj is hozzá az étkezésedhez

Sportos fiatal nő gyümölcsöket turmixol

A diétamentalitás alapja, hogy minél több élelmiszertípust akarunk megvonni magunktól. A hangsúlynak azonban itt is inkább a mértékletességen kéne lennie, hiszen a hirtelen megvonás hamar átválthat sóvárgásba, majd az egész életmódváltás elnapolásába. Nem érdemes tehát semmilyen élelmiszert teljesen kizárni az étrendedből, még a diétádba is beleférhet egy kis tudatos édesség és egyéb szénhidrátfogyasztás. Szokatlannak tűnhet, de végiggondolhatod azt is, hogy kizárás helyett mit adj hozzá az étrendedhez. Ha például eddig kevés zöldséget ettél, a szokásos ebédedet egészítsd ki egy kis salátával, vagy párolt, grillezett zöldséggel. A megemelt rostfogyasztásnak köszönhetően hamarabb jóllaksz, így pedig az kalóriabevételed is csökkenni fog. Amennyiben inkább több gyümölcsöt fogyasztanál, érdemes beszerezned egy turmixgépet vagy smoothie készítőt, amivel gyorsan finom reggelit vagy uzsonnát készíthetsz.

Ne félj az új dolgoktól

Egy új év nem csak arra adhat okot, hogy életmódváltásba kezdj, hanem arra is, hogy új dolgokat kipróbálj. Ha igazán kísérletezős kedvedben vagy, miért ne kezdenéd a januárt akár a Veganuár kihívással? Ez arra ösztönöz, hogy egy hónapig kizárólag növényi alapú ételeket fogyassz. A Veganuár nem csak az állatok és a környezet iránti tudatosságot népszerűsíti, de számos egészségügyi előnyt is hoz magával. A növényi alapú táplálkozás gazdag tápanyagokban, rostokban és antioxidánsokban, elősegíti a szív- és érrendszer egészségét, valamint csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. Emellett kiváló alkalmat kínál az új ízek és receptek felfedezésére, és a kreatív növényi alapú ételek elkészítésére. Ha ezt túl soknak érzed, akkor akár egy-egy húsmentes nap beiktatásával is sokat tehetsz az egészségedért.

Ha valóban elkötelezted magad az életmódváltás mellett, bármilyen módszert, megközelítést is választasz, vedd figyelembe egészségügyi állapotodat, és szükség esetén keress fel olyan szakembert, aki segíthet egy fenntartható rendszer kialakításában, és így céljaid elérésében.

Hozzászólások letiltva.