Vasaló kisokos – Hogyan válaszd ki az ideális segítőtársat?

gőzölős vasaló

Sokan még a törölközőket és alsóneműket is vasalják, mások pedig csak akkor vasalnak, ha nagyon szükséges. Pedig a vasalás lehet rutinfeladat is, csak a megfelelő eszközre van szükséged hozzá! A Tefal termékeit úgy tervezték, hogy gyorsan és egyszerűen gondoskodjanak a ruháidról és háztartási textíliákról. Segítünk eligazodni a sok funkció és lehetőség között, hogy megtalált az ideális vasalót!

Fertőtlenítés a gőz erejével

A gőz és a felmelegített vasalólemez együttes erővel távolítja el a mikroorganizmusokat és fertőtleníti a ruháidat. A nedves hő a nukleinsavak lebontásával és az enzimek, valamint más esszenciális fehérjék denaturálásával elpusztítja a nemkívánatos organizmusokat. A gőz mélyen behatol a textilrostok közé és a vírusok, baktériumok és kórokozók akár 99,99%-át is elpusztítja. Gondoskodj a családod egészségéről és ruháid hosszú élettartamáról egy gőzölős vasalóval.

Milyen típusú vasalót válassz?

Száraz vasaló

Az egyik leghagyományosabb eszköz, talán ezt ismerik a legtöbben. A száraz vasalók nem használnak gőzt, előnye, hogy nem lesz vízköves, nem kell aggódni a rendszeres tisztítás miatt és hosszú élettartamú. Azonban nem használható minden textíliához és a nedvesítés ránk marad. Ideális egyedülállók számára vagy azoknak akik keveset vasalnak.

Gőzölős vasaló

A gőzölős vasalóval egyszerre többféle ruhát is tudsz vasalni. A gőzt a beépített tartályban lévő vízből állítja elő. Az ilyen típusú eszközöknél figyelni kell a folyamatos vízkőtelenítésre és a vasaló is a víztartály miatt nehezebb. Naponta használható és egy minőségi modellel az egész család számára ki tudsz vasalni pillanatok alatt.

Gőzállomás

A gőz egy állandó nyomás alatt lévő külső tartályban képződik, ennek köszönhetően kisebb lesz a vasaló tömege, a gőz ereje pedig nagyobb. Egyszerűvé teszi a vasalást, nagycsaládosok számára is ajánljuk, mert gyorsan lehet vele vasalni. Ezek az eszközök azonban drágábba és nagyobb helyet foglalnak a külső tartály miatt.

Ruhagőzölő

Ennél az eszköznél is egy külső tartály segítségével fejleszti a gőzt, a vasaláshoz pedig egy különleges fejet használ, amelyből a gomb benyomása után a gőz egyenletesen áramlik. Kíméli a ruhákat, finoman tünteti el a ráncokat, így alkalmas kényesebb ruhák, például estélyik vasalásához. Kicsi és könnyen tárolható, kompakt kialakításának köszönhetően könnyen szállítható is akár. Vidd magaddal nyaralásra is és többé nem lesz gond, hogy a bőröndben összegyűrődnek a ruhák.

Minden egyben

Nagynyomású technológia és az integrált 3 állású vasalólap kombinációja. Gyors és praktikus melegedési idővel számolhatsz, ideális ingek vasalásához és egy gyors igazításhoz. Nem kell hozzá vasalódeszka, függőleges állásban zakók, ruhák és nadrágok gőzölésére használható, 30°-os szögben pedig kényelmesebb rajta a vasalás. A bonyolultabb vasalásokhoz pedig vízszintes állásba is döntheted. Hátránya, hogy a készülék maga nagyobb, így a tárolása kicsit nehézkesebb. Ennek megkönnyítésére kerekeken gurítható, így bárhova gyorsan áthelyezhető.

Mire figyelj még a vasaló kiválasztásakor?

Vasalófelület

Fontos szempont, hogy a vasaló talpa minőségi anyagból készüljön. Több gőznyílás jobb vasalási eredményt fog hozni. A talp anyaga meghatározza, hogy milyen gyorsan melegszik a készülék és mennyi ideig tudja tartani a beállított hőt. Választhatsz zománc, kerámia, rozsdamentes acél vagy tapadásmentes bevonatok közül.

A vasaló teljesítménye

A vasaló teljesítményének alsó határa 1300 W, ezt csak azoknak ajánljuk, akik ritkán és keveset vasalnak. Egy négytagú vagy nagyobb család számára minimum 2000 W-ot meghaladó teljesítményű vasaló a célszerű. A gőz teljesítménynek pedig egy textília hatásos és könnyű vasalásához 30-40 g/perc között kell mozognia.

Hasznos tulajdonságok és működés

  • Hőmérséklet beállítás – könnyen beállíthatod a kívánt hőmérsékletet és ajánlást is tesz, hogy az anyaghoz milyen gőz- és hőkombinációt érdemes használnod.
  • Csöpögés gátló – Anti Drip/Drip Stop –alacsonyabb hőmérsékletnél (általában a kettes fokozatig) a gőzfejlesztés automatikusan leállítja. Így a víz nem fog a finom anyagokra és ruhákra visszacsöpögni.
  • Függőleges gőzölés – finom anyagokat tudsz vele könnyen gőzölni, amiket nem szabad közvetlen hőhatásnak kitenni. Például: estélyi ruhák.
  • Automatikus kikapcsolás – ha hosszabb ideig nem használod vagy felborul és a talpával a ruhán vagy a vasalódeszkán áll, automatikusan kikapcsol, így előzve meg a sérüléseket és baleseteket.

Hogyan tisztítsd meg a vasaló talpát?

A rendszeres használat során a vasalótalp is koszolódhat. A zsíros, ragadós talp vagy a vízköves tartály a ruhákon is foltot hagy, így érdemes rendszeresen tisztítani a vasalót. Több módszer is van a talp tisztítására és szennyeződések eltávolítására, ezt végezheted hideg vagy meleg talpon. Fontos megjegyezni, hogy késsel vagy más éles tárggyal tilos kapargatni, mert felsérti a talp bevonatát.

Ha mégis makacsabb folt van a vasalón, akkor egy  finom, fémszálas szappanos dörzsszivaccsal könnyen ledörzsölheted, amikor a vasaló már kihűlt. Ha nincs kéznél dörzsszivacs, akkor így tudod helyettesíteni: kend be vékonyan a vasaló talpát olajjal – olívaolaj a legjobb – majd egy kevés sót vagy homokot szórj rá és egy puha ronggyal súrold le a szennyeződést. Töröld át, majd egy használt anyagot, amit már nem sajnálsz vasalj néhány percig.

 

Ha vasalás közben kerül rá valami szennyeződés, akkor várj egy kicsit, amíg már nem forró a talpa és ugyanúgy finomszemű sóval gyorsan letisztíthatod. Egy enyhén nedves vattára szórj egy kevés sót és ezzel dörzsöld át a felületet. Ez a módszer nem karcolja össze a talpat, de hatékonyan leszedi a szennyeződést.

Ne felejtsd el rendszeresen tisztítani a víztartályt is, aminél mindig figyelj a használati utasításban találhatókra. Az ecet hatékony tisztítószer, de vannak olyan eszközök, amik ezt nem szeretik és kárt tehetnek benne! Érdemes a kifejezetten vasalókhoz ajánlott vízkőoldószert használni, hogy sokáig tudd használni kedvenc vasalód.

Hozzászólások letiltva.