Toplistás lett a beépíthető konyhai gép

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a konyhákban a beépíthető háztartási nagygépek. Nem is csoda, hiszen technológiai előnyeik mellett ezekkel az eszközökkel konyhánk elegáns és egységes, ráadásul még csendesebb és energiatakarékosabb is lehet. Ezáltal hatékonyabban használhatjuk ki a rendelkezésünkre álló helyet.

Szinte már minden háztartási nagygépből kapható beépíthető változat is a szabadon álló megoldások mellett. A vásárló eldöntheti, melyik illik jobban az otthonába, mi fér el praktikusan a helyiség adottságához mérten. Az utóbbi időben egyre népszerűbbek ezek a megoldások, hiszen innovatív funkcióik mellett nagy előnyük, hogy nem bontják meg a konyha egységes megjelenését. Laikus szemmel nézve felmerülhetnek félelmek a szervizeléssel és a hatékonysággal kapcsolatban. Az Euronics és a Whirlpool szakértői összegyűjtötték, hogy mit érdemes tudni a beépíthető termékekről.

Fehér konyhapulton beépített főzőlap rajta négy edény

Szinte az egész konyhánkat beépíthetjük

A hűtőszekrény, sütő és főzőlapok mellett mikrohullámú sütőből, páraelszívóból, mosógépből és mosó-szárítógépből, illetve mosogatógépből is választható beépíthető verzió. A Whirlpool tapasztalatai szerint legkelendőbbek ezek közül a sütők, főzőlapok és a mosogatógépek. „A vásárlók időt és pénzt spórolhatnak az olyan funkciókkal, mint például az extra fúvókarendszer, a variálható kosarak, a nagy belső tér vagy az energia- és víztakarékos 6. Érzék funkció. Ezeket a legtöbb mosogatógépben megtalálják a vásárlók, akiket így a letisztult külső mellett a kimagasló technológia is szolgálja” – magyarázza Erdős Anita Eperke, a Whirlpool szakértője.

A beépíthető mosogatógépek előnyei közé tartozik a hatékony helykihasználás és az esztétikus megjelenés, amely harmonizál a konyhabútorral. Emellett csendesebbek szabadon álló társaiknál, ugyanis a bútorzat is hangszigetel.

Modern konyhában beépíthető mosogatógép

Nem kell többé lehajolnunk a sütőhöz

A sütők és főzőlapok számítanak általában a konyha ékköveinek, ezért fontos, hogy a megfelelő funkcióik mellett a megjelenésük is tökéletes legyen. A legújabb beépíthető eszközök az adott ételtípushoz mérten állítják be a hőmérsékletet és a sütési módot. Nem kell profi szakácsnak lennünk ahhoz, hogy tökéletes ételeket készítsünk. Az egyes modellekben elérhető gőzfunkcióval pedig egészségesebb és szaftosabb ételeket fogyaszthatunk.

Ha beépíthető sütőt választunk, szinte korlátlanok a lehetőségeink a konyha megtervezésekor: a munkapult vagy a főzőlap alá, de akár magasabbra is beépíthetjük ezeket, hogy ne kelljen hajolgatnunk. Sütőnk mellé ráadásul bármilyen főzőlapot választhatunk, hiszen nincs összekötve a két eszköz. Eldönthetjük, hogy gázfőzőlapot, hagyományos kerámia lapot vagy indukciós főzőlapot szeretnénk és azt milyen távolságra helyezzük el a sütőtől.

A beépített páraelszívók praktikusan a főzőlap fölötti felső konyhaszekrényekbe illeszthetőek be. A főzőlap fölé telepítve lapos felületként simul a konyhaszekrény aljához és hatékonyan szívja el a főzés során keletkező gőzt és szagokat, anélkül, hogy kilátszódna a bútorból. Ezeknek már pultba, illetve főzőlapba építhető változataik is kaphatóak.

Modern konyha beépíthető gépekkel

Hűtőszekrények – már akár fogantyú nélkül is

A hűtőszekrények között is közkedveltté váltak a beépíthető változatok. Ez a konyha legnagyobb és éppen ezért leghangsúlyosabb eszköze, így kiemelten fontos a külcsín. A beépíthető változatok maximálisan elrejthetőek a konyaszekrények előlapjai mögé, így az egységes látványba beleolvadva nem törik meg a helyiség stílusát szabadon álló társaikkal ellentétben.

Korábban az elengedhetetlen fogantyú kérdése okozhatott némi problémát a dizájn szempontjából, ami felboríthatta a konyha látványának koncepcióját és a minimalista dizájnt. A Whirlpoolnál ma már kapható „push to open” rendszerű eszköz, amit egyszerűen, a bútorlap megnyomásával lehet kinyitni.

Nem érdemes a szakemberen spórolni

A konyhai gép helyének kialakításakor érdemes szakembert hívni vagy legalább a tanácsát kérni, ugyanis különös figyelemmel kell kezelni a készülék üzemeltetéséhez szükséges szellőzés biztosítását. „A beépíthető készüléknél kiemelten fontos, hogy a gyártó által megadott paraméterek alapján üzemeljük be, így minimálisra csökkenthető a meghibásodás lehetősége, illetve egy esetleges csere problémamentesen és egyszerűen megoldható” – javasolja Flugyik Zsolt, az Euronics kategória menedzsere.

Némely esetben (pl. síkba süllyesztett beépítés főzőlapnál) speciális szerszám szükséges, amely jellemzően nincs minden háztartásban. A gázkészülék bekötése hatósági előírás szerint szakembert igényel. Az elektromos berendezésekhez is ajánlott szakértőhöz fordulni, aki megfelelően és biztonságosan tudja bekötni ezeket. A nem megfelelő beépítés és beüzemelés nem csak veszélyes lehet, de akár a jótállás elvesztésével is járhat” – teszi hozzá az Euronics szakembere.

A beépíthető termékekre értékhatártól függően, több éves jótállás vonatkozik, és sok gyártó külön vállalást is tesz a motor, kompresszor, ventilátor és keringtető szivattyúk esetében, ami akár 5-20 év közötti extra garanciát is jelenthet.

Forrás: Whirlpool

Hozzászólások letiltva.