Tűzhely kisokos mindenkinek

A konyha a háztartás központja: van, aki csak egy egyszerű munkahelynek tekinti és van, aki az új ízek kísérletező helyét látja benne. Így vagy úgy, de a konyhában időt töltünk, ami ha jól felszerelt,  akkor a munka is leegyszerűsödik és élvezetesebbé válik. A leggyakrabban használt konyhai nagygép pedig egyértelműen a tűzhely. Manapság már nagyon sokféle, extra funkcióval ellátott tűzhely van a piacon, amelyek között nehéz választani. Gáz, villany esetleg kombinált? Öntisztító, 3D hőlégbefúvás vagy PlusSteam? Lássuk, melyiket mikor érdemes választani!

 

Hogyan válasszunk megfelelő tűzhely típust?
A tűzhelybeszerzés első szempontja, hogy miről tudjuk üzemeltetni. Ma már a gáztűzhelyek mellett villanytűzhelyek és kombinált tűzhelyek közül is válogathatunk, hogyha nem tudnánk rákötni a gázvezetékre készülékünket.

Gáztűzhely
Vannak, akik arra esküsznek, hogy igazán jót a gáztűzhelyen lehet főzni, a sütő markánsabb ízeket biztosít, azonnal melegít és egy pillanat alatt állíthatunk a hőfokon. Ráadásul mind a készülék, mind annak a működtetése valamennyivel gazdaságosabb. Az ELECTROLUX EKG51153OX gáztűzhely használata gyors és kényelmes: okos időzítőjének köszönhetően többé semmit nem fogunk odaégetni, a szikráztatónak hála pedig azonnal, egyetlen gombnyomással begyújthatunk.

Előnyök:

  • Olcsóbbak a készülékek, működtetésük is gazdaságosabb
  • Gáz főzőlapok rugalmasabban használhatók, azonnal elérhető a maximális teljesítmény
  • A hő alulról felfelé áramlik
  • Elzárás után nem tudjuk odaégetni az ételt
  • Távol-keleti konyha kedvelőinek tökéletes választás a wokban készült ételekhez


Villanytűzhely
A gáztűzhelyeket az elektromos főzőlapokhoz képest azonban nehezebb tisztítani, valamint a nyílt láng használata miatt nagyobb az esélye a konyhai baleseteknek. Az elektromos tűzhelyek hőkibocsátása tartósabb és egyenletesebb, nem függ a gáz minőségétől. Ráadásul az indukciós tűzhelyek ma már megelőzik a gáztűzhelyeket a főzés gyorsaságát tekintve. Az AEG 47036IU-MN villanytűzhely indukciós főzőlapjának hála pontosan és gyorsan állíthatjuk be a kívánt hőfokot és azonnal reagál a beállításokra, így a teljes főzési folyamatot ellenőrzés alatt tarthatjuk. A forró levegő-keringető rendszer pedig  gondoskodik arról, hogy a sütőtér minden szintjén azonos eredményt érjünk el.

 Előnyök:

  • Sok szempontból biztonságosabb a villanytűzhely, mint a nyílt lángot használó gáztűzhely
  • A hő felülről és alulról is érkezhet egyszerre, ami megkönnyíti a sütést
  • Egyenletesebb hőkibocsátás biztosít

Kombinált tűzhely

Ha mindkét változat előnyeit szeretnénk kiélvezni, akkor érdemes kombinált tűzhelyet vásárolnunk, amely gáz főzőlappal és elektromos sütővel működik. A BOSCH HXA090D50 kombinált készüléke a prémium design mellett nemesacél főzőlappal és 3D hőlégbefúvós sütővel lett felszerelve. Titka abban rejlik, hogy a forró levegőt optimálisan oszlatja el a sütőtér 3 szintjén, amelynek köszönhetően például tökéletes sülteket készíthetünk vele.

A méret is lényeg

Magától értetődő szempont, mégis hasznos néhány szót ejteni róla. A legnépszerűbbek az 50 és a 60 centiméter széles tűzhelyek, melyek magassága 80-86 centiméter között mozog. Ezek a tűzhelyek egy átlagos család számára elegendő szélességűek, ha azonban nagy a háztartásunk, vagy rendszeresen hívunk vendégeket, praktikus lehet egy méretesebb típusra benevezni. A BEKO kerámialapos villanytűzhely igazán impozáns, 90 centiméteres szélességgel rendelkezik, amelyhez 112 literes sütőtérfogat is társul, majdnem a duplája egy átlagos készülék űrtartalmának. Vásárlás előtt azonban ne felejtsük el lemérni az új háztartási gépnek szánt helyet!

Használjuk ki az extra funkciókat!

A gyártók egymással versengve sorra látják el jobbnál-jobb funkciókkal a tűzhelyeket, amikkel a sütős-főzés még jobb élménnyé válik. Az extra funkciók célirányos kihasználásával időt és energiát spórolhatunk, ráadásul kihozhatjuk az ételekből a maximumot.

Az Electrolux tűzhelyek PlusSteam funkciója segítségével minden eddiginél finomabb édes és sós süteményeket vagy akár húsokat is készíthetünk. A gőz funkció bekapcsolásával a húsok szaftosabbak és ízletesebbek, míg a kelt tészták szépen megdagadnak, belül puhák, kívül aranybarnák és ropogósak lesznek. A PlusSteam funkciós tűzhelyekről bővebben olvashatsz egy másik bejegyzésünkben ide kattintva. >>

Bosch tűzhelyek esetében, ha egyidejűleg többféle vagy nagyobb mennyiségű ételt szeretnénk készíteni, használjuk a már említett 3D hőlégbefúvásos funkciót! A 3D Hotair Plus segítségével az optimalizált levegőkimeneti nyílásoknak köszönhetően a levegő egyenletesen áramlik függetlenül attól, hogy egy, kettő vagy három szinten sütünk.

És ha végeztük a sütéssel, jöhet a takarítás! A Gorenje gáztűzhelyekben található AquaClean technológia 30 perc alatt gyors és vegyszermentes tisztítást tesz lehetővé, amely csupán fél liter víz- és minimális energiafogyasztással jár. A készülék felmelegíti a vizet, az ebből keletkező pára pedig feloldja a sütő falára verődött makacs szennyeződéseket, amelyeket utána könnyedén letörölhetünk.

Beszerelés – bízzuk szakemberre!

Bármelyik típus mellett is döntünk, a beszerelést mindig bízzuk szakemberre! A vásárlás előtt érdemes alaposan tájékozódni a folyamatosan változó szabályokról, hiszen akár 100,000 forintos nem várt költséggel is járhat, ha nem vagyunk elég körültekintők. Szakszerűtlen gázbekötéssel és üzembe helyezéssel nem csupán a jótállás érvényességét kockáztatjuk, de súlyos baleseti veszélynek tehetjük ki az otthonunkat.

Kis inspiráció

Beköszöntött az ősz, amikor a hűsítő fagylaltokat felváltják az illatos, meleg sütemények. Ilyenkor rengeteg gyümölcs és zöldség között válogathatunk, az almás, szilvás, és sütőtökös receptek tárháza pedig végtelen. Ezt a mesés cukkinis kevert süteményt akkor is bátran bevethetjük, ha kevés konyhai tapasztalattal rendelkezünk, de egy jó sütő azért kelleni fog!

Tipp: Sütő tisztításakor vegyük ki a kiszerelhető tálcákat, – ha olyan sütőt választunk, ahol sínen gurul ki belőle, akkor még könnyebben tudjuk kivenni őket. Tegyünk a sütő aljára egy félig vízzel telt tepsit, majd az alsó melegítést használva melegítsük legalább fél óráig 70 fokon, hogy a belőle felszálló gőz feloldja a sütőbe rakódott szennyeződéseket. Ezután már kevesebb erőfeszítéssel is ki lehet takarítani a sütőt.
Ha te is szeretnéd egy modern tűzhellyel megújítani a konyhád, amellyel garantáltan élmény lesz az ott eltöltött idő, fedezd fel kínálatunkat a webáruházunkban, vagy keresd fel országszerte elérhető üzleteink bármelyikét! Szívesen olvasnál még a témában? Akkor ezt a cikkünket Neked ajánljuk!

 

Hozzászólások letiltva.