Tiszta otthon: tippek, eszközök és bevált gyakorlatok

Szülők gyerekekkel játszanak a nappaliban

Tisztán tartani otthonunkat nem nehéz, de kétségkívül időigényes. Ám megéri rászánni az időt, mert a rendszeres fertőtlenítés, szellőztetés, takarítás sokat segíthet egészségünk, sőt még jó hangulatunk megőrzésében is. Különösen fontos ez most, hogy sokkal több időt töltünk otthon.

Jó hír, hogy háztartási gépeink sokat segíthetnek nekünk, sőt a munka nagy részét el is végzik helyettünk. Dolgoztassuk őket bátran, de közben ne feledkezzünk meg arról, hogy időnként gépeinket is ki kell takarítani, hogy sokáig hatékonyan működjenek.

Vegyük hát sorra, mi mindent tehetünk jó közérzetünk és egészségünk fenntartása érdekében.

Tipp 1: Mossuk ki gyakrabban a lakástextileket

A függönyökön, az ágyneműhuzatokon a konyharuhákon és a törölközőkön naponta telepednek meg a pollenek, poratkák és penészspórák. A ruháink mellett érdemes ezeket a textíliákat is gyakrabban mosni, lehetőleg antiallergén programon.

Hogyan működik az antiallergén program?

Az Electrolux mosógépek antiallergén programja a mosás ciklus egy részében 67 °C-ra melegíti a vizet, és 20 percig tartja is ezt a hőmérsékletet. Az allergének ezen a hőfokon elpusztulnak. A mosás után, de még az öblítés megkezdése előtt a mosógép kevés vizet enged a dobba, amit felmelegít 70 fokra. A ruhákat 20 perc alatt alaposan átforgatja ebben a forró párás környezetben. Eközben az allergének teljesen eltűnnek az ruhákból. Az antiallergén program végén van egy plusz öblítés is, mely a mosószer és az öblítő mellett az elpusztult polleneket, spórákat, atkákat is maradéktalanul eltávolítsa az anyagokból.

A 60°C-os mosást a legtöbb ágynemű és ágyneműhuzat, takaró, törölköző, fürdőköntös és konyharuha jól bírja. Némelyik még ennél magasabb hőfokon is mosható. De a ruhák egy része, és a függönyök nem feltétlenül bírják a forró vizes mosást, főleg ha erre gyakran kerül sor. Ezeket érdemes kímélő programon mosni, hogy sokáig jó formában maradjanak.

 

Tipp 2: Fertőtlenítsünk rendszeresen a konyhában

Sok időt töltünk a konyhában: sokszor itt ülünk le beszélgetni, itt készítjük az ételt, amit megeszünk. Nagyon fontos, hogy itt is figyeljünk a higiéniára. A munkapultot töröljük át naponta fertőtlenítőszeres kendővel. Érdemes a konyhaszekrények ajtaját is naponta áttörölni, ha minden nap összetapogatjuk főzés közben. A főzéshez és az étkezéshez használt edényeket mosogassuk magas hőfokon. Egy mosogatógép sokat segíthet ebben, mert sok program 60 fokos vízben tisztítja az edényeket. Bizonyos Electrolux mosogatógépekben már választhatunk ExtraHigiénia opciót is. Ilyenkor a gép 65-70 fokra melegíti a vizet az utolsó öblítési fázisban, hogy az edények higiénikusan tiszták legyenek.

Tipp 3: Porszívózzunk gyakrabban

Amikor egész nap otthon vagyunk, érdemes 1-2 óránként szellőztetni. A friss levegő jót tesz egészségünknek és hangulatunknak is. Ha többet vagyunk otthon, elkerülhetetlenül nagyobb koszt csinálunk, így többet is kell takarítani. Lehetőség szerint használjunk olyan porszívót, amely nem csak beszívja a piszkot, de bent is tartja. A szupercsendes Electrolux Pure D8.2 porszívóban mosható higiénia szűrő van mely kiszűri a legkisebb porszemcséket és allergéneket is a beszívott levegőből. Ezért a porszívóból csak a tiszta levegő kerül vissza a lakásba.

 

A gyakori (akár napi rendszerességű) takarításban sokat segíthet egy vezeték nélküli álló porszívó, ami mindig kéznél van, és amellyel 10-15 perc alatt végig lehet szaladni a lakáson. Egy Electrolux Pure Q9 vezeték nélküli porszívóval rendkívül kényelmesen és gyorsan felporszívózhatjuk otthonunkat. Speciális tartozékaival még a bútorokat is portalaníthatjuk. A Pure Q9 készülékek 5 lépcsős szűrőrendszere hatékonyan tisztítja meg a beszívott levegőt. A zárt szűrőrendszer kiszűri és bezárja a legkisebb porszemcsék (0,3 μm – 10 μm) 99,9 százalékát a beszívott levegőből – így a pollenek, poratkák és penészspórák nem jutnak vissza a lakás légterébe.

Tipp 4: Gondoskodjunk a tiszta levegőről

A belélegzett levegő minősége egészségünkre és közérzetünkre is hatással van. Befolyásolja azt is, mennyire alszunk jól éjszaka, ezáltal meghatározza, hogy mennyire vagyunk frissek napközben. Tavasszal a kórokozók mellett az allergének is elszaporodnak, ezért ilyenkor érezzük a legjobban egy légtisztító jótékony hatását. Az új Electrolux Pure A9 légtisztítók csendben dolgoznak azon, hogy otthon egészségesen tiszta legyen a levegő. Folyamatosan figyelik a levegő minőségét és automatikusan módosítják a beállításokat ennek megfelelően. Így nem kell folyton állítgatnunk a készüléket. Maximális teljesítményfokozaton is csak 45,6 dB(A) a zajszintjük, így a hálószobában sem fognak zavarni.

Hozzászólások letiltva.