Új energiabesorolás gyorstalpaló

Energiaosztályok háztartási nagygépeknél

Viszlát A+++! Jönnek az új energiaosztályok, átláthatóbb lesz a besorolás

Hamarosan sokkal egyszerűbb lesz háztartási nagygépet vásárolni! Te is belekavarodtál már az A++ vagy A+++-os jelölésekbe, melyik pontosan mit is takar? Biztos, hogy a több + jel jobb gépet is jelent? Az Európai Unióban ezért is vizsgálták felül az energiabesorolásokat és alakították át az egyszerűbb átláthatóságért. A legmagasabb energiaosztály az “A” lesz. A változás a TV készülékeket és lámpákat is érinteni fogja.

Mosógép vásárlás

Mosó-, mosogatógép-, vagy hűtő vásárlás során az első fontos információkat az energiafogyasztási címkékről olvashatjuk le, melyek olyan hasznos adatokat tartalmaznak, mint a gép fogyasztása, zajszintje, de a legszembetűnőbb a piros-sárga-zöld színskála az ABC jelölésekkel, illetve a sok + jel.

A technológia fejlődésével viszont eljutottunk arra a szintre, hogy 2017-re a mosógépek és hűtők 90%-a az A pluszos kategóriába tartozik, ezért a korábbi jelölés alapján egyre nehezebben lehet különbséget tenni a készülékek energiafogyasztási szintjei között. Az EU-ban ezért is vezetnek be új energiacímkéket: komplexebb, új teljesítmény-értékkel, szigorúbb szabvánnyal és tesztelési módszerrel kategorizálják be a gépeket.

Egy A+++ mosogatógép az új rendszer szerint a D kategóriának felel meg

A legfontosabb változás, hogy az “A” kategória lesz a legmagasabb energiaosztály, és nem lesz mellette pluszjel. Az új rendszerben jelentős visszaminősítések lesznek, az “A” és “B” osztály sok esetben üresen marad majd, és például, egy korábban A+++ mosogatógép az új rendszer szerint csak a D kategóriának felel majd meg. Az F osztály pedig 2024-re minden kategóriában kifut.

Sok gyártó ezért megújítja a termékkínálatát, új mosási programok jelennek meg, illetve még energiatakarékosabb termékek kerülhetnek be majd a kínálatba. Az új címkéken megtalálható lesz a QR-kód is, amivel készülékek termékismertetői is elérhetővé válnak és bármikor megnézhetjük okostelefonunkon. Ezt a rendszert az EPREL (EU Product Database for Energy Labelling), azaz az energiacímke-köteles termékek nyilvántartására szolgáló nyilvános adatbázis biztosítja.

Melyik termékekre vonatkozik az új címke?

Az új rendszer a háztartási nagygépek majdnem mindegyikét érinti, a mosógépek, mosó-szárító gépek, mosogatógépek, hűtőszekrények, fagyasztók és a borhűtők mind új energiacímkét kapnak. A TV készülékeket és lámpákat is érinti a változás. Egyes kategóriák esetében új adatokat is látni lehet majd. A hűtőknél például a zajszinteket osztályokba sorolták (A, B, C és D). A mosogatógépeknél feltüntetik az eco program hosszát is, az energiafogyasztást pedig 100 mosogatási ciklus alapján határozzák meg a jelenlegi éves helyett.

Fiatal lány gyümölcsöt vesz ki a hűtőből

Mikortól láthatod a változást?

Akár már most találkozhatsz a boltokban olyan készülékekkel, amelyek két különböző címkével rendelkeznek. Noha, ezt kötelezően csak 2020 november elsejétől kell biztosítani, a gyártók már korábban is elláthatják készülékeiket az új címkékkel. A vízválasztó dátum 2021. március elseje, ezután  már csak az új energiacímkék lehetnek a termékeken. A gyártói és kereskedői weboldalakon is ugyanekkor történik majd a váltás.

Így még van egy kis idő megtanulni és megismerni az új rendszert, ami segít majd minket a választásban.

(1) hozzászólás

  • Hollós Imre
    2020-08-20 at 09:44

    ez nagyon jó !!!!! sokkal átláthatóbb , a mai kornak megfelelő osztályba sorolás korrekt választási lehetőséget biztosít !

Hozzászólások letiltva.